Meglepő dolgok, amelyek összetartják a párokat – a disznó viccek is segíthetnek

GettyImages-1205135227
Berényi Bianka

Mitől jó egy párkapcsolat? Egyáltalán: mi határozza meg, hogy milyen egy jó párkapcsolat? A hossza? A minősége? Párokat kérdeztünk meg a tartós kapcsolat mögött álló nagy titokról – válaszaik tanulságosak!

Lehet egy pár két tagja hasonló és különböző egyaránt: még csak az sem kell, hogy ugyanazoknak a hobbiknak hódoljanak, mégis lehet jó, tartós és hosszú kapcsolatuk. Az általunk megkérdezettek többsége eléggé eltérő hobbikról és ízlésről számolt be, de az alapvető értékekről alkotott vélemények nagyjából egyeztek: család, hűség, bizalom. Hogy mi a titok? Talán mindenkinél más.

A tartós kapcsolat titkának nyomában

Egy jó párkapcsolat a szerelem mellett közös elhatározás kérdése: nem feltétlenül könnyű, tele van nehézségekkel, folyamatosan dolgozni kell rajta mindkettőtöknek, hogy időt és energiát beletéve lehessetek együtt. Egy kapcsolatnak különböző szintjei és szakaszai vannak, de ha kölcsönösen szeretitek és tisztelitek egymást, jó alappal rendelkeztek a jövőre nézve. Hogy az egész meddig tart, csak rajtatok múlik.

Régóta párkapcsolatban élők árulták el nekünk, mit gondolnak, arról, hogy van-e titok.

A tartós párkapcsolat titkai közé tartozik a tisztelet is
A tartós párkapcsolat titkai közé tartozik a tisztelet isMindful Media / Getty Images Hungary

Ivett

Mi tizenegy éve vagyunk együtt a férjemmel, nyolc éve vagyunk házasok. 

Titok szerintem nincs, a fontos az, hogy a pár tagjainak értékrendje legyen hasonló, nagyjából ugyanazokat a dolgokat várják el egy kapcsolattól, és tudjanak egymással őszinték lenni, mindent megbeszélni minden helyzetben.

Ezek nagyjából átsegítenek a gondokon, természetesen a szereteten és a kölcsönös megbecsülésen felül, aminek alapvetőnek kellene lennie minden kapcsolatban.

Érdeklődési körökben persze jó, ha van közös metszet, de nem kell, hogy mindkét ember teljesen ugyanaz iránt érdeklődjön. Én például sosem fogok hokit vagy e-sportot nézni és videójátékozni, teljesen hidegen hagy, a férjemet meg érdekli. Viszont a zenei ízlésünknek vannak közös metszéspontjai, és egyaránt szeretünk főzni. Így van, amit együtt tudunk csinálni a szinte nulla szabadidőnkben is, ami a gyerekek mellett marad. Nyilván az sem árt, ha mind a két ember meg van arról győződve, hogy a másik mellett akar lehorgonyozni, mert olyan értékeket talált meg benne, amiket mindig is keresett. Kell az elhatározás is, hogy mellette akarok maradni.

Peti

Nem tudom, bővebben ki kéne-e fejteni, de szerintem alkalmazkodás, alkalmazkodás és alkalmazkodás. Nem lehet úgy hosszú egy párkapcsolat, hogy ne csiszolódna az ember, és engedne a saját hülyeségeiből a párja kedvéért. Persze ez mindkét oldalon igaz.

Erzsébet

A mi titkunk a párom végtelen türelme és higgadtsága, illetve hogy ő olyan családban nevelkedett, ahol kitartást és összetartást látott. Persze fontos a közös értékrend is.

Viki

A párommal 11 éve vagyunk együtt. A mi sikerünk alapkövei a bizalom, őszinteség, figyelmesség és mindenekelőtt a kölcsönös tisztelet.

Két külön világ voltunk, de az élet összecsiszolt minket: ahogyan a boldogság, úgy a szomorúság is ránk talált, de minden problémát együtt oldunk meg, egymás támaszai vagyunk, együtt vagyunk erősek.

Ő a másik felem, a legjobb barátom. Az életemet bíznám rá és adnám érte. Vele nincs lehetetlen. Szerencsésnek tartom magam, hogy megtaláltam őt.

Csilla

A mi titkunk mindenekfelett a kompromisszumban és a feltétel nélküli bizalomban rejlik.

Johanna

Bizalom, szeretet, szenvedély, kommunikáció, szeretetnyelvek felismerése, biztonság, tisztelet, őrültség, idő, humor. Én ezeket tartom kulcsszavaknak.

Egy jól működő párkapcsolat nem jön csak úgy magától, és ezt nem árt észben tartani. Ahogy a barátságainkat is ápolni kell, úgy a párkapcsolatunkat is.

Ha együtt is éltek, akkor meg főleg, mert ott laposodnak el legkönnyebben a dolgok a szürke hétköznapok miatt. A párommal heti egy kimozdulós, randis napot tartunk, hiába vagyunk már 5 éve együtt. Ezt ilyenkor újra izgalommal éljük meg, szépen felöltözünk, és csak egymásra figyelünk, ilyenkor nincs telefon sem. A köztünk lévő szikra ilyenkor új lángra kap. Egyikünk sem hibátlan, de olyan ember nincs is.

A titok szerintem, hogy úgy szeressük egymást, ahogy vagyunk, de azért a jellemünk is folyamatosan fejlődik, erre pedig a másik iránti szeretetünk ösztönöz minket. Így mindketten csak még jobb emberekké válunk, és egymást is egyre jobban szeretjük.

Nem hiszek abban, hogy 0–24 egymás mellett kell lenni, mert akkor nem érzed a másik hiányát. Mindenkinek szüksége van énidőre, és ezt én is elvárom. Mindazonáltal a kölcsönös hűség, és a bizalom alapvetés egy párkapcsolatban.

És most lessünk bele olyan párok tanácsaiba, akik már esetenként több mint 30 éve együtt vannak!

Viccelődj – David, 68 éves, 30 éve házas

Akkor házasodtunk össze, amikor mindketten majdnem 40 évesek voltunk, és a humorérzékünk évről évre gyerekesebb lett. Lehet, hogy csak mi vagyunk így, de szerintem nem. Nevetünk a gusztustalan hangokon. Forgatjuk a szemünket egymás szörnyű viccein. Imádjuk a trágár filmeket. Ez az a fajta primitív, emberi humorérzék, ami mindkettőnkben megvan. Sok pár elveszíti ezt, minél tovább maradnak házasok. Van ez a furcsa nyomás rajtunk, hogy civilizáltabbá vagy méltóságteljesebbé váljunk, ahogy öregszünk. Úgy tűnik, mi ezt nem érezzük. És amikor ketten vagyunk, akkor általában csak nevetünk. Azért maradtunk ilyen sokáig szerelmesek, mert túlságosan lefoglal minket a nevetés ahhoz, hogy veszekedjünk.

Minden korosztályban meg lehet találni a tartós szerelmet, és az egyik titok a párok kölcsönös elköteleződése egymás felé
Minden korosztályban meg lehet találni a tartós szerelmet, és az egyik titok a párok kölcsönös elköteleződése egymás feléJessie Casson / Getty Images Hungary

Lepjétek meg egymást – Carol, 72 éves, 49 éve házas

A férjem csendes ember. Én nem annyira. Meglepődtem, amikor elmondta, mennyire szereti, hogy soha nem tudja, mit fogok csinálni a következő pillanatban.

Én pedig nagyra értékelem a hajlandóságát, hogy különböző dolgokat próbáljon ki velem.

Olyan utakat terveztem, ahol ő nem igazán tudta, hová megyünk, amíg be nem ülünk a kocsiba vagy fel nem szállunk a repülőre. A mi titkunk tényleg csak az, hogy az életünk érdekes maradjon. Időnként csináljatok valami váratlan dolgot, és meg fogjátok tapasztalni, mennyire becsülitek egymás társaságát.

Mindig adj egy jó éjt puszit! – Renee, 60 éves, 31 éve házas

A házasságunk ideje alatt sosem fordult elő, hogy a férjemmel ne adtunk volna egymásnak jó éjt puszit. Még akkor is, amikor szörnyű, borzalmas vitáink voltak, mindig arcon vagy homlokon csókoljuk egymást,

csak azért, hogy emlékeztessük egymást, hogy túl fogunk jutni ezen. Amikor nem akarsz beszélni valakivel, mert annyira dühös vagy, nehéz lehet azt mondani, hogy „szeretlek”. Néha egyszerűen nincs kedved hozzá. De egy gyors csók sokat mondhat, és nálunk ez mindig is így is volt.

Maradjon intimitás – Natalie, 60 éves, 35 éve házas

Az intimitás több mint szex. És ahogy öregszel, ezt nagyszerű dolog felismerni. Egymás kezét fogva is lehettek intimek.

Vagy hogy biztosak vagytok benne, hogy adtok egymásnak egy csókot, mielőtt reggel elindultok, és amint este hazaértek.

Az, hogy egy éjszakára kikapcsoljátok a telefonotokat, és csak élvezitek egymás társaságát. Fizikailag nem vagyunk úgy, ahogy régen voltunk. Még mindig szeretkezünk, de azt hiszem, mindketten egyetértünk abban, hogy az intimitás, amire törekszünk, inkább a hálószobán kívül, mint a hálószobában történik. És ez nagyon sokáig segített megőrizni a szerelmünket.

Egyértelműen kommunikáljatok – Richard, 70 éves, 30 éve házas

Ellenkező esetben a partnered csak találgatni fog. Vagy ami még rosszabb, a partnered azon fog bosszankodni, hogy nem tudja, mire gondolsz. 

A feleségem és én is katasztrofálisan tudunk gondolkodni.

Ha valami miatt ideges, de nem mondja el, hogy mi az, azonnal azt gondolom, hogy valamit én csináltam. És fordítva. És legtöbbször olyan dologról van szó, amiknek semmi köze hozzám vagy hozzánk. Te és a partnered akkor fogtok párként boldogulni, ha a lehető legvilágosabban tudjátok kommunikálni, hogy mi zajlik épp bennetek, így a csodálkozás helyett jelen tudtok lenni egymás számára, és ott tudtok lenni, hogy támogatást nyújtsatok egymásnak.

DR. ZACHER GÁBOR - SZENVEDÉLYEINK FOGSÁGÁBAN

A soron következő Femina Klub-esten Szily Nóra és vendége, dr. Zacher Gábor közösen próbálják megfejteni a kultúránkban hangsúlyosan jelen lévő függőség kérdéseit. A feltáró beszélgetés után egészen biztosan felüdülve, energiával feltöltve tudunk szembenézni káros szokásainkkal, amiknek úgy tűnik, hogy könnyen rabjaivá válhatunk.

Részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. június 5. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra