Orvosi bravúr: azt hitte, soha nem lehet gyereke

GettyImages-1459262476

Első alkalommal végeztek méhátültetést az Egyesült Királyságban. A szervet fogadó 34 éves nő a transzplantáció során 40 éves nővére méhét kapta meg. A beavatkozás orvosi bravúrnak számít, miután az Egyesült Királyságban megdöbbentően magas azoknak a fogamzóképes korú nőknek a száma, akik meddőségben szenvednek vagy azért, mert méh nélkül születtek, vagy azért, mert daganat, vagy a test egyéb rendellenességei miatt eltávolították a méhüket.

A műtétet végző oxfordi sebészek bizakodóak a tekintetben, hogy a több mint 30 fős csapat által elvégzett mintegy 17 órás beavatkozásnak gyorsan meglesz az eredménye, és transzplantált nő férjével együtt családot alapíthat.

Akár két gyermeket is szülhet

A beavatkozást vezető Richard Smith nőgyógyász sebészprofesszor a műtétet megelőzően 25 évet töltött a méhátültetés kutatásával. Éppen ezért magabiztosan a BBC-nek azt nyilatkozta, hogy ez az operáció biztos sikernek tekinthető. Sőt mi több, kollégáival olyannyira átérezték a súlyát és a jelentőségét, hogy az operációt végül mindannyian megkönnyezték.

A műtét sok nőnek reményt ad a szülésre, a családoknak pedig a gyerekvállalásra
A műtét sok nőnek reményt ad a szülésre, a családoknak pedig a gyerekvállalásraBsip / Getty Images Hungary

A februárban elvégzett műtétet az orvosok a napokban eredményesnek nyilvánították, hiszen a megfigyelések alapján a beültetett anyaméh jól működik, és a transzplantációs sebészek szerint képes akár két gyermek kihordására is. 

Miután a szövetkilökődés kockázata miatt a páciensnél folyamatos gyógyszeres kezelést kell alkalmazni, az orvosok a hosszú távú egészségügyi kockázat elkerülése érdekében legfeljebb két terhesség után a méh eltávolítását tervezik.

Ritka betegségben szenved

A neve elhallgatását kérő páciensről annyit még elmondtak orvosai, hogy egy igen ritka, úgynevezett Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser (MRKH) 1-es típusú betegséggel született. Emiatt a méh hiányzik vagy fejletlen, de a petefészkek működnek, így a transzplantált nő a műtét előtt termékenységi kezelésen vett részt férjével, melynek során több embriójukat is lefagyasztották.

A világon eddig mintegy ötven gyermek született méhtranszplantációt követően
A világon eddig mintegy ötven gyermek született méhtranszplantációt követőend3sign / Getty Images Hungary

2014-ben egy svédországi nő volt az első, akinek méhátültetést követően gyermeke született. Azóta világszerte mintegy száz méhátültetést hajtottak végre, melynek eredményeképpen körülbelül 50 baba született, többnyire az Egyesült Államokban és Svédországban, de Törökországban, Indiában, Brazíliában, Kínában, a Cseh Köztársaságban, Németországban és Franciaországban is.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra