Ez a világ egyik leghíresebb képe, a legtöbben mégsem tudják, kiket ábrázol

Farmer házaspár? Két szomszéd? Apa és lánya? Jack bácsi és Lucy néni? Te tudod, hogy kiket ábrázol Grant Wood Amerikai gótika című festménye?

Grant Wood Amerikai gótikájának morózus párját mindannyian jól ismerjük. A festmény az elmúlt évszázadban kulturális ikonná vált, amelyet előszeretettel értelmeztek újra a filmes világban is: felbukkant már a The Rocky Horror Picture Showban, a Ki vagy Doki? egy epizódjában és a Született feleségek főcímében is. Pedig Nan Wood és dr. Byron McKeeby sosem gondolta volna, hogy a róluk készült kép ilyen híressé teszi majd őket.  

Az Iowában született amerikai festő, Grant Wood szívesen örökítette meg a közép-nyugati vidék lakóinak életét. Festett tehenet fejő fiút, kukoricát szüretelő férfiembert, a délutáni teájukból felpillantó idős hölgyeket. Miután pedig kifogyott a témából, felkerekedett, hogy inspirációt merítsen a falusi hétköznapokból. 

1930-ban barátjával, John Sharp festővel utazgatott, amikor az Iowa állambeli Eldon városkájában megpillantotta a Dibble házat (amely ma American Gothic House, azaz Amerikai gótika házként ismert). Azonnal felskiccelte egy boríték hátuljára, majd később visszatért, és a lakók engedélyével készített egy olajfesték vázlatot is. Már csak két modellre volt szüksége azoknak a figuráknak a szerepére, akikről úgy vélte, méltó lakói lehetnek a „kartonpapír háznak”.  

Az Amerikai gótikához Grant Wood testvére és fogorvosa állt modellt
Az Amerikai gótikához Grant Wood testvére és fogorvosa állt modelltWikipédia

Wood képzeletében a Dibble házat egy idős farmer és eladósorban lévő lánya lakta. Először édesanyját szerette volna megörökíteni a festményen, de mivel az asszony korából adódóan nem tudott sokat álldogálni, helyette testvérére, Nanre esett a választása, akit 19. századi családi fotók alapján öltöztetett fel. Az apa karakteréért sem ment messzire: a farmer arcát hatvankét éves fogorvosától, dr. Byron McKeebytől kölcsönözte. 

Az Amerikai gótika hírnév felé vezető útja nem indult zökkenőmentesen. Először az Art Institute of Chicago Forty-Third Annual Exhibition of Painting and Sculpture (Negyvenharmadik éves festészeti és szobrászati kiállítás) című tárlatában kapott helyet, de a zsűri csak vonakodva választotta be a kiállított művek közé. A festő lakhelyén, Cedar Rapidsban élők felháborodtak a festmény stílusán, mondván, Wood kifigurázza őket. 

A kép aztán több lapban is megjelent, a kritikusok pedig kedvezően fogadták, és ma az Amerikai gótikát a világ legismertebb műalkotásai között tartják számon. 

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

 

Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás. Ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. 
Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.

Mentes Anyu szakácskönyve 2 ide kattintva már rendelhető!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra