A világ legfurcsább folyói mellett szájtátva sétálsz el

GettyImages-1172799784

Azt már megszokhattuk, hogy a világ telis-tele van érdekesebbnél érdekesebb természeti képződményekkel, de azt, hogy egy folyó mellett úgy sétálhatunk el, hogy észre sem vesszük, az már a csodánál is több. De mégis hogyan lehet ez? Pofonegyszerű rá a magyarázat.

Álmunkból felébresztve is tudjuk, hogy a maga közel 6500 kilométeres hosszával a világ egyik leghosszabb folyója a Nílus, amely a Földünk legbővizűbb folyójával, azzal az Amazonassal van állandó versenyben, amelyen több víz folyik le, mint a Níluson és az ázsiai Jangcén egyszerre. De vajon mi a helyzet a világ legrövidebb folyóvizeivel? Eláruljuk: igenis léteznek, de annyira kicsik, hogy szinte észre sem venni őket.

A világ legrövidebb folyói

Ilyen a világ legrövidebb folyójaként számontartott, Indonéziában található Tamborasi is, amely hossza mindössze 20 méter.

A Flores-tengerbe torkolló vizet tényleg alig lehet észrevenni, hiszen aprócska hossza mellett a szélessége is csupán 15 méter.

Összehasonlításképp: a nyúlfarknyi folyóban a nagyjából 16 méteres nagy ámbráscetből csupán egyetlen példány férne el hosszában.

Noha azt mondják, hogy a Tamborasinál rövidebb folyó nem is létezik, a grúzok valószínűleg ezt kikérnék maguknak.

Országukban ugyanis szelíden – és persze alig észrevehetően – folydogál a Krubera-barlang forrásaiból eredő és a Fekete-tengerbe torkolló Reprua, amely 18 méter hosszú.

Az indonéziai Tamborasi folyót tartják a világ legrövidebbjének
Az indonéziai Tamborasi folyót tartják a világ legrövidebbjénekAon Syakhban Nur Ahmad Djaya / Getty Images Hungary

Az öt szín folyója

Szerencsére más miatt érdekes folyókból sincs hiány a Földön, itt vannak például a világ legszínesebbjei is, amelyek közül, ha a legleget keresnénk, akkor Kolumbia felé kellene vennünk az irányt. E dél-amerikai országban, egészen pontosan az elszigetelt Serranía de la Macarena hegyláncban található ugyanis a nálunk leginkább Kristály-folyóként ismert Caño Cristales, amelyet a feltűnő színei miatt csak az öt szín folyójának vagy szivárványfolyónak neveznek. A vízesésekben gazdag folyó medre július végétől novemberig szemet gyönyörködtető árnyalatokban pompázik: sárga, zöld, kék, fekete és vörös színeit a napsugarakban megcsillanó Macarenia clavigera nevű vízinövények adják

A világ legszínesebb folyója Kolumbiában található
A világ legszínesebb folyója Kolumbiában találhatóKelly Cheng / Getty Images Hungary

Óriási mélység

Ha már a leglegeknél tartunk, muszáj megemlítenünk a hét afrikai országot átszelő Kongó folyót is, amely a világ legmélyebbje. A korábbi Zaire mélysége egyes pontokon akár a 220 métert is elérheti, így ha az Eiffel-tornyot beleállítanánk, a tetejéből csupán 80 méter lógna ki.

A Kongónak egyébként más paraméterei is figyelemre méltók: a hossza 4700 kilométer, medencéjének területe 3 és fél millió négyzetméter, vízhozama alapján pedig csak az Amazonas előzi meg.

Az Afrikában kanyargó Kongó folyó mélysége néhol eléri a 220 métert
Az Afrikában kanyargó Kongó folyó mélysége néhol eléri a 220 métertguenterguni / Getty Images Hungary

Csak 15 centi az egész

Ha nem nagy ügy átugrani egy patakot, akkor nem okozna gondot átlépni a világ legkeskenyebb folyóját sem. Az Észak-Kínában 17 kilométeren kacskaringózó Hualai folyó átlagos szélessége ugyanis 15 centiméter, sőt, a legkeskenyebb részén mindössze 4 centiméter széles. 

Kicsiny paraméterei ellenére meglehetősen tekintélyes a mélysége a maga 50 centiméterével.

De hogy mégis hogyan lehet egy ilyen víz folyó? Egyesek szerint nem a méret a lényeg, nem ez különbözteti meg ugyanis a folyót a patakoktól. Akik azt mondják, hogy a Hualai egy folyó, többek között azzal indokolják, hogy a medrében található víz egész évben egyenletesen folyik, van jól körülhatárolt vízgyűjtője és ártere is.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra