Ezt leplezik a férfiak, amikor a nők után fütyülnek az utcán

GettyImages-958257198
Juhász Marianna

Az udvarlásnak igen leegyszerűsített módja, amikor a férfiak egy csinos nő után fütyülnek, vagy beszólnak neki az utcán. Van, akinek egy „Ciao, bella!” önbizalmat ad, de van, aki megalázónak tartja. Ha valakit kellemetlenül érint a bókolás ezen formája, a legjobb, ha rá sem hederít a férfiak reakciójára.

Negyven fok, visszafogott nyári ruha, napszemüveg – mi más kellene a hőségben egy belvárosi sétához? Így gondolja ezt több férfi is, ám akad köztük olyan, aki nem elégszik meg azzal, hogy csak a szemét legelteti a csinos nőkön. Sokszor a szépséget füttykoncerttel is megdicsérik, amit a nők kétféleképpen értelmezhetnek. De ez a bóknak szánt fütyülés vagy a fogak között elsziszegett dicséret jóval több, mint a női kisugárzás elismerése. A lelkendező férfiak önmagukra is szeretnék felhívni a figyelmet.

„Madame, dzsigoló grátisz?”

Vannak nők, akik egyáltalán nem érzik sértőnek, ha az utcán vadidegenektől kapnak visszajelzést arról, hogy milyen jól néznek ki. Nekik a dicséret azt üzeni: „Nézzétek, milyen szépséget találtam!” Ők azok, akik a jó ízlés határain belül maradó tetszésnyilvánítás után büszkén vonulnak tovább, de még az is lehet, hogy visszamosolyognak. Ez a reakció általában azokra az érett nőkre jellemző, akiknek a reflexében már benne van a korábbi évek tapasztalata is. 

Az érett nők sokkal inkább bóknak veszik a jó ízlés határain belül maradó tetszésnyilvánítást
Az érett nők sokkal inkább bóknak veszik a jó ízlés határain belül maradó tetszésnyilvánítástjacoblund / Getty Images Hungary

A másik véglet, amikor valaki egy dicséternek szánt füttyszó után a dühtől fortyogva szaporázza meg lépteit, mert megalázónak, kellemetlennek és primitívnek érzi a hangos udvarlást. 

Mondván, az utca nem lóvásár sem egy húsz-, sem pedig egy negyvenéves nőnek.

Miután az embereknek másol van az ingerküszöbük, így nehéz meghúzni a határt a bók és a beszólás között, éppen ezért sokan nem tudják, hogyan reagáljanak a sokszor pimasz, nemritkán szexuális töltetű utcai megnyilvánulásokra. 

Ahol tilos a nők után fütyülni

Magyarországon a saját ízlésvilágunkon és a szubjektív megítélésünkön kívül semmi egyéb nem szabályozza, hogy mikortól számít méltatlannak, ha az utcán egy ismeretlen nőhöz szólnak, nem selyempapírba csomagolva. Mondhatnánk, hogy minden szituáció más és más, és ha valaki nem akar megbántani, akkor azt nem is szabad sértésnek venni.

Franciaországban atrocitásnak számít már a fütyülés is, és pénzbüntetés jár érte
Franciaországban atrocitásnak számít már a fütyülés is, és pénzbüntetés jár érteGuang Niu / Getty Images Hungary

Franciaországban azonban móresre tanítják a nők után fütyülő férfiakat. Már évekkel ezelőtt helyszíni bírságot kellett fizetniük azoknak, akik obszcén szavakkal és gesztusokkal, valamint füttyögéssel zaklatták a nőket az utcán. A pénzbírság vonatkozik minden, a nyilvánosság előtt zajló szexista vagy szexuális jellegű kijelentés, magaviselet vagy nyomásgyakorlás büntetésére. 

A franciák arra hivatkozva vezették be a szigorítást, hogy ez még mindig jobb, mint a semmi. Egy hasonló terv korábban már csődöt mondott Belgiumban és Portugáliában, hiszen nehéz megállapítani a tettenérést szóbeli inzultálás esetén.

Előre bocsánatot kértek a nőktől

A nők után fütyülést nem lehet csak egy társadalmi csoportnak tulajdonítani, mégis kétségtelen, hogy a legtöbbször a fizikai munkásként dolgozó férfiakkal azonosítják az udvarlásnak ezt az elbizakodott formáját.

Tapasztalatok szerint a legtöbbször a fizikai munkások reagálnak a nők szépségére az utcán
Tapasztalatok szerint a legtöbbször a fizikai munkások reagálnak a nők szépségére az utcánPaul Bradbury / Getty Images Hungary

Egy New Jersey-i építkezés mellett elhaladva a nők az alábbi feliratot olvashatták már évekkel ezelőtt egy építkezés mellett elhaladva: „Bocsánatot kérünk a fütyülő munkásokért, de jól nézel ki! Előre bocsánat a mocskos megjegyzésekért is!” Hogy ez az előre közölt szabódás segített-e abban, hogy a nők ne atrocitásként éljék meg a beszólásokat, nyilván attól is függött, hogy a megszólítottak hogyan viszonyultak a munkások feltételezett megnyilvánulásához.

A semlegesség sokszor a legjobb válasz

A lányok és a nők után kiabálás, fütyülés általában a férfiak kisebbségi érzésének leplezésére szolgál. Miután a férfiak csapatban, csoportban vannak, biztonsági helyzetből kiabálnak és fütyülnek, hogy zavarba hozzák a nőket. 

A beszólások oka az, hogy az erősebbik nem így éli meg férfiasságát, magabiztosságát, továbbá ezzel képesek elnyomni kisebbségi érzésüket és komplexusaikat is.

A megalázó, zavarba ejtő megnyilvánulásokra a semleges női reakció a legjobb válasz. Dr. Almási Kitti klinikai szakpszichológus szerint a legjobb, amit a nők ilyenkor tehetnek, hogy nem reagálnak a beszólásokra. Az az optimális, ha a nő semleges tud maradni.

A szakember úgy véli, a nők reakciója attól függ, ki hogyan éli meg a nőiességét, és hogy milyen a szexuális élete – ettől függ tehát, hogy valaki zavarba jön, elpirul, vagy annyira felbosszantja mindez, hogy visszaszól.

A pszichológus a nevetést is megfelelő reakciónak tartja, mert ebből az látszik, hogy a nő nem veszi magára a beszólásokat, elégedett önmagával.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra