Tedd el a kamerát: ezeknél a turistalátványosságoknál tilos fotózni!

GettyImages-1246288611

Mióta csúcskamerákat hordunk okostelefonjaink révén a farzsebünkben, egy gyors fotót készíteni már szinte automatikus cselekedet. Ha a következő helyekre látogatsz turistaként, vigyázz a dologgal: bizony van, ahol fotózni tilos!

Ezeknek a képeknek persze egészen más sorsa lesz, mint azoknak a fotóknak, amelyeket még sok-sok éve filmre készítettünk: előhívni ritkán szoktuk őket, leginkább a felhőben vagy egy külső adathordozón várják sorsukat. Ettől azonban még összehasonlíthatatlanul több képet készítünk manapság, mint egykor: fotózunk, ha kell, ha nem.

Ahol tilos a fotó készítése

Ha a következő hat helyszínen fényképezni akarsz, akár bajba is kerülhetsz miatta – pedig akad köztük olyan látványosság is, amelyet szinte minden turista lekap, ha a közelében jár. Ha párizsi vakációt tervezel, mindenképpen olvasd tovább a cikket, meglepetésben lehet részed!

Eiffel-torony, de csak éjjel

Kivilágítva tilos lefotózni, ez így még belefér
Kivilágítva tilos lefotózni, ez így még beleférzodebala / Getty Images Hungary

Gyakorlatilag betarthatatlan az az európai szabály, melynek értelmében éjjelente, amikor 20 ezer lámpa világítja meg a szerelem városának világszerte ismert szimbólumát, senki sem fotózhatná le azt.

Az illegálisan készített kép megosztása végképp tilos: ez magában foglalja azt is, ha Facebookra akarnád feltölteni a képet.

Nemigen tartja be a tiltást senki, és nem is szankcionálják azt, de azért jó, ha tudod: amennyiben valaki azzal érvel, hogy nem készíthetsz itt képet, akkor nem palira vesz épp, csak figyelmeztet egy bizarr szabályra.

Tádzs Mahal – belülről

Ezzel a képpel a fotós nem követett el semmilyen törvénysértést
Ezzel a képpel a fotós nem követett el semmilyen törvénysértéstKriangkrai Thitimakorn / Getty Images Hungary

A síron túl is tartó szerelem örök jelképe turisták tömegének képein jelenik meg évről évre, de talán feltűnhetett, hogy a belsejéről készült fotók nem kerülnek fel az internetre. Ennek is megvan a maga oka:

a mauzóleumban és a sírok környékén fényképet vagy videót készíteni nemcsak tilos, hanem borzasztóan tiszteletlen dolog is egyben.

Emiatt nem is engedik, hogy állványt vagy nagyobb fotóstáskát ide bevigyél.

A fél Egyesült Arab Emírségek

Nincs rajta ember sem, nem reptéri belső, és nem is palota vagy katonai épület: ez a kép rendben van még az emírségek szabályai szerint is
Nincs rajta ember sem, nem reptéri belső, és nem is palota vagy katonai épület: ez a kép rendben van még az emírségek szabályai szerint isBuena Vista Images / Getty Images Hungary

A palotákat, katonai vagy kormányzati épületeket minden körülmények közt tiltott lefotózni, de az utcán sem fényképezhetsz le valakit csak úgy: előzetesen engedélyt kell erre kérni, és a felvétel csak akkor hozható nyilvánosságra, ha annak minden résztvevője beleegyezett ebbe. A reptereken sem lehet videót vagy fényképet készíteni, börtön is lehet a vége, ha ezt valaki megszegi.

A Sixtus-kápolna

A pápa fotósa persze mentesül pár szabály alól
A pápa fotósa persze mentesül pár szabály alólVatican Pool / Getty Images Hungary

Ha rajtakapnak, hogy képet készítettél a kápolna belsejében, kötelezni fognak annak törlésére. Ez a szabály a nyolcvanas évek óta van életben, amikor is a Nippon TV exkluzív jogot szerzett magának az itt készült képek terjesztésére – cserébe azért, hogy finanszírozta a kápolna felújítását.

A Nap palotája

Észak-Korea amúgy sem a lazaságáról híres
Észak-Korea amúgy sem a lazaságáról híresGetty Images / Getty Images Hungary

Az Észak-Koreában található épület látogatóinak száma egészen biztosan alacsony, és nekik megvan minden okuk arra, hogy betartsák az összes rájuk vonatkozó szabályt.

A belső térben ezt egyszerűen oldják meg: elveszik minden belépő kameráját és telefonját.

Aki a külső részekről készít fotót, annak arra kell figyelnie, hogy ahol Észak-Korea korábbi vezetői láthatók, semmiképpen se maradjon le egyetlen részletük sem a képekről, mivel az tiszteletlenségnek minősül.

Meglepő, de a Tower is ilyen hely

A Tower kincseire érthető okokból figyelnek nagyon
A Tower kincseire érthető okokból figyelnek nagyonPrisma by Dukas / Getty Images Hungary

Londonban nem számítanánk korlátozásokra, pedig itt is szembesülhetsz ilyesmivel, igaz, csak abban a teremben, ahol a koronaékszereket tekinthetik meg a látogatók.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra