Megvan a tudományos magyarázat, miért ez az egészségtelen étel a gyerekek kedvence

GettyImages-857782522
Olvasási idő kb. 3 perc

Miközben egyre több ételt tüntetünk ki a szuperélelmiszer címmel, az a tény is egyre közismertebb, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek egészségkárosító hatásúak. A gyerekek igazi nagy kedvenceinek zöme mégis ezek közül kerül ki, de nem azért, amit eddig hittünk.

A szülők ugyan mindig igyekeznek mindenben szem előtt tartani gyermekeik érdekeit, mégis van az az élethelyzet, amikor a legtudatosabb szülő is elcsábul, és olyan falatokkal kínálja gyermekét, amikről csak azt tudja biztosan, hogy sikert arat velük. Ezek sajnos a legritkább esetben sem a párolt brokkoli vagy a céklapuding. A nagy kedvencek leggyakrabban az ultrafeldolgozott életek közül valók. 

A színes fánkok, cukorkák, gumicukrok, csokik, virslik, halrudacskák és a sült krumpli mellett az egyik legkedveltebb fogása a gyerekszájnak a változatos alakot öltő és gyorsan elkészíthető, ezáltal a szülők szívét is könnyen ellágyító csirkefalatkák.

A játékos csirkefalatkák a gyerekek (és sokszor a szülők) nagy kedvencei is
A játékos csirkefalatkák a gyerekek (és sokszor a szülők) nagy kedvencei isJose Luis Pelaez Inc / Getty Images Hungary

Eddig joggal hittük azt, hogy ezek cukorban, sóban és zsírban gazdag ízvilága ejti rabul a gyermekek ízlelőbimbóit, de a dietetikusok most más elképzeléssel álltak elő.

Friss eredményekre hivatkozva most több szakértő is egyetérteni látszik abban, hogy 

a csirkefalatkák jellegtelen, egyszerű és nem túl meghatározó íze az, ami vonzó a gyerekeknek.

A tésztákéhoz és a kenyéréhez hasonlóan, viszonylag semleges íz kedvez bontakozó ízlésüknek. Emellett puha, és egyszerűbb rágni, mint más fehérjeforrást, például a szeletként feltálalt sült húst. A csábító formavilág, dinó vagy egyéb állatkaalakzatok csak fokozzák érdeklődésüket, s ezt kihasználva már egész kis kortól előszeretettel kínálják is számukra a chicken nuggetet még az éttermek is.

Csak Amerikában évente 2,3 milliárd adag fogy belőle,

vagyis hamar hozzászoknak, és régi ismerősként bizalmuk is van benne a gyakran neofóbiás, vagyis az új ételek megkóstolásától vonakodó lurkóknak.

Óva intenek mindenkit ezektől az ételektől, de nem feltétlenül olyan károsakÓva intenek mindenkit ezektől az ételektől, de nem feltétlenül olyan károsak

Az egészségtelen ételek kategóriájába tartoznak a többszörösen feldolgozott ételek, mégsem kell teljesen lemondanunk róluk.

Tovább olvasom

Megjelent az új Dívány-könyv!

Bálint Lilla, a Dívány szerzője új könyvében elmeséli, mi történt az irodalom és a művészvilág híres múzsáival a nagy szerelmek elmúlása után.

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek