Dickens ükunokájához ment feleségül a legkalandosabb életű magyar grófnő

wenckheimnyito

Kislányként elmenekül a Vörös Hadsereg elől grófi családjával együtt. Bejárja a világot, és kétkezi munkát végez, majd férjhez megy Charles Dickens ükunokájához. Létrehozza a legelső lovasterápiás egyesületet a szigetországban, majd hazatérve nélkülöző családokat támogat a szülőfalujában. A 87 éves Jeanne-Marie Wenckheim Dickens grófnőnek egész életében hazahúzott a szíve.

A Békés megyei Dobozon él Jeanne-Marie Wenckheim Dickens, aki vagyonos grófi család sarjából kisgyerekként hontalan árva lett. 1944-ben grófi családjával együtt egy teherautóban menekült el az orosz katonák elől. Miután szerte a világon nyelvet tanult és fizikai munkát végzett, Londonban férjhez ment Charles Dickens ükunokájához. Itt hozta létre az első angliai lovasterápiás klubot, az általa létrehozott Dickens Alapítvány pedig a szegény gyerekeken segített.

Alázatra nevelték a grófnőt

Igazi főnemesi családba született 1936-ban, hiszen édesapja Wenckheim Lajos gróf, édesanyja Teleki Maritta, Teleki Pál keresztlánya. A Wenckheim család birtokában volt Békés megye, országszerte több mint harminc Wenckheim-kastélyt tartanak számon, és a grófi család palotája volt a mai Szabó Ervin könyvtár központi épülete. A fényűző életmód ellenére édesanyja szerénységre és alázatra nevelte a franciás nevet viselő Jeanne-Marie-t és bátyját, Engelbertet. A gyermekek amellett, hogy mélyen vallásos oktatást kaptak, édesanyjukkal együtt ki kellett választaniuk minden karácsonykor a legszebb játékukat, hogy a szegényeknek ajándékozhassák.

Lovas szekérre pakolták fel minden vagyonukat
Lovas szekérre pakolták fel minden vagyonukatFortepan/Ebner

Teherautón menekültek, nehéz volt az életük

A gondtalan gyermekéveket a háború törte ketté, és a kis Jeanne-Marie nem volt még kilencéves, amikor a család 1944-ben lovas szekérre szekérre pakolta vagyonát, és az október 6-án bekövetkezett szovjet katonai megszállás előtt mindössze két héttel elmenekültek az orosz katonák elől. Mivel az édesapa előrement a fővárosba, hogy elszállíttassa a család bútorait, Maritta és a gyerekek végül egy gyapjút szállító teherautó platóján hagyták el imádott Békés megyéjüket.

Apácák bújtatták

S bár a harcok alatt szinte lehetetlen volt távozni az országból, származásuk miatt mégis átléphettek a határon. Bécsben, egy pincében vészelték át a bombázásokat, ahonnan jól láthatták a fáklyaként égő Operaházat. Végül édesanyjuk azt tartotta a legbiztonságosabbnak, ha bentlakásos intézményekbe kerülnek a gyermekei: míg Jeanne-Marie-t Ausztriában a Sacré Coeur apácaiskolába adta, Engelbertet pedig a jezsuita szerzetesekhez költöztették.

Tragédiák sorozata

Igaz, hogy később a Vöröskereszt segítségével külföldön sikerült egyesülnie a Wenckheim családnak, a tragédiák azonban korántsem értek véget: kisvártatva mindkét szülőjüket elvesztik a gyermekek. Maritta végzetes kimenetelű vonatbalesetet szenvedett. Szinte belerokkant a fájdalomba a férj, Wenckheim Lajos is csakhamar távozott az élők sorából. Az árván maradt Jeanne-Marie-t nemesi rokonai vették pártfogásukba, segítségükkel bejárta a világot. Megfordult Algériában a nagymamájánál, Argentínában az unokatestvérénél, de élt Franciaországban, Skóciában és Kanadában is. A nyelvtanulás mellett folyamatosan kétkezi munkát végzett, például szállodában dolgozott, mosogatott és gyermekekre vigyázott.

A Dickens-kapcsolat

1961-ben Londonba költözött, ahol idegenvezető lett. Egy fogadáson ismerte meg Christopher Charles Dickenst, de megrémítette a tudat, hogy választottja a legendás író ükunokája. Őrült tempóban Dickens-könyveket olvasott, hogy kellő műveltséget szerezzen. Miután férjhez ment, felvette a Dickens nevet, és két lánygyermeknek, Catherine-nek és Lucynek adott életet. S bár anyagilag stabilizálódott a helyzete, eszében sem volt a babérjain ülni: minden idejét és erejét jótékonykodásra fordította. Létrehozta a legelső lovasterápiás egyesületet Nagy-Britanniában, amely sérült gyermekeknek segít. Miután híre ment a magyar grófnőnek, 1986-ban Nagy-Britannia legnagyobb lovasa, maga Anna hercegnő tett látogatást a lovasterápiás alapítványnál.

A Wenckheim családnak az ország minden területén volt kastélya, de a vagyon sem tette egyszerűvé a grófnő életét
A Wenckheim családnak az ország minden területén volt kastélya, de a vagyon sem tette egyszerűvé a grófnő életétFortepan / Budapest Főváros Levéltára, Klösz György felvétele

Súgott neki Dickens szelleme

Jeanne-Marie ekkor sem állt le, sőt. Újabb alapítványt hozott létre a betegek és a szegények megsegítésére, méghozzá nem is akárhogyan. Egyszer a grófnő sugallatot érzett annál az asztalnál ülve, amelynél Dickens a Szép remények című regényét írta. Úgy érezte, maga Dickens szól hozzá, hogy támogassa a szegényeket, méghozzá éppen az íróasztala árából. Azonnal eszébe jutott a találkozása Margaret Thatcher korábbi brit miniszterelnökkel, aki nagy rajongója volt Dickensnek. A Vaslady akkor azt javasolta a grófnőnek, hogy készíttessen másolatokat az asztalról. Így is lett: miután a legendás asztal másolatait jó pénzért eladták, a pénz a Charles Dickens Alapítványhoz és a beteg gyermekekhez került. Az eredeti íróasztalt is eladta egy gazdag írnek, a pénzből pedig megmentett egy angliai gyermekkórházat. Végül az ír vevőtől dupla áron vásárolta vissza a brit állam a nemzeti kincset.

Minden út Dobozra vezet!

A rendszerváltozás hajnalán a nagy hazatérés időszaka is eljött: legelőször 1984-ben, 40 évvel az elmenekülésük után tért haza, egy fővárosi fogathajtó versenyen vett részt. Miután mindkét lánya férjhez ment, először férje, Christopher vetette fel az ötletet, hogy haza kellene költöznie a Békés megyei Dobozra. Amikor 1999-ben elvesztette férjét, eldöntötte, hogy végleg visszatér oda, ahonnan annak idején kitelepítették őket. Siralmas helyzet fogadta: egykori kastélyaik, például a pósteleki vagy a gerlai épület romokban hevert. Jeanne-Marie eladta angliai házát, és visszaköltözött az eldugott kis községbe, ahol azóta is él és jótékonykodik. Az eladott ingatlan árából felújíttatta szülőfaluja plébániáját, megszervezte a helyi gyerekek hitoktatását, virágosítási akciót hirdetett, és egy helybeli nélkülöző családnak pedig lakhatást biztosított. Manapság a legtöbb idejét pihenéssel tölti a még mindig nagyon aktív 87 éves grófnő, aki vagy lányánál, a Fejér megyei Csákberényben van, otthonában, Dobozon pedig rengeteget imádkozik.

(Címlapfotó: a szabadkígyósi Wenckheim-kastély bálterme, Fortepan / Budapest Főváros Levéltára, Klösz György felvétele)

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra