Megvan a tudományos magyarázat, miért ez az egészségtelen étel a gyerekek kedvence

GettyImages-857782522
Olvasási idő kb. 3 perc

Miközben egyre több ételt tüntetünk ki a szuperélelmiszer címmel, az a tény is egyre közismertebb, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek egészségkárosító hatásúak. A gyerekek igazi nagy kedvenceinek zöme mégis ezek közül kerül ki, de nem azért, amit eddig hittünk.

A szülők ugyan mindig igyekeznek mindenben szem előtt tartani gyermekeik érdekeit, mégis van az az élethelyzet, amikor a legtudatosabb szülő is elcsábul, és olyan falatokkal kínálja gyermekét, amikről csak azt tudja biztosan, hogy sikert arat velük. Ezek sajnos a legritkább esetben sem a párolt brokkoli vagy a céklapuding. A nagy kedvencek leggyakrabban az ultrafeldolgozott életek közül valók. 

A színes fánkok, cukorkák, gumicukrok, csokik, virslik, halrudacskák és a sült krumpli mellett az egyik legkedveltebb fogása a gyerekszájnak a változatos alakot öltő és gyorsan elkészíthető, ezáltal a szülők szívét is könnyen ellágyító csirkefalatkák.

A játékos csirkefalatkák a gyerekek (és sokszor a szülők) nagy kedvencei is
A játékos csirkefalatkák a gyerekek (és sokszor a szülők) nagy kedvencei isJose Luis Pelaez Inc / Getty Images Hungary

Eddig joggal hittük azt, hogy ezek cukorban, sóban és zsírban gazdag ízvilága ejti rabul a gyermekek ízlelőbimbóit, de a dietetikusok most más elképzeléssel álltak elő.

Friss eredményekre hivatkozva most több szakértő is egyetérteni látszik abban, hogy 

a csirkefalatkák jellegtelen, egyszerű és nem túl meghatározó íze az, ami vonzó a gyerekeknek.

A tésztákéhoz és a kenyéréhez hasonlóan, viszonylag semleges íz kedvez bontakozó ízlésüknek. Emellett puha, és egyszerűbb rágni, mint más fehérjeforrást, például a szeletként feltálalt sült húst. A csábító formavilág, dinó vagy egyéb állatkaalakzatok csak fokozzák érdeklődésüket, s ezt kihasználva már egész kis kortól előszeretettel kínálják is számukra a chicken nuggetet még az éttermek is.

Csak Amerikában évente 2,3 milliárd adag fogy belőle,

vagyis hamar hozzászoknak, és régi ismerősként bizalmuk is van benne a gyakran neofóbiás, vagyis az új ételek megkóstolásától vonakodó lurkóknak.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Bálint Lilla, a Dívány szerzője új könyvében elmeséli, mi történt az irodalom és a művészvilág híres múzsáival a nagy szerelmek elmúlása után.

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek