A festő, aki meztelenre vetkőztetett egy hercegnőt, majd mégis felöltöztette

A türkizzöld bársonyszófán, hófehér, csipkeszegélyes ágyneműn egy meztelen nő fekszik. Karjait a feje mögé teszi, egy sötét tincs a vállára hullik, pimasz tekintettel mosolyog a festőre. Egy másik, évekkel később készült képről ugyanez a nő néz vissza, ugyanerről a szófáról, ugyanebben a testtartásban, immár felöltözve.

Francisco Goya művei, A meztelen maja és A felöltözött maja a művészettörténet egyik leghíresebb képpárja, keletkezéséről mégis nagyon keveset tudunk, főszereplőjének kilétére pedig csak a róla fennmaradt legendákból következtethetünk. 

A festő és a hercegnő

A spanyol festő és grafikus, Francisco José de Goya y Lucientes a negyvenes éveit taposó híres művész és nős férfi volt, amikor megismerkedett a 24 éves María del Pilar Teresa Cayetana de Silva Álvarez de Toledo y Silva Bazánnal, Villafranca márkijával és Alba hercegnőjével, akit az egyszerűség kedvéért a továbbiakban nevezzünk csak Cayetanának

Francisco Goya: A meztelen maja
Francisco Goya: A meztelen majaWikipédia

Goyát a hercegnő férje kérte fel, hogy fessen róla egy portrét. Miközben Don José Álvarez de Toledo Osorio y Gonzaga az udvari festőnek állt modellt, szép és okos, ámbár önfejű feleségének megakadt a szeme Goyán. A férfifaló Cayetana csáberejének Goya sem tudott ellenállni, attól a pillanattól kezdve, hogy meglátta, nem tudta kiverni a fejéből, amit jól bizonyítanak a hercegnőről készült festmények és grafikák. 

Mindketten igen erős jellemek voltak, sokszor feszültek egymásnak, összevesztek és kibékültek, de nem maradt fenn dokumentum, ami azt igazolná, hogy szeretők lettek volna, így kapcsolatuk valódi természetéről csak találgathatunk. A művészettörténészek abban sem értenek egyet, hogy a majaképek valóban a hercegnőt ábrázolják-e, ugyanis a rajtuk szereplő nő arca egyáltalán nem hasonlít Cayetanáéhoz. Néhányan ezt azzal magyarázzák, hogy Goya nem szerette volna, hogy csorbát szenvedjen a hercegnő becsülete, ezért megváltoztatta a vonásait. Mások úgy gondolják, hogy a nő sosem pózolt meztelenül Goyának. 

Francisco Goya: A felöltözött maja
Francisco Goya: A felöltözött majaWikipédia

Kacér maják

A meztelen majánGoya 1797-ben kezdett el dolgozni. Az elkészült kép közfelháborodást váltott ki, a spanyolok követelték, hogy a festő öltöztesse fel a képen szereplő modellt, Goya azonban úgy döntött, hogy inkább fest egy másik képet, A felöltözött maját, hogy eleget tegyen a követeléseiknek, de ne vesszen kárba a meztelen női test megörökítésébe fektetett munkája. A spanyol inkvizíció nem egyezett ki ezzel a megoldással. Beidézték a festőt, és bár nem büntették meg, jelezték, hogy ezután szemmel tartják. 

A Cayetana és Goya kapcsolata köré szövődött legendák egyike szerint a hercegnő férjének halálában a párnak is benne volt a keze. Egy másik legenda szerint Cayetana hat évvel később bekövetkezett halálát egy kései abortusz okozta, és a nő a festő gyermekét hordta a szíve alatt. 

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra