Az első színes bőrű Oscar-nyertes és az elveszett szobor rejtélye

GettyImages-98765352

Az 1939-ben bemutatott és több mint 80 év elteltével is az egyik legsikeresebb hollywoodi produkciónak számító Elfújta a szél nyolc Oscar-díjat vihetett haza, köztük a legelső színes bőrű színész által elnyert aranyszobrocskát. Hattie McDaniel díja mérföldkőnek számít a filmtörténetben, holott a színésznőt eredetileg be sem akarták engedni a ceremóniára, az általa birtokolt szobornak pedig később lába kelt, holléte a mai napig rejtély.

A mélyszegénységből Hollywoodba

Hattie McDaniel a Kansas állambeli Wichitában született 1893-ban, 13 gyerek közül a legkisebbként: mindkét szülője felszabadított rabszolga volt, édesapja a polgárháború idején az északi hadsereg egyik színesbőrű-különítményében szolgált, és a harcok során állsérülést szenvedett, amit nem kezeltetett, ezért egész későbbi életében komoly fájdalmai voltak. A család mélyszegénységben élt, és államról államra vándorolt, az apa kemény fizikai munkák révén igyekezett eltartani népes pereputtyát, a gyerekek ugyanakkor egész kiskoruktól kezdve a zene és a színház varázásban nőttek fel: Hattie kamaszként a templomi kórusban énekelt, és kisebb pénzek fejében táncos fellépéseket is vállalt, később pedig nővérével, Ettával megalapították saját zenés-táncos társulatukat.

Hattie McDaniel a zongoránál
Hattie McDaniel a zongoránálBettmann / Getty Images Hungary

Az ún. minstrel show-k, melyek szereplői (feketék vagy feketére mázolt fehérek) mulatságosnak szánt, azonban kifejezetten rasszista sztereotípiákat adtak elő a vidéki közönség nagy örömére, igen népszerűnek számítottak a múlt század fordulóján, a McDaniel nővérek pedig zajos sikereket értek el a műfajban: a testes Hattie már ekkor kialakította saját karakterét, a nagyhangú, de aranyszívű cselédasszony („Mammy”) figuráját, melyet szinte egész karrierje során játszott. Az 1920-as években Hattie bluesénekesként és háttérvokalistaként kereste a kenyerét Denverben, Kansas Cityben és Chicagóban, a gazdasági világválság hatására azonban elapadtak a lehetőségek, ekkor három testvérével Los Angelesbe költözött, és a rádióban próbált szerencsét.

Sikerült ugyan színészi munkát találnia – megszokott cselédkarakterét alakítva – egy helyi rádióműsorban, de a szerep annyira keveset fizetett, hogy takarítással volt kénytelen kiegészíteni a gázsiját, mígnem egy évvel később megkapta első hollywoodi filmszerepét. Az 1933-as Nem vagyok angyal – melyben McDaniel a Mae West által játszott főszereplő cselédjét/manikűrösét alakította – hatalmas közönségsiker lett, a következő években pedig a színésznő több mint ötven film epizódszerepében volt látható, szinte minden esetben cselédként vagy szakácsnőként (vagyis „Mammy” valamely változataként) bukkanva fel a vásznon.

Sokat kritizálták, amiért cselédszerepeket vállalt

A feketék jogait képviselő érdekvédelmi szervezetek gyakran támadták McDanielt, azzal vádolva őt, hogy a siker és a jó pénzkereseti lehetőség miatt nem válogatja meg eléggé a szerepeket, inkább lealacsonyító, sztereotip karakterek bőrébe bújik, mire ő azzal vágott vissza: „inkább játszom cselédet heti 700 dollárért, mintsem cselédként dolgozzam heti 7 dolláros bérért”. Míg a vásznon Hattie szolgálók és bejárónők bőrébe bújt, a valóságban a maga ura maradt: négyszer ment férjhez, de sohasem született gyereke, a legnagyobb (fehér) sztárok, Bette Davis, Shirley Temple, Henry Fonda és Clark Gable tartoztak a barátai közé, gázsijából pedig elegáns villát vett magának Los Angeles West Adams Height városnegyedében, ahol gyakran adott nagyszabású partikat.

A Margaret Mitchell sikerregényéből adaptált polgárháborús szuperprodukcióban, az Elfújta a szélben a színésznő szintén a tőle megszokott figurát hozta, ezúttal a főhős, Scarlett O’Hara (Vivien Leigh) hűséges cselédjeként – a film mindent elsöprő sikere Hattie-t is utolérte, a kritikusok egyöntetűen dicsérték alakítását, és a nézők is szívükbe zárták őt. Ennek dacára McDaniel nem mehetett el az Atlantában – a filmbeli cselekmény helyszínén – tartott, 300 ezer fő részvételével lezajlott díszbemutatóra, a helyi törvények ugyanis megtiltották a feketéknek, hogy a fehérekkel közös szórakozási intézményeket látogassanak: amikor a férfi főszerepet alakító Clark Gable értesült színészkollégája kitiltásáról, tiltakozásként nem kívánt részt venni az eseményen, végül maga Hattie győzte meg, hogy menjen el a grandiózus premierre.

Mammy és Scarlett O'Hara (Vivien Leigh) az Elfújta a szél egyik jelenetében
Mammy és Scarlett O'Hara (Vivien Leigh) az Elfújta a szél egyik jelenetébenSilver Screen Collection / Getty Images Hungary

Könnyekkel küszködve vette át a díjat

Hasonló volt a helyzet az 1940 februárjában tartott 12. Oscar-ceremónián, melynek a Los Angeles-i Ambassador Hotel adott otthont: a szálloda a szabályzata szerint kizárólag fehér vendégeket fogadott, ezért hiába jelölték McDanielt a legjobb női mellékszereplő díjára, elvileg nem vehetett volna részt az esten. Végül az Elfújta a szél befolyásos producere, David O. Selznick lépett közbe, aki egy jelentős összeg fejében elintézte, hogy a hotel mégis fogadja a színes bőrű hölgyet, a gálán azonban Hattie-nek ügynöke társaságában a terem egyik messzi, elszeparált részén, a fehér résztvevőktől távol kellett helyet foglalnia – innen sétált a színpadra, amikor kiderült, ő viheti haza a női epizodistáknak járó aranyszobrocskát.

Az akadémia döntése egyébként senkit sem ért meglepetésként, a Los Angeles Times ugyanis már a ceremónia előtt kiszivárogtatta a nyertesek listáját – ezért döntött úgy az Oscar-bizottság, hogy a következő évtől szigorúan lezárt borítékban helyezik el a győztesek nevét, és a szobrok átadásáig a sajtó sem tudhatja meg a díjazottak kilétét.

Könnyek között elmondott beszédében McDaniel úgy fogalmazott, a díj „az egész rassza és saját maga számára is elismerés”, a sikerben azonban ezúttal sem osztoztak a feketék jogaiért küzdő aktivisták: magára a filmre úgy tekintettek, mint a régi sztereotípiákat erősítő, káros produkcióra, Mammy karakterét pedig a fehér gazdáit mosolyogva kiszolgáló „Tamás bátyának” nevezték. Mindezt annak dacára, hogy Selznick az Elfújta a szél forgatása előtt konzultált a napjainkban is aktív Országos Szövetség a Színes bőrűek Felemelkedéséért (National Association for the Advancement of Colored People – NAACP) nevű szervezettel, és szándékosan kihúzott problémásnak ítélt részeket a történetből, például Scarlett apjának és rokonságának a frissen alakult Ku-Klux-Klanhoz való csatlakozását.

Eltemetni sem engedték a fehér sztárok közé

Beulah szerepében a CBS mikrofonja előtt
Beulah szerepében a CBS mikrofonja előttGilles Petard / Getty Images Hungary

A következő években Hattie folytatta mozis karrierjét – a második világháború alatt pedig a tengerentúlon állomásozó amerikai katonákat szórakoztatta –, idővel azonban egyre ritkábban találták meg a filmes munkalehetőségek, ezért a ’40-es évek végén visszatért a rádiózáshoz. A rendkívül sikeres Beulah című sorozatban McDaniel a címszereplő bejárónőt alakította, aki kellő ügyességgel és csalafintasággal oldja meg munkaadói különböző problémáit (érdekesség, hogy a karaktert eredetileg egy fehér férfi komikus, Marlin Hurt szólaltatta meg), néhány évvel később, megromlott egészségi állapota miatt azonban vissza kellett vonulnia a munkától.

1950-ben Hattie szívrohamot kapott, és hosszasan lábadozott, azonban mire felépült volna, mellrák támadta meg a szervezetét: a gyilkos kór 1952 októberében, mindössze 59 éves korában végzett a színésznővel, aki végrendeletében azt kérte, a filmsztárok végső otthonaként szolgáló Hollywood (ma Hollywood Forever) temetőben helyezzék örök nyugalomra, fehér koporsóban, fehér lepellel letakarva. Utolsó kívánsága mégsem teljesülhetett, a temető ugyanis akkoriban még kizárólag fehér „ügyfeleket” volt hajlandó fogadni, ezért végül Hattie földi maradványai a közeli Angelus-Rosedale temetőben leltek nyugalomra – fél évszázaddal később a Hollywood Forever tulajdonosa felajánlotta McDaniel leszármazottainak, hogy újratemessék a színésznőt a végakaratban szereplő helyszínen, ők azonban visszautasították az ajánlatot, így végül csupán egy tábla őrzi az első színes bőrű Oscar-nyertes emlékét a sztársírok között.

Talán örökre nyoma veszett az Oscar-szobornak

A McDaniel által nyert, történelmi jelentőségű Oscar-szobrocska hasonlóan hányattatott utóéletet tudhat magáénak: a színésznő végrendeletében a szobrot – amely egyébként jóval kisebb volt a hagyományos Oscar-szobornál, 1943-ig ugyanis csak ez járt a mellékszereplő kategóriák győzteseinek – a hagyományosan afroamerikai diákokat oktató Howard Egyetemre hagyományozta, azonban csak 1961-ben került a washingtoni felsőoktatási intézmény tulajdonába, addigi holléte rejtélyes. Egyesek szerint a szobor rendeltetés szerint megérkezett az egyetemre, az ottani raktárosoknak azonban fogalmuk sem volt róla, mit rejt a különös csomag, ezért elsuvasztották valahova, és csak kilenc évvel később jöttek rá, hogy birtokukban van a legendás Oscar.

A szobrocska azonban nem sokáig élvezhette az egyetemisták kitüntető figyelmét: a ’60-as évek második felében a Howardon heves diáktüntetések, faji zavargások törtek ki, a harcok hevében pedig nyoma veszett a kis méretű aranyfigurának. Talán tüntetőleg orozta el valaki – tiltakozásképp McDaniel vitatott életműve és az általa játszott sztereotip karakterek öröksége ellen –, de az is lehetséges, hogy egyszerűen ereklyeként vitte haza a tolvaj. (Ki ne szeretne egy Oscar-szobrot kiállítani a nappalijában?) Akárhogy is legyen, a filmtörténeti mérföldkövet jelentő aranyszobrocska sorsa máig ismeretlen: érdemes alaposan átfésülni az ócskapiacok és garázsvásárok kínálatát.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra