A festő, aki házasságának köszönheti hírnevét

goa

A spanyol festő, Francisco Goya sikerét megkérdőjelezhetetlen tehetségén túl sógora segítségének is köszönhette.

A sikeres emberek tudják, hogy hiába a tehetség, ha nem vagyunk jókor jó helyen, hiába teszünk meg mindent, talán sosem érjük el vágyott céljainkat. Jól bizonyítja ezt Francisco Goya élete is. Ha a spanyol művész nem barátkozik össze Francisco Bayeu-vel és nem veszi feleségül annak húgát, ma nem ismernénk a nevét. 

Az álmok útján

A 18. század derekán született Francisco José de Goya y Lucientes gyerekkorát Zaragozában töltötte oltárfestő édesapja és négy testvére mellett. Érdeklődése hamar, már tizennégy éves korában a festészet felé fordult. Tanulmányait a barokk festő, José Luzán y Martinez, egy kevéssé ismert helyi mester mellett kezdte meg. 

Álma, hogy elismert művésszé váljon, hamarosan az ország fővárosába, Madridba vezette. Az ambiciózus, tizenhét éves fiú megpályázta a San Fernando Királyi Képzőművészeti Akadámia ösztöndíját, de nem sikerült bejutnia a nívós intézménybe, és a három évvel későbbi jelentkezését sem fogadták el. Goya mégsem mondott le céljáról.  

Francisco Goya és felesége, Josefa
Francisco Goya és felesége, JosefaWikipédia

1770-ben Olaszországba utazott, hogy ott tökéletesítse technikáját, egy évvel később pedig visszatért Madridba, hogy ismét hazájában próbáljon szerencsét. Ekkor ismerkedett meg a vallási és történelmi tárgyú képeket festő Francisco Bayeu-val, aki az általa áhított akadémián tanult. 

Egy jövedelmező barátság

A két festő között mély barátság alakult ki, Goya sokat tanult és inspirálódott Bayeu művészetéből. 1773-ban feleségül vette barátja 26 éves húgát, Josefa Bayeu-t, akivel 39 évet éltek együtt, és hét gyermekük született, de közülük csak egy érte meg a felnőttkort. 

De Goya Bayeu-nak nem csak a feleségét köszönhette. Növekvő művészi sikerei mellett a házassága révén szert tett rokoni kapcsolata a festővel – tizenhét évvel első próbálkozása után – végre bejuttatta a San Fernando Királyi Képzőművészeti Akadámiára, sőt öt évvel később kinevezték az iskola igazgatóhelyettesének. 

IV. Károly és családja Francisco Goya festményén
IV. Károly és családja Francisco Goya festményénWikipédia

Néhány éven belül az ország legelismertebb művészévé vált, IV. Károly királyi festőjeként nemesek, a királyi család tagjai és maga a király is modellt álltak neki. Ma az egyik legsokoldalúbb és legegyénibb művészként tartjuk számon, aki a modern festészet atyjainak egyike. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra