Magyar volt az első hollywoodi celeb: Gábor Zsazsa a milliomosokat és az életet is falta

GettyImages-515449808

„Olyan férfit akarok, aki kedves és megértő. Túl nagy elvárás ez egy milliomossal szemben?" „Egy gazdag férfi sosem lehet ronda.” „Jó vagyok a háztartásban. Ha elhagyok egy férfit, megtartom a házát.” Mindhárom kijelentés a Gábor Sáriként született, ám Zsa Zsa Gaborként világhírűvé vált magyar színésznőtől származik, aki kilencszer ment férjhez, 99 évesen hunyt el, és elsőként ismerte azt fel, amit ma már minden celeb tud: „Nem az a fontos, hogy igaz legyen, csak beszéljenek rólam.”

Gábor Zsazsa (azaz születési nevén Gábor Sári), egy pesti ékszerész lánya, először 1933-ban keltett feltűnést: ekkor indult el a Miss Magyarország szépségversenyen. „A teremben általános »közhangulat« alakul ki a 141-es számú versenyző mellett. Gábor Zsazsának hívják, Lilian Harvey alteregója. A közönség nagy része a 141-es mellett drukkol, és egyesek már biztos fogadásokat kötnek, hogy Gábor Zsazsa lesz az idei magyar szépségkirálynő.” Végül nem így történt: a 16 éves Gábor Zsazsa néhány szavazattal alulmaradt a győztes Gál Júliával szemben.

A zsidó származású Gábor Zsazsa Budapesten és a svájci Lausanne-ban, egy bentlakásos intézetben nevelkedett. Anyja, Gábor Jolie (született Tillmann Janka), egy gazdag és ismert ékszerkereskedő leánya volt, s maga is színésznői ambíciókat dédelgetett. Valószínűleg saját meg nem valósított vágyai miatt vette a fejébe, hogy három világszép lányának híressé kell válnia. Az anya kedvenc színésznője (Fedák Sári) után Sárinak nevezte el első lányát, aki 1933-ban, 16 évesen indult el a szépségversenyen, amit ugyan nem nyert meg, de többé nem tűnt el a nyilvánosság elől. Hamarosan Bécsbe hívták: egy operettszerepben több mint százszor lépett fel a bécsi publikum előtt. A magyar származású rendező, Joe Pasternak (aki Gaál Franciskát is felfedezte) megbízottja révén próbafelvétel készült róla, s felfedezője külön kiemelte, mennyire örül, hogy Gábor annyira hasonlít a korszak német hangosfilmsztárjára, Lilian Harvey-ra.

A Gábor lányok kislány korukban (balról: Magda, Zsazsa, Éva)
A Gábor lányok kislány korukban (balról: Magda, Zsazsa, Éva)Bettmann / Getty Images Hungary

Törököt fogott

Bécsi tartózkodása alatt figyelt fel rá első férje, Burhan Belge török diplomata, de az osztrák fővárosban még nem volt mód arra, hogy bemutatkozhasson az ifjú színésznőnek. Amikor azonban Budapesten tartózkodott, a férfi – hogy, hogy nem – elvetődött Gáborék Kígyó utcai ékszerüzletébe, ahol véletlenül (?) épp ott tartózkodott Zsazsa is. A magyarul nem beszélő sajtóattasé-helyettes hamarosan tolmáccsal tért vissza, s érzelmeit olyan híven fejezte ki az ő segítségével, hogy rövidesen összeházasodtak.

„Ma este már a Simplon expressz röpít bennünket Raguzába, ahova török állami autó jön elénk. Beutazzuk Albániát, utána pedig Ankarába megyünk, ahol férjem villájában fogunk lakni”

– lelkendezett a 18 éves Zsazsa, aki később már úgy emlékezett, hogy azért ment hozzá a diplomatához, mert az megvette neki a kutyát, amit az apjától nem kapott meg. 1941-ig voltak házasok, többször jártak Londonban és Párizsban, s az angol és francia lapok nem feledkeztek el Mme Belge elegáns ruháiról cikkezni. Kérdés, hogy mennyire volt érdekkapcsolat ez a házasság: Zsazsa később azt nyilatkozta, hogy Belgével sosem történt meg a nászéjszaka, és a szüzessége elvesztése kapcsán hol egy német rendezőt (Willy Schmidt-Gentner), hol Kemal Atatürköt (!) említette: Elkápráztatott a szexuális erejével, és elcsábított perverziójával. Pontosan tudta, hogyan vonzzon egy fiatal lányt” – mondta a török miniszterelnökről.

Dollármilliók és erőszak

1941-ben elhagyta Magyarországot. (Húga, Éva már az Egyesült Államokban építgette színészi karrierjét.) Útban Hollywoodba azzal került a címlapra, hogy azt mondta egy sajtóügynökségnek: kétszer is táncolt Adolf Hitlerrel. Férjével levélben egyezett meg a válásról, majd Amerikába érkezése után szinte azonnal 

feleségül ment a nála harminc évvel idősebb Conrad Hilton szállodamágnáshoz, saját bevallása szerint kizárólag a pénzéért.

(Ebből a házasságából született – már a válás után – egyetlen gyereke, Francesca Hilton. Gábor Zsa Zsa Nekem nem elég egy élet című önéletrajza szerint Hilton megerőszakolta, ekkor fogant meg Francesca.) A színésznőt időközben bipoláris zavarral diagnosztizálták, és inzulinsokk-injekciókkal kezelték egy szanatóriumban, amit Dante Poklához hasonló borzalomként írt le visszaemlékezéseiben. „Senki nem látogatott meg: Conrad sem… Éva sem… senki. Elutasítottnak, teljesen elhagyatottnak éreztem magam.”

Gábor Zsazsa Conrad Hilton és Natalie Wood társaságában (1957)
Gábor Zsazsa Conrad Hilton és Natalie Wood társaságában (1957)Bruce Bailey / Getty Images Hungary

Ez a házasság öt évig tartott, Zsazsa úgy érezte: Hilton megfosztotta őt a szabadságától, Hilton viszont kegyetlenséggel vádolta volt feleségét. 1947-ben elváltak, a volt feleségnek havi 2000 dollár illetményt ítéltek, továbbá jogot arra, hogy a Hilton-lánc bármelyik szállodájában ingyen és teljes ellátást igénybe véve lakhasson.

Gábor Zsazsa legnagyobb szerelmei

1949-ben került sor a harmadik házasságára: választottja George Sanders brit származású filmszínész volt. Gábor Zsazsa 1952-től kezdve szerepelt hollywoodi filmekben, első alakítása az Öröm ránézni című musicalben történt. Az 1960-as évektől kezdve egyre ismertebbé vált a filmvásznon, no meg a televízióban is: a Bachelor´s Haven című show-műsor állandó vendégeként tűnt fel az amerikai otthonokban a képernyőn, és vaskos magyar akcentusával osztogatta párkapcsolati tanácsait és aranyköpéseit. Zsazsa később Sanderst emlegette mint élete legnagyobb szerelmét, de a házasságuk alatt szeretett bele a szexuális képességeiről hírhedt dominikai diplomata-playboyba, Porfirio Rubirosába, akinek – állítólag – átlagosnál nagyobb péniszmérete inspirálta a párizsi Maxim étterem pincéreit arra, hogy gigantikus borsőrlőiket „rubirosas”-nak nevezzék. Végül annak ellenére nem ment hozzá feleségül, hogy 1954-ben elvált Sanderstől. Sanders később, 1970-ben volt felesége rábeszélésére Zsazsa húgát, Magdát is feleségül vette, de a frigy mindössze hat hétig tartott.

Éva, Magda, az édesanya, Jolie és Zsazsa Amerikában
Éva, Magda, az édesanya, Jolie és Zsazsa AmerikábanBettmann / Getty Images Hungary

A Gábor nővérek és édesanyjuk

Magda hatszor, a másik testvér, Éva ötször ment férjhez, s mindhárman gyakran szerepeltek az amerikai televízióban: Éva 1943-ban saját show-műsorral, a The Eva Gabor Show-val jelentkezett, amelybe elhívta nővéreit is. Televíziós sitcomokban is feltűntek, és egyedi jelenségnek számítottak Hollywoodban. „Ennyi évvel később nehéz leírni, milyen ragyogó jelenség volt a három Gábor lány és mindenütt jelen lévő édesanyjuk. Olyan hirtelen törtek be a társasági életbe és a magazinok pletykarovatába, mintha az égből pottyantak volna egyenesen oda” – mondta róluk Merv Griffin televíziós műsorvezető. Az édesanya, Jolie Gabor vágya tehát teljesült a reflektorfénnyel kapcsolatban. Ő maga is reklámokban szerepelt, könyvet írt, és Amerikában másodszor is férjhez ment, egy bizonyos Szigethy grófhoz – csak az volt a dolog szépséghibája, hogy ilyen grófi család nem létezett Magyarországon. Jolie Amerikában is folyamatosan éreztette elvárásait a lányaival: „Nem volt elég, hogy egyszerűen szépek legyünk. A legszebbnek kellett lennünk. Soha nem volt elég sikkesnek lenni. A legdivatosabbnak kellett lennünk. Céljaink folyamatosan elérhetetlenek maradtak” – mondta édesanyja elvárásairól Zsazsa.

Még a válást sem tudta kivárni

Gábor Zsazsa negyedik férje a befektetési bankár Herbert Hutner volt, akihez 1962-ben ment feleségül. Ez a házassága négy évig tartott, 1966-ban elváltak. Még ugyanebben az évben következett az ötödik férj, Joshua S. Cosden Jr., aki egy texasi olajmágnás fia volt, ám ez a frigy csupán egy évig tartott. Őt a Barbie baba feltalálója, Jack Ryan követte, vele 1975-ben kötött egy szintén egy évig tartó házasságot. Válásuk után néhány nappal a színésznő ismét kimondta a boldogító igent: ezúttal egy Beverly Hills-i ügyvédnek, Michael O´Harának. Az esküvőre a Las Vegas-i Hilton Szállodában került sor – ami, ismerve Zsa Zsa házasságainak történetét, kissé pikáns. 1982-ig voltak házasok. Az idősödő díva (Zsazsa ekkor már majdnem hetvenéves) még a válási procedúra végét sem várta ki: új választottja, Felipe de Alba mexikói színész volt, de mivel a hatóságoknak a következő napon feltűnt, hogy Zsazsa törvényesen még O´Hara felesége, érvénytelenítették az újabb házasságot, amely így a legrövidebb celebfrigyek egyikeként híresült el.

Utolsó férjével, Frédéric Prinz von Anhalttal, Bel Air-i otthonukban (1990)
Utolsó férjével, Frédéric Prinz von Anhalttal, Bel Air-i otthonukban (1990)Paul Harris / Getty Images Hungary

Frédéric, az örökbe fogadott herceg

Gábor Zsazsa utolsó férje a nála 27 évvel fiatalabb Frédéric Prinz von Anhalt volt: vele 1986-ban kötött házasságot. von Anhalt nem származása révén tett szert a nemesi címre: egy rendőr fiaként, Hans Robert Lichtenberg néven született Düsseldorfban, férfiak számára látogatható szaunák üzemeltetéséből gazdagodott meg Nyugat-Németországban, majd 37 évesen jó pénzért adoptáltatta magát (!) az elszegényedett özvegy Mária Auguszta anhalti hercegnővel. (A hercegi család többi tagja soha nem ismerte el jogos családtagnak.) Házasságuk után maguk is fogadtak örökbe felnőtteket: állítólag legalább tíz férfi fizetett nekik dollármilliókat a nemesi névért, köztük egy börtönviselt, milliomos német bordélytulajdonos is. Frédéric 2010-ben indult Kalifornia kormányzói posztjáért, az amerikaiak azonban nem governorként, hanem Gabornatorként emlegették.

Botrányok és balesetek

Gábor Zsazsa 1989-ben azzal került bele a hírekbe, hogy Beverly Hillsben megpofozta az őt közlekedési szabálysértés miatt megállító rendőrt. (Az idős díva jogosítvány nélkül, egy palack whiskey társaságában vezette luxusautóját.) 2002-ben autóbalesetet szenvedett, aminek eredményeképpen kómába esett. Felépült, majd kétmillió dollár jóvátételt kapott. 2004-ben öngyilkosságot kísérelt meg, de férje időben rátalált, és kórházba szállíttatta. 2005-ben és 2007-ben túlélt több agyvérzést, 2010-ben csípőtörést szenvedett, ezután már gyakorlatilag csak vegetált. 2011-ben jobb lábát térd felett amputálták, s élete utolsó éveiben demenciától szenvedett: Sokszor magamra sem ismerek. Nem tudom, ki vagyok, hol vagyok, aztán kitisztul a kép. Hónapokig nagyon zavart voltam, most jobb a helyzet” – nyilatkozta 2013-ban.

Gábor Zsazsa otthonában (1992)
Gábor Zsazsa otthonában (1992)Paul Harris / Getty Images Hungary

Lánya, Francesca ez idő alatt végig perben állt von Anhalttal édesanyja felügyeleti jogáért, de meghalt, mielőtt véget ért volna az eljárás. Frédéric nem árulta el feleségének, hogy egyetlen lánya elhunyt, viszont ígéretet tett neki, hogy a századik születésnapján Budapestre utaznak. Erre nem került sor: a színésznő 2016 decemberében elhunyt. A Los Angeles-i Westwood Village Memorial Park temetőben helyezték örök nyugalomra. Hamvainak egy részét 2021-ben Budapesten, a Fiumei Úti Nemzeti Sírkert művészparcellájában helyezték el.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra