Az idősek már 2500 éve is a fiatalokat okolták mindenért, Arisztotelésszel az élen

GettyImages-464488467

„A fiatalok nem tudnak viselkedni, modortalanok, lusták, nincs jövőképük, és mennyire borzalmasan öltözködnek! Bezzeg a mi időnkben…” – számtalanszor hallhatunk hasonló mondatokat az idősebb nemzedékek szájából, akik előszeretettel szapulják a „semmire sem jó” ifjúságot. Azt hitetnénk, csak a mai Y és Z generációval „van baj”, pedig a „probléma” több ezer éves: már az ókori Görögországban felrótták a fiataloknak léhaságukat, de a középkorban és az újkorban is bőven kaptak a fejükre a „semmirekellő” fiúk és lányok.

A History Hustle összeállítása az elmúlt 2500 évből hoz példákat, melyek bizonyítják, hogy az idősebbek véleménye a fiatalságról sohasem változott különösebben – kezdve rögtön az egyik leghíresebb görög filozófussal.

Az ókor nagyjait is zavarta a fiatalok léhasága

„A fiatalok gőgösek, mert még nem törte meg őket az élet. Azt hiszik, mindent tudnak, és ebben mindig nagyon biztosak” – írja Arisztotelész a Kr. e. 4. században a Rétorika második könyvében.

„A fiatalemberek, akiknek még nem serkedt ki a szakálluk, képtelenek az előrelátásra, elpazarolják a pénzüket” – vélekedett az egyik leghíresebb római költő, Horatius a Kr. e. 1. században. „Szüleink rosszabbak voltak, mint nagyszüleink, mi pedig magunknál is gyengébb gyermekeinknek adjuk tovább a világot.”

„Az emberek öltözködése és beszéde egyre csak romlik manapság: míg régen szép, kerek mondatokban fejezték ki magukat, ma már csak indulatszavakat használnak, pusztítva a nyelvet” – panaszkodott Josida Kenkó középkori japán szerzetes-költő az 1300-as évek derekán.

A generációs szakadék az újkorban sem szűkült

Fiatal férfi a reneszánsz korból
Fiatal férfi a reneszánsz korbólMondadori Portfolio / Getty Images Hungary

„A fiatalok sosem voltak még annyira elfajzottak, mint manapság” – írja Thomas Barnes 17. századi angol prédikátor egyik vallásos útmutató könyvében – „Nem tisztelik a hagyományokat, átkozzák mindazt, ami jó és becsületes, és nem félik a hatalmat.”

„A sok szenny, amihez az ifjúság jelentős része szabadon hozzáfér – érzelmes könyvek, színdarabok és társaik – sok ígéretes fiatalnak mérgezte meg az elméjét, és térítette le őket az erkölcs útjáról” – adott hangot panaszának egy amerikai tiszteletes, Enos Hitchcock atya 1790-ben.

„Gyermekeink erkölcse jóval gyengébb, mint a miénk: elég csak megnézni a sok tanulatlan ifjút, akik kutyákkal a sarkukban rohangálnak az utcán (…) és a lányokat, akik hölgyhöz nem illő módon isznak, lovagolnak, káromkodnak, verekednek, dohányoznak, fütyörésznek és semmivel sem törődnek” – hangzott el Anthony Ashley Cooper, Shaftesbury grófjának szájából a brit parlament alsóházában, 1843-ban.

„Országunkban mindenfelé egyre jobban terjed a sakkjáték divatja, különösen a fiatalok körében: sorra alakulnak a klubok, ahol ezt a gyenge erkölcsűeknek való játékot űzik naphosszat, ahelyett, hogy hasznosabb, értelmesebb tevékenységekre áldoznák a szabadidejüket. Az ifjúságnak a szabadban lenne a helye, valódi sportokat űzve, nem pedig képzeletbeli gladiátorként viaskodni egymással egy asztalnál” – olvashatjuk a Scientific American folyóirat 1858-as cikkében, több mint száz évvel a videójátékok megjelenése előtt.

„Soha korábban nem voltak a fiatalok kitéve ennyi különböző perverziónak, mint napjainkban és ebben az országban” – vélekedik egy 1904-ben megjelent könyvében Granville Stanley Hall amerikai pedagógus, pszichológus, filozófus – „Az egyre elterjedtebbé vált nagyvárosi életmód magával hozta a léhaságot, az erkölcstelenségre csábító kísértéseket, és egy sor passzív, haszontalan időtöltési módot, melyek miatt a fiatalok egyre kevésbé tudják, mi a kötelesség és a helyes viselkedés.”

A világháború előtt és után is divat volt az ifjúságot korholni 

„Aki nyitott szemmel jár, tapasztalhatja, hogy soha ennyire nem viselkedtek még ennyire meggondolatlanul, gorombán és önzőn a fiatalok, mint manapság” – panaszolja az angliai Kingston-upon-Hull város egyik napilapja 1925-ben.

Rendőrök „laza erkölcsű fiatal hölgyeket” tartóztatnak le Chicago külvárosában az 1920-as években
Rendőrök „laza erkölcsű fiatal hölgyeket” tartóztatnak le Chicago külvárosában az 1920-as évekbenMarka / Getty Images Hungary

„Az általános rossz modor, a gyakori hajlandóság, hogy kétes üzelmekbe vágjanak könnyű pénzkereset céljából, a dzsessz-zene, a prostituáltnak öltözött nők, azok a fiatal írók, akik a tisztességes emberek kigúnyolásával próbálnak népszerűvé válni, a még a legjobb családok sarjai között is dívó rossz ízlés (…) felszámolja a régi hagyományokat, a társadalmi normákat, és egy vulgáris csőcselék kezébe adja a stafétát” – állapítja meg a híres német történelemfilozófus, Oswald Spengler 1933-ban megjelent A döntés évei című munkájában.

„Soha korábban nem volt még olyan történelmi időszak, amikor a fiatalok ennyire visszautasítottak volna mindent, ami régi, és ennyire vágytak volna mindarra, ami új” – áll a Portsmouth Evening News napilap a fiatalok alkoholfogyasztásáról szóló, 1936-os cikkében.

„Az ifjúság egyre kevésbé érdeklődik a politika iránt, ugyanis a mozi és az autók eltérítik őket a fontos dolgoktól. A különböző pártok mind arról számoltak be, hogy szinte lehetetlen nagyobb közönséget toborozniuk a gyűléseikre, annyira érdektelenné váltak a közügyek” – idézi J. K. Rutherford korábbi polgármestert egy skót lap 1938-ban.

Brit punk fiatal az 1970-es évek második felében
Brit punk fiatal az 1970-es évek második felébenErica Echenberg / Getty Images Hungary

„A fiatalok inkább moziba járnak ahelyett, hogy bokszolnának, birkóznának, vagy más testedzést végeznének. A filmvászon keményfiúit dicsőítik, de amikor saját maguknak kéne kockázatot vállalniuk vagy fizikai aktivitást végezniük, nem fűlik hozzá a foguk” – írja egy szintén skót sajtóforrás, a Dundee Evening Telegraph 1945-ben.

„Ironikus, hogy öt éve a szülők attól tartották, fiaik külföldről behozott radikális gondolatokkal megfertőzve térnek haza a háborúból, ma viszont inkább amiatt panaszkodnak, hogy nincs meg bennük az amerikai tettrekészség és vállalkozó szellem” – idézet a Life magazin 1950-es cikkéből.

„A fiatalok annyira eltunyultak, sokan még sétálni sem hajlandóak, inkább rögtön buszra ülnek. Nem jósolok ígéretes jövőt a sétának” – ezúttal is Skócia, a Falkirk Herald egy 1951-es száma a forrás.

„Panaszkodnak, és csak nem akarnak felnőni”

„Néhányan csak 35 éves korukban költöznek el a szülői fészekből, ennyi idősen házasodnak, vállalnak gyereket. Sokan évekig keresik az identitásukat, kipróbálnak különböző munkákat, mert sehol sem érzik, úgy, hogy ezt a jövőt kívánják maguknak. Úgy viselkednek, ahogyan korábban a 25 évesektől volt megszokott” – vélekedik a Wall Street Journal 1984-ben.

„A mai fiatal generációt az különbözteti meg a korábbiaktól, hogy ez az első nemzedék az amerikai történelemben, akik ennyire jómódban élnek, mégis folyamatosan panaszkodnak miatta” – a Washigton Post látlelete 1993-ból.

„Nehezen hoznak döntéseket. Inkább megmásznák a Himaláját, mint a munkahelyi ranglétrát. Nincsenek igazi hőseik, jelszavaik, nincs olyan stílus, amit magukénak éreznének. Kiéhezve vágynak a szórakozásra, de a figyelmük olyan rövid, mint a tévékapcsoló egyetlen kattintása” – a Time magazin szerzője 2001-ben nyilatkozott így az akkori huszonévesekről.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra