Gyanús sms-eket kapnak a magyarok: vigyázz te is!

GettyImages-1390536486

A napokban ismét gyanús sms-ekkel bombázzák a magyarokat egy csomagküldő szolgálat nevében. A rövid szöveges üzenet küldője a címzettnek egy hat számjegyű kódot ad meg.

A hazai mobiltelefonszámról érkező sms a „Here's your verification code” üzenetet tartalmazza, valamint egy hatjegyű kódot. Mindebben az a megtévesztő, hogy az üzenet egy olyan számról érkezik, ahonnan valós megrendelések esetében is értesítik az interneten vásárlókat.

Hitelesnek tűnik a telefonszám

Információink szerint a kéretlen üzenetet azok is megkapják, akik semmilyen vásárlással kapcsolatos folyamatot nem kezdeményeztek.
A mellékelt fotón lévő legalsó üzenet az a gyanús sms, amelyik arról a számról érkezett, amelyről korábban a dpd futár értesítette a csomagot váró ügyfeleit. De ugyanerről s számról érkezhetett már bárkinek valós eBay vagy Amazon azonosító üzenet is.

A képen látható legalsó gyanús üzenettel tévesztik meg a magyarokat
A képen látható legalsó gyanús üzenettel tévesztik meg a magyarokat

A korábbiaktól azonban a napokban terjedő gyanús üzenet abban különbözik, hogy ez nem jelöli meg, miféle azonosítót takar az sms-ben küldött hat számjegyű kód.

Az eset nem egyedi, az elmúlt napokban Magyarországon már többen is megkapták, sőt az elmúlt hetekben már Franciaországban is tömegével kaptak ilyen üzeneteket.

Jobb az óvatosság

Bár a telefonszám, melyről az sms érkezik, megbízhatónak tűnik, azt egyelőre senki nem tudja, hogy mi lehet az üzenetküldő célja, éppen ezért óvatosságra intünk mindenkit.

Meglehet, hogy újabb adathalászatról szólnak a gyanús sms-ek
Meglehet, hogy újabb adathalászatról szólnak a gyanús sms-ekd3sign / Getty Images Hungary

Meglehet, hogy az adathalászok legfrissebb trükkjével állunk szemben.

Aki a fentihez hasonló SMS-t kap, semmiképpen ne kattintson az abban lévő linkre, és főleg ne adja meg a személyes vagy bankkártyaadatait.

Lesku Gergely, az EURO ONE Zrt. üzletfejlesztési vezetője szerint meglepő, hogy link nélkül érkezik hasonló üzenet egy telefonra: az úgynevezett smishing, azaz sms-adathalászat során ugyanis általában linket kapnak MMS-ben okostelefonjukra az emberek.

Ezzel a linkkel akarnak jelszavakat vagy hozzáféréseket megszerezni, esetleg átvenni az irányítást a telefon felett.

Ez esetben ugyanakkor a link hiányzik, így látszólag ezzel az üzenettel nem lehet semmit elérni.

A szakember felhívta a Dívány olvasóinak figyelmét arra, hogy a háttérben adatbázis feltörése állhat: érdemes ezért jelszómenedzserben ellenőrizni, hogy az általunk használt legfontosabb, szenzitív adatokat tároló fiókok jelszavai biztonságban vannak-e. Ha igen, azt a jelszót, valamint minden olyan jelszót, amely hasonlít ahhoz, cserélni érdemes az elővigyázatosság jegyében.

Saját biztonságunk érdekében érdemes élni a kétfaktoros azonosítás lehetőségével. Ez a biztonsági beállítás segít a felhasználói fiók megóvásában azáltal, hogy a jelszó mellett még egy második védelmi vonal is védi a fiókunkat, amelyet egy telefonra letölthető hitelesítő alkalmazás biztosít. A rendszer egy, az alkalmazás által generált biztonsági kódot is megkövetel a rendszerbe való belépéshez. Amennyiben bejelentkezéskor a rendszer felhívja a figyelmünket a kétfaktoros azonosítás szükségességére, akkor a fiókunk biztonsága érdekében már korábban beállítottuk a kötelező kétfaktoros autentikációt.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra