Kastélytúrázz itthon Kincsem és Haydn nyomában!

Szereted a pompát, a történelmet és a parkokat? A mesélő tárgyakat? Ezeket a magyar kastélyokat ne hagyd ki tavasszal!

Amióta az eszemet tudom, vérbeli kastélyjáró vagyok. Ugyan Mr. Darcy-val vagy más főnemessel még soha nem találkoztam, mégis izgalmasnak tartom a múlt jelenben ragadt darabkáit, a könyveket, amiket kétszáz éve valaki az asztal fölé görnyedve lapozgatott, a zongorát, amin maga Liszt Ferenc játszott, a falakat, amik között egykor bálokat tartottak, és a történeteket, amiket elmesélnek. Elhoztam tizenegy gyönyörű kastélyt, amit már láttam és szerettem, vagy amit biztosan meglátogatok idén tavasszal.

Festetics-kastély

Keszthely, Zala megye

Ha arra kérnélek, sorold fel, milyen kastélyokat ismersz Magyarországon, a Festetics-kastély minden bizonnyal az elsők között jutna, nem véletlenül, hiszen ez az egyik legimpozánsabb mind közül. A Festeticseket a maguk idejében legjelentősebb grófi – később hercegi – családok között tartották számon, egykori otthonuk legérdekesebb látnivalója a nagyjából 80 ezer kötetes gyűjteménnyel rendelkező Helikon könyvtár. A 18 termet magába foglaló enteriőrkiállításon a főúri életformát ismerheted meg. Van még egzotikus növényekkel berendezett pálmaház, és trófeákat bemutató vadászati-, valamint a hintó- és a történelmi vasútmodell kiállítás is.

Jegyárak: A kastély és hintómúzeum vagy az Amazon Ház és a főúri utazások kiállítás felnőtteknek 2500 forint, 6-26 éves korig és 62 év felett 1250 forint. A kombinált jegyárakért kattints ide

Grassalkovich-kastély

Gödöllő, Pest megye

A legnépszerűbb kastélyok felsorolásából természetesen nem maradhat ki a gödöllői Grassalkovics-kastély sem. Ha a gyönyörű beltéren és parkon kívül különleges, személyes élményre is vágysz, a kastélyban lehetőséged nyílik koncerteken, operetten vagy akár színdarabon is részt venni. 

Jegyárak: A felnőtt jegy 2600, a diák 1500, a családi (legfeljebb kér felnőtt és maximum három 18 éven aluli gyerek) 5800 forint. 

Esterházy-kastély

Fertőd, Győr-Moson-Sopron megye

Az Esterházy-kastély nekem mindig Versailles pompáját idézi meg, de nem csak a gyönyörködni vágyok, a zene szerelmesei is megtalálhatják számításukat, ugyanis egy időben maga Joseph Haydn is a kastély falai között alkotott. A Tavaszi Fesztivál keretein belül klasszikus zenei koncerteket is tartanak, az ideiglenes kiállításon pedig a barokk színháztörténettel ismerkedhetsz.

Jegyárak: Az állandó kiállítás tárlatvezetéssel együtt 2000 forint, a kedvezményes (diák és nyugdíjas) jegy 1000, a családi (két felnőtt és egy gyerek) pedig 4000 forint. Az időszaki kiállítások és a programok áraiért keresd fel a kastély honlapját

Schossberger-kastély

Tura, Pest megye

A turai Schossberger-kastély újranyitására jobban várok, mint a Star Wars következő részére. Az állagmegóvási munkálatok miatt még 2016 őszén bezárta kapuit, sajnos nem lehet tudni, hogy mikor lesz ismét elérhető a nagyközönség számára. De ha arra jársz, feltétlenül nézd meg kívülről az épületet. A tornyos, neoreneszánsz stílusú kastély Bukovics Gyula tervei alapján készült.

A kastély egyelőre felújítási munkálatok miatt nem látogatható.

Wenckheim-kastély

Szabadkígyós, Békés megye

Régóta vágyom Szabadkígyósra, az impozáns, neoreneszánsz kastélyba, a zegzugos parkba. Különlegessége, hogy szintén Ybl Miklós tervezte, a megrendelő, Wenckheim Krisztina pedig azt kérte tőle, hogy annyi ablaka legyen, ahány nap van egy évben, annyi szobája, ahány hét, és annyi bejárata, ahogy évszak. A kastély hálószobát, kápolnát, ebédlőt, télikertet, könyvtárat, női zeneszalont és pipázós férfiszalont is rejt.

Jegyárak: A kastély minden nap napnyugtáig díjmentesen látogatható. 

Nádasdy-kastély

Nádasdladány, Fejér megye

A Nádasdy az egyik legelbűvölőbb kastély, aminek a története is mesébe illő. Miután Nádasdy Ferenc feleségül vette Zichy Ilonát, hozzáláttak, hogy megtervezzék közös otthonukat. Boldogságuknak azonban Ilona korai halála vetett véget, ennek ellenére a felesége iránti szeretetből Ferenc megépítette a kastélyt és soha nem nősült meg újra.

Jegyárak: A teljes árú belépőjegy 1100 forint, a csoportos (15 főtől) 850 forint/fő, a kedvezményes (diák és nyugdíjas) 550 forint, a családi (két felnőtt és két 12 éven aluli gyerek) pedig 2200 forint. 

Károlyi-kastély

Füzérradvány, Borsod-Abaúj-Zemplén megye

A Károlyi-kastély is azok közé az úti célok közé tartozik, amiket nem csak a csodálatos főépület, hanem a park miatt is érdemes meglátogatni, ahol akár egy órát is eltölthetsz a patak partján, az öreg platánfák alatt sétáglatva. Ha a történelmi épületek híve vagy és van időd, ejtsd útba a füzéri várat is, ami izgalmas, interaktív kiállítással vár a középkori élet mindennapjairól.

Jegyárak: Az állandó kiállítás kizárólag vezetéssel látogatható, a felnőtt jegy 1100, a kedvezményes (diák és nyugdíjas) 550, a családi (két felnőtt és gyerekek) 2200, a csoportos (15 főtől személyenkénet) 850 forint, 6 éven aluliaknak és 70 éven felülieknek pedig ingyenes a belépés. 

Andrássy-kastély

Tiszadob, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

Az Andrássy-kastély igazi Disney kastély. A meseélményt tovább mélyíti a park csigavonalas bukszuslabirintusa is. A szabadkígyósiéhoz hasonlóan az épület megtervezésénél szerepet játszott a számmisztika, ugyanis négy bejárata, tizenkettő tornya, ötvenkét szobája és háromszázhatvanöt ablaka van.

Jegyárak: A felnőtt jegy 1000, a csoportos (15 fő fölött személyenként) 800, a kezdvezményes (diák és nyugdíjas) 500, a családi (két felnőtt és két gyerek) pedig 2000 forint. 

Festetics-kastély

Dég, Fejér megye

A dégi kastély köré sok-sok legenda szövődött, például, hogy a magyar szabadköművesség titkos központja vol. Kihagyhatatlan úticél a Kincsem című film rajongóinak, ugyanis több jelentetet is a birtokon forgattak. A kastély park felöli homlokzata a Nemzeti Múzeuméra emlékzetet, ami nem véletlen – mindkét épületet Pollack Mihály tervezte. Hatalmas parkja is látványos, mindenképpen megér egy nagyobb sétát. A halastavának közepén kis sziget található a Hollandi-házzal, amit eredetileg csak csónakkal lehetett megközelíteni, ma már kis híd szalad át a víz felett.

Jegyárak: A parkba 400 forint a belépőjegy ára, ha a kastélyba is be szeretnél lépni, 600 forint. 

eszter.stefanik (@eszter.stefanik) által megosztott bejegyzés,

L'Huillier-Coburg-kastély

Edelény, Borsod-Abaúj-Zemplén megye

A L'Huillier-Coburg-kastélyt bérbe vette már bányásztársaság, funkcionált börtönként, a II. világháborúban a szovjet parancsnokság költözött be a termeibe, lakták a falképes helyiségeket tyúkok, de tervben volt az is, hogy kaszinóvá vagy wellness-szállóvá alakítják. Szerencsére végül olyanok kezébe került az épület, akik belátták, hogy a tyúkok kulturális kiművelésük ellenére nem tojnak finomabb tojást, ezért megkezdődhetett az épület felújítása, és ma már olyanok előtt áll nyitva kapuja, akik náluk jobban értékelik a barokk építészetet.

Jegyárak: A felnőtt belépő 1600, a kedvezményes (diák és nyugdíjas) 800, a családi (két felnőtt és két 14 év alatti gyerek) 3200, a csoportos pedig (15 főtől személyenként) 1300 forint. Edelényi lakosok számára a lakcímkártya felmutatásával 50 % kedvezményt biztosítanak. 

Almásy-kastély

Gyula, Békés megye

Downton Abbey rajongóknak kihagyhatatlan! A kastély területén működő interaktív kiállítás páratlan Magyarországon. A korhűen berendezett szobák ráadásul a legtöbb kiállítással ellentétben nem csak a főúri, hanem a szolgálói életet is bemutatják. A földön felejett kalap, a kisasztalra dobott kesztű pedig azt a különös érzést keltik a látogatókban, hogy a tulajdonosuk itt van valahol a közelben. Érdemes egy idegenvezetőhöz csapódni, hiszen rengeteg olyan apró érdekességet tudhatsz meg tőlük, amiket a táblákon nem olvashatsz, ráadásul bátorítani fog az interakítv installációk kipróbálására is. Megszagolhatod az egykor divatos parfümöket, egy varázstükör segítségével kiderítheted, hogy melyik ruha állt volna neked a legjobban vagy akár még azt a zongorát is megszólaltathatod, amin a mendemondák szerint egyszer Liszt Ferenc is játszott. 

Jegyárak: A kastélyba teljesáru jeggyel 2200 forintért, kedvezményessel 1100 forintért, csoportos jeggyel pedig (személyenként 10 főtől) 200 forinttért léphetsz be. A kombinált jegyárakért keresd fel a honlapot

Oszd meg másokkal is!
Mustra