A gyönyörű tengerpart, ahová nem turisták, hanem a legkegyetlenebb bűnözők járnak

GettyImages-549711455

Lenyűgöző vízesések, égbe törő hegycsúcsok, érintetlen tengerpart… a karibi szigetvilágban található Haiti mindezen adottságokkal rendelkezik, mégsem nyaralási célpontként jut eszünkbe, ha meghalljuk a nevét. A karibi ország a 2010-es pusztító erejű földrengés óta nem tért magához. Ma már éhínség és kolera sújtja, a bandaháborúk állandósultak, s az erőszaknak sokszor civilek, nők és gyerekek is áldozatul esnek.

Haiti Hispaniola szigetének nyugati harmadát foglalja el, mérete körülbelül a harmada Magyarországénak. Hispaniolát maga Kolumbusz Kristóf fedezte fel az első útján, 1492-ben; később rabszolgák ezreit hurcolták be, és cukornád-, kávé-, indigó- és dohányültetvényeken dolgoztatták őket. Hispaniola nyugati partjain francia kalózok telepedtek le, s az idők folyamán egyre több francia telepes érkezett. 1697-ben Franciaország és Spanyolország megállapodott a sziget kettéosztásáról, a nyugati rész Franciaországé lett, Saint-Domingue néven, amely hamarosan a leggazdagabb francia gyarmattá vált.

A függetlenség ára

A francia forradalom után nem sokkal, 1793-ban rabszolgalázadás tört ki. Számtalan csata után – amiben még Napóleon hadai is közreműködtek – betiltották a rabszolgaságot, majd 1804-ben kikiáltották az ország függetlenségét, és Sainte-Domingue-ból Haiti lett. A szó az őslakosok nyelvén azt jelenti: hegyekkel borított. Haiti volt az első ország, amelyet fekete vezető irányított, és az első független karibi állam. Az elnök, Jean-Jacques Dessalines (aki maga is rabszolgasorból származott) azonban hamar despotává vált. A függetlenségnek további ára volt a jóvátétel, amit Franciaországnak kellett fizetni. Ezt csak 1947-ben sikerült teljesíteni. (A közelmúltban Franciaországot felszólították a pénz visszafizetésére.)

Haiti a magasból
Haiti a magasbólWestend61 / Getty Images Hungary

Szegénység, puccsok, polgárháború

1915-ben az Amerikai Egyesült Államok szállta meg az országot, s az amerikaiak húsz éven át maradtak Haitin. Addigra állandósultak a felkelések, az ország elszegényedett. Az ötvenes években katonai puccsal vette át a hatalmat François Duvalier („Papa Doc”), aki örökös elnöknek nyilvánította magát, s diktatúrája 30 000 áldozatot követelt. Halála után fia, Jean-Claude („Baby Doc”) vette át az ország irányítását, de őt a nép egy felkelést követően, 1986-ban elűzte az országból. A nyolcvanas évektől kezdve egymást követték az elnökök és a katonai puccsok, valamint a polgárháborúba torkolló zavargások.

Haiti: a legszegényebb amerikai ország 

Az egyébként is instabil országot szinte romba döntötte a 2010-es földrengés, amely 300 000 halálos áldozatot követelt. 2016-ban a Matthew hurrikán újabb humanitárius vészhelyzetet idézett elő. Az ország azóta is forrong, az elmúlt évtizedek krónikus instabilitása, diktatúrái, a korrupció, a gyenge infrastruktúra, az egészségügyi ellátás és az oktatás hiánya a természeti katasztrófákkal együtt mára Amerika legszegényebb nemzetévé tették Haitit.

A bandák átvették a hatalmat

2021-ben meggyilkolták az elnököt, Jovenel Moïse-t. Ezután teljessé vált a politikai zűrzavar, s elszabadult az erőszak.

Törvényen kívüli bandák foglalták el a főváros kétharmadát, a bandatagok motoron, gépkarabéllyal felfegyverkezve érkeztek és vették át az irányítást Port-au-Prince több városnegyede felett.

A fegyveres bandák ma már ellenőrzésük alatt tartják az üzemanyagraktárakat, nem engedik be a vízszállító teherautókat – mindezt azért, hogy a civil lakosságot a markukban tartsák. Gyakoriak a fosztogatások, jelenleg – becslések szerint – több mint száz rivális banda osztozik a fővároson. A bandák egyre könyörtelenebbek, egyre nagyobb területeket akarnak uralni, s ennek eléréséért semmilyen eszköztől nem riadnak vissza. Gyerekeket ragadnak el a szüleiktől, és képezik ki őket fegyveres harcra, nőket erőszakolnak és ölnek meg, azokat a tinédzsereket pedig, akiket kémkedéssel vádolnak, nyilvánosan kivégzik.

A rendőrből lett bandavezér, Jimmy Barbecue Cherizier
A rendőrből lett bandavezér, Jimmy Barbecue CherizierThe Washington Post / Getty Images Hungary

Rendőrökből gengszterek

A fővárosban az ENSZ adatai szerint csak 2022 első hat hónapjában ezer gyilkosság történt, és csaknem ugyanennyi emberrablás. A rendőrség tehetetlen volt, sőt: maga is lázadást robbantott ki, amelynek során gumiabroncsokat égettek, a levegőbe lövöldöztek, és a reptérre igyekvő miniszterelnököt is foglyul ejtették. A bandavezetők között van Jimmy Cherizier volt rendőr is, akit Barbecue-ként emlegetnek, mivel leginkább élve égeti el ellenségeit. Sok, a korábban békés városrész lett a „gengszterek paradicsoma”: gumiabroncs barikádok zárják le a határokat, és fegyveres gengszterek ellenőrzik mindazokat, akik be vagy ki szeretnének onnan jutni, a szemét térdig áll az utcákon. A bandák mindenhol ott vannak: az egyik, 5 Seconds névre hallgató banda az ország legfelsőbb bíróságán vette át a hatalmat, de a kórházakban is mindennaposak az atrocitások.

Éhínség és vízhiány

Mindeközben az országban nincs elegendő élelmiszer. Az Élelmezési Világprogram adatai szerint 4,7 millió ember éhezik, és ivóvízhez jutni is egyre nagyobb kihívás a helyiek számára. A haiti gyermekek helyzete az UNICEF szerint minden korábbinál rosszabb: minden második humanitárius segítségre szorulna. Az erőszak, az üzemanyag- és vízhiány miatt csaknem az összes egészségügyi intézményt bezárták, s ugyanerre a sorsa jutottak az iskolák is. Amelyik iskola épületét nem rombolta le valamelyik természeti katasztrófa vagy a bandatagok háborúja, menedékhellyé alakították, de ezekben is katasztrofális körülmények uralkodnak.

Haiti gyerekek egy átmeneti szálláson. A bandaháborúk miatt kellett elhagyniuk az otthonukat
Haiti gyerekek egy átmeneti szálláson. A bandaháborúk miatt kellett elhagyniuk az otthonukatAnadolu Agency / Getty Images Hungary

Kolerajárvány tört ki a katasztrofális állapotok miatt

A rettenetes higiéniai viszonyok következménye, hogy 2022 őszén ismét felütötte a fejét a kolera Haitin. Nem ez volt az első eset: a 2010-es kolerajárvány 820 000 embert fertőzött meg, és 10 000 halálos áldozatot követelt. (Azóta kiderült: a járvány valószínűleg az ENSZ békefenntartóinak a táborából indult, akik a szennyvizet a folyóba öntötték.) 2022 októbere óta közel hatszáz ember halálát okozta a kiszáradással fenyegető megbetegedés, amelyet különösen veszélyessé tesz az alultápláltság és a vízhiány.

Nem látszik a vége

Az elmúlt évben számos segélyszervezet kivonult Haitiről. Az utolsók egyikeként az Orvosok Határok Nélkül szervezet is felfüggesztette a működését a Port-au-Prince-i közkórházban, miután három álarcos férfi berontott a sürgősségi osztályra, kirángattak egy beteget az ágyából, és agyonlőtték. Az ország ügyvezető elnöke, Ariel Henry nemzetközi katonai támogatásért könyörög, de az ENSZ-tagországok nem válaszolnak, Jamaica az egyetlen ország, amely nyilvánosan felajánlotta csapatait. A helyiek ugyanakkor a külföldi békefenntartókkal is bizalmatlanok, nem is ok nélkül: a 2010-es földrengés után az országba vezényelt ENSZ-békefenntartók számtalan kiskorú haiti lányt ejtettek teherbe, majd magukra hagyták őket.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra