9 film, ami segít kilépni az őszi melankóliából

GettyImages-623505056

A médiából ömlik ránk a társadalmi és természeti katasztrófák híre, sokszor amerre nézünk, problémát, megoldandó feladatokat látunk magunk körül, ráadásul nyakunkon az ősz, a maga nyirkos, hűvös napjaival.

Ha néha te is hátrahagynál mindent és legszívesebben elmenekülnél egy nyugodt, békés szigetre, távol a világ minden kínjától, kuckózz be a kanapéra és válassz az alábbi listából. Olyan filmeket mutatunk, amik nemcsak a hétköznapok szürkeségéből segítenek kizökkenni, de ha utolér a világvége hangulat, segítenek, hogy visszanyerd a hited és a jókedvedet.

#1 Tanítóm, a polip (2020)

A dél-afrikai dokumentumfilmes Craig Foster egy Fokváros-közeli hínárosban akad össze akad össze valószínűtlen tanárával. A polip lenyűgözi Fostert a hihetetlen intelligenciájával, a férfi pedig hónapokon keresztül figyeli, mindennap visszatér az állathoz, míg végül beférkőzik a bizalmába. De mi mindent tanulhat egymástól egy ember és egy polip? És miként adja vissza a világba vetett hitünket a film? Irány a Netflix, hidd el, megéri.

#2 A szeretet szimfóniája (2007)

August Rush, az árva fiú hihetetlen zenei tehetséggel van megáldva. Megszökik az árvaházból és tehetségét arra használja, hogy New Yorkban megtalálja a szüleit - miközben fogalma sincs arról, hogy a szülei is épp őt keresik.

#3 Az elfeledett álmok barlangja (2010)

A dél-franciaországi Chauvet-barlang az emberiség történetének legősibbnek tartott rajzait rejti. Általában nem engedélyezett, hogy bárki is itt forgasson, de a nagynevű német rendező, Werner Herzog belépést nyert a barlangba stábjával együtt. Így sikerült leforgatnia dokumentumfilmjét, ami 3D-ben mutatja be az őskori barlangrajzokat és az első emberek lakhelyét.

#4 Baseball álmok (1989)

Főszereplőnk, Ray és felesége elhatározza, hogy vidékre költözik, és gazdálkodni fognak. Melyikünk ne gondolkozna ezen, amikor elege lesz a nagyvárosi nyüzsgésből, ugye? Úgy tűnik, az életük sínen van, amikor Ray különös hangot hall. Ennek sugallatára baseballpályát csinál a kukorica-ültetvénye közepére. Legnagyobb meglepetésére megjelenik a legendás játékos, Shoeless Joe Jackson szelleme, akit egy botrány miatt végleg eltiltottak a játéktól, majd egymásnak adják a pályát a legnagyobb játékosok.

#5 A király beszéde (2010)

Az egyik legszebb film a barátságról. Albert angol herceg VI. Györgyként lép a trónra, ám nem érzi méltónak magát élete legfontosabb szerepére, mert dadogása miatt képtelen nyilvánosan beszédet tartani. Számos eredménytelen beszédterápiás kezelés után találkozott a liberális szellemiségű Lionel Logue-gal, aki kicsit sem hagyományos ülésein nemcsak királya hangját, hanem bátorságát is segített visszaszerezni.

#6 Vademberek hajszája (2016)

Ricky, a dacos városi kölyök új nevelőszülőkhöz kerül Új-Zélandon. A kezelhetetlen srác a kicsit furcsa, de annál szeretetteljesebb Bella néni és új kutyája, Tupac körében hamar otthon érzi magát, bár a magának való Hec bácsival nehezen találja a közös hangot. Amikor egy váratlan tragédia miatt Rickyt újra a gyermekvédelem felügyelete fenyegeti, a javítóintézet elől inkább a hegyekbe menekül. Hec bácsi könnyedén rátalál, de végül a dzsungelben ragadnak. Országos körözést adnak ki rájuk, és a párosnak választania kell: vagy ki-ki a saját feje után megy, vagy összefognak és megpróbálják együtt túlélni a nagy kalandot.

#7 Tűzszekerek (1981)

A két megszállott futó, Harold és Eric vérre menő küzdelmet vívnak egymással a győzelemért. Eric, az elszánt skót misszionárius Isten dicsőségéért fut, míg Harold a győzelmével akarja bebizonyítani jogos helyét a társadalomban. Ők ketten képviselik Angliát az 1924-es párizsi olimpián. Mivel a futás mindkettőjük számára az életet jelenti, küzdelmük során hihetetlen indulatok és ellentétek feszülnek közöttük.

#8 A bálnalovas (2002)

A film középpontjában egy fiatal lány végzete beteljesítéséért folytatott küzdelme áll. A hagyomány szerint minden generációban a fiú örökös veszi át a családfő szerepét, azonban egy ikerpár születésekor a fiútestvér meghal, így a lány, Pai rendeltetett a jövőbeli családfő szerepének betöltésére. Koro, a családfő nem hajlandó beleegyezni, hogy lány unokája lépjen a nyomába. Pai a világon mindenkinél jobban szereti Korót, de szembe kell szállnia vele és a több ezer éves hagyománnyal.

#9 Berlin felett az ég (1987)

A berlini fal által kettéosztott Berlinben két angyal, Damiel és Cassiel figyeli a várost, anélkül, hogy az emberek látnák és hallanák őket. Mindent tudnak az emberekről, de szinte semmit sem tehetnek értük. Csak a gyerekek látják őket. Aztán az egyik angyal, megunva az angyali lét kívülállását, a valódi emberi életre lesz kíváncsi. De vajon feladja halhatatlanságát egy artistalány szerelméért?

Oszd meg másokkal is!
Mustra