Soha nem gondoltam volna, hogy ezt az kis piros csodát, ami a messzi Kínából érkezik a boltok polcaira szárítva, csomagolva, épp a szomszéd kertben fogom megtalálni. Lehet, hogy a gojibogyó nem is olyan egzotikus?
Milyen növény is ez?
Két bokros növény, a kínai ördögcérna (Lycium chinesis) és a közönséges ördögcérna (Lycium barbarum) gyümölcse. Az ördögcérna név arra utal, hogy föld alatti szárral rendelkeznek, amit korábban cérnának vélhettek, vagy ahhoz hasonlítottak. Ázsiából származik, de a 20.század elején már Magyarországra került, és mára sok helyen elvadult. Igénytelen és gyorsan terjed, kiszorítva ezzel az őshonos fajokat, aminek a helyi természetvédők nem örülnek, ezért invazív fajként tartják számon. Csakhogy ami nekik fejfájást okoz, az nekünk segítségünkre lehet, mert nincs is egyszerűbb dolog, mint életben tartani a kertben egy igénytelen növényt. Nyáron a kert dísze lehet apró élénklila virágaival, és amikor augusztusban megjelennek rajta korallvörös fényes bogyói, begyűjtheted a család egész éves gojiadagját.
Miért szuperélelmiszer a gojibogyó?
Ezt az apró, édeskés gyümölcsöt nem véletlenül sorolják a szuperélelmiszerek közé.
- Nagyon magas a vitamin tartalma, jó A-, C-, E-, B1-, B2-, B3- és B6-vitamin-forrás.
- Sok ásványi anyagot tartalmaz, többek közt : vas, kálium, kalcium, magnézium, szelén, cink, réz.
- Megtalálható benne 18 aminosav és 21-féle nyomelem.
Mire jó a gojibogyó?
Kínában már hosszú ideje használják, hagyományosan az élet meghosszabbítására, épp ezért számos kutatás támasztja alá pozitív hatását az egészségünkre. Főbb hatásai:
- lassítja az öregedést
- védi a szívet és az érrendszert
- pozitív hatással van a szellemi teljesítményre
- segít megelőzni a szellemi hanyatlást
- szabályozza a vérnyomást és a vércukorszintet
- csökkenti a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát
- segít megelőzni a látásromlást
- támogatja a fogyókúrát
- erősíti az immunrendszert
Fontos azonban azt kiemelni, hogy fogyasztása elsődlegesen a betegségek megelőzésére ajánlott!
Veszélyes lehet?
- Mivel a burgonyafélék családjába tartozik, csak a növény termése, és az is csak érett állapotban fogyasztható. Éretlen formában magas az atropintartalma, és mérgezést okoz.
- A gojibogyó reakcióba léphet vérhígítókkal, mint pl. a warfarin, ezért ha rendszeresen szedünk valamilyen vényköteles gyógyszert, nem ajánlott a goji, míg az orvosunkkal nem egyeztettünk.
- Ha allergiás vagy az őszibarackra, előfordulhat, hogy a goji is allergiát vált ki.
- Várandós kismamák csak mértékkel fogyasszák, mert negatív hatással lehet a babára a túl magas szeléntartalom.
- A terhesség korai szakaszában tilos a fogyasztása, mert a benne található betain méhösszehúzódásokat okozhat és vetéléshez vezethet.
Ha úgy döntünk, hogy szeretnénk a kertünkbe, csak kertészetből szerezzük be a növényt, így biztosan nem mérgező fajtát ültetünk. A leszüretelt gyümölcsöt fogyaszthatjuk frissen, vagy száríthatjuk is. A boltok polcain aszalt formában találjuk meg, mert így sokáig tárolható.
Gazdagíthatjuk vele ételeinket, de akár teaként, vagy olajos magvakkal, aszalt gyümölcsökkel keverve is ízletes. Napi 15 gramm gojibogyó elfogyasztásával már sokat tettünk az egészségünkért, és még finom is!
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés