Für Anikó: „Egy baleset átírta a nyári terveinket!”

furaniko-nyito

Június közepén bezárnak a színházak kapui, lezajlanak a társulati záróülések. Azonban ne hidd, hogy a színészek szeptemberig vakációznak! Für Anikó igyekszik egyensúlyt tartani; minél több időt szeretne férjével és kisfiukkal, Andrissal tölteni, ám a szeretett munkáiról sem mond le.

Für Anikó az interjú elején leszögezi: nyári terveit nagyon komolyan befolyásolja az időjárás. A napokban tapasztalható kellemes, picit szeles, langymeleg időt szereti, ami gyerekkora nyaraira emlékezteti, amikor, ha a rádióban azt mondták, hogy kánikula lesz, akkor sem kúszott 30 Celsius-fok fölé a hőmérséklet. A tavalyi nyár azonban igazi gyötrődés volt számára. 

Egész évben nyaralunk

Ezeknek a tényeknek is fel kellene hívnia a figyelmünket arra, hogy a világ nem jó irányba halad; már azok sem dughatják homokba a fejüket, akik eddig nem akartak szembenézni a felmelegedés veszélyével.

„Amikor azt mondják, környezetvédő vagyok, mindig azt válaszolom, hogy én nem a környezetet, hanem magamat védem” – mondja Für Anikó. „Ez ma már nem egy úri hobbi, hanem jól felfogott érdekünk. Be kellene indulnia az önvédelmi reflexeknek, ha valakiben van egy minimális felelősségérzet. A Föld valószínűleg néhány évtized alatt tudná magát rehabilitálni, de nem úgy, ahogyan most élünk. És ennek csak az egyik jele az egyre forróbb időjárás.”

Anikó és családja legszívesebben tavasszal és ősszel pihenne, nyáron pedig nem utaznak olyan országba, ahol még az itthoninál is nagyobb forróság van. 

Olyan szép helyen lakunk, hogy szinte egész évben nyaralhatunk. Ha mégis útra kelünk, inkább belföldön kalandozunk. Nagyon szeretjük a Zemplént, de szívesen megyünk Sopronba, Kőszegre, Velembe, Egerbe, de örömmel járjuk be a Balaton-felvidéket, Szegedet, Pécset és Debrecent is. 

A színésznő kilenc és fél évig lakott Szombathelyen, gimnazistaként pedig Velembe járt rajztáborba, és gyakran bicikliztek ezen a tájékon. 

Ez az időszak az emlékek gyűjtéséé

A nyár azonban a munkáról is szól; színház és forgatás is vár Für Anikóra.

„Egy új sorozatban játszom, de egyelőre erről még semmilyen részletet nem árulhatok el. De jó feladat, remek kollégákkal. Július 2-án a Szent István Parkban léptem fel Tempfli Erik zenei kíséretével az Üveggolyó című zenés-verses esttel, de megyek az Ördögkatlan Fesztiválra, a Művészetek Völgyébe is, illetve Básti Julival, Dés Lászlóval, Mácsai Pállal és Nagy Ervinnel az Így öten! koncerttel augusztusban Siófokon lépünk fel.

Für Anikó az Édes Anna című darabban Fotó: Horváth Judit
Für Anikó az Édes Anna című darabban Fotó: Horváth Judit

Az Örkény Színház színpadán szeptembertől nem látható új darabban, és egy nagy kedvencétől, a Nemzet özvegyétől is búcsút kellett vennie.

„Bevallom, örülök neki, hogy picit szellősebb lett az évadom. Szeretnék minél több időt a kisfiammal, Andrissal tölteni. Nem mindegy, hogy ezekben az években milyen élményeket szerez, hiszen később ezekre fogunk emlékezni. Nagyon kell annak örülni, hogy együtt lehetünk.”

Für Anikó gyűjti a bátorságot a bográcshoz

A nyáresti programokhoz hozzátartoznak a nagy séták a család kutyáival, de a társasjáték, a kártyázás és a jó filmek is. Gyakran érkeznek a barátok is vendégségbe, ilyenkor előkerül a grillező.

Odafigyel a magánélet és a munka egyensúlyára Fotó: Krasznai Zoltán
Odafigyel a magánélet és a munka egyensúlyára Fotó: Krasznai Zoltán

„Vettem bográcsot és állványt is, de egyelőre gyűjtöm a bátorságot, hogy kipróbáljam. Talán majd idén.”

A nyári terveket picit keresztülhúzta Andris fia balesete. Így a három táborból – ahová a kisfiú ment volna –, kettőt le kellett mondaniuk. 

„Andris az osztálykiránduláson megcsúszott a patakparton, és olyan szerencsétlenül esett, hogy eltörte a csuklóját” – mondja Für Anikó. „Így két sporttábort le kellett mondanunk, de az augusztusi iskolai táborba már biztosan mehet. Mivel nem gipszet kapott, Berekfürdőre elutazhatunk, a gyógyvíz biztosan jót tesz majd a gyógyuló csontocskáknak. Sőt, óvatosan azért a vízicsúszdákat is kipróbáljuk majd.” (Címlapfotó: Krasznai Zoltán)

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra