Azonnal moss kezet, ha megérintetted ezt a 10 dolgot

GettyImages-476804983
Olvasási idő kb. 4 perc

Magától értetődő, hogy ha el szeretnénk kerülni a fertőzést, akkor kezet kell mosnunk. Azonban van néhány olyan helyzet, amikor nem várhatunk a kézmosással, ha megérintünk valamit.

A Covid-világjárvány óta a saját bőrünkön is megtapasztaltuk, milyen nagy jelentősége van annak, ha alaposan kezet mosunk. A kézmosás ugyanis elengedhetetlen a jó higiéniához és a kórokozók terjedésének megakadályozásához. Tudományos kutatások bizonyítják, hogy a kézmosásra kényesen ügyelnünk kell, ha az alábbi tárgyakkal kapcsolatba kerülünk.

Pénz

Készpénzzel való fizetés után a lehető leghamarabb kezet kell mosni. Egy vizsgálat során kutatók mikroorganizmusok százait, köztük száj- és hüvelybaktériumokat, valamint háziállatok és vírusok DNS-ét találták a bankjegyeken. De a készpénz és az érmék olyan kórokozókat is tartalmazhatnak, mint az E. coli és a Salmonella. 

A fertőzések elkerülése érdekében hacsak lehet, ne készpénzzel fizessünk
A fertőzések elkerülése érdekében hacsak lehet, ne készpénzzel fizessünkJordi Salas / Getty Images Hungary

Korlátok, fogantyúk vagy ajtókilincsek

A bőrgyógyásza szerint azonnal kezet kell mosni, ha tömegközlekedési eszközzel utaztunk, mert ott többen is megérintik ugyanazt a felületet. Ez magában foglal mindent, a mozgólépcső korlátjától kezdve a metró kapaszkodóján át a fürdőszobakilincsig.

Étlap

Az éttermekben lehet a legnagyobb valószínűséggel elkapni egy vírust, melynek egyik hordozója maga az étlap, melyen a vizsgálatok szerint akár 185 ezer baktérium is lehet. Éppen ezért érdemes a rendelés leadása után kezet mosni. Igaz ez akkor is, ha QR-kóddal olvassuk be az étlapot.

Érintőképernyők

A mobiltelefonok és az érintőképernyők is rengeteg kórokozót hordozhatnak, de jó hír, hogy elég csupán szappannal és vízzel kezet mosni, hogy csökkentsük a baktériumok és a vírusok terjedését.

Bármi, ami az orvosi rendelőben van

Legyen szó a váróteremben lévő székekről, az ajtókilincsekről, vagy az unaloműzés miatt kihelyezett újságokról, egy orvosi rendelőben, ahol a nap folyamán számos beteg megfordul, több tízezer kórokozó hemzseg.

Állatsimogatás

Az orvosok javaslata szerint a háziállatok megsimogatása után mindenkinek kezet kell mosnia, ugyanis az állatok különféle betegségeket hordozhatnak. Sajnos a kézmosást sokan néha figyelmen kívül hagyják, mivel a háziállatokat általában családtagnak tekintik. 

Akár a miénk a házi kedvenc, akár másé, megérintése után kezet kell mosni.

Vágódeszkák és mosogatószivacs

A nyers ételek, a használt edények, a konyharuhák és a mosogatószivacs miatt számos baktérium található a konyhában is. Egy tanulmány szerint például 326 különböző baktériumfaj található egy használt konyhai szivacson. Éppen ezért javasolt a használatba vétel után nem sokkal lecserélni, illetve mindig kezet kell mosni az ételek elkészítése előtt és a nyers húsok előkészítése után.

Tollak, amelyek nem a miénk

Bár sokan a telefonjukat vagy a számítógépüket használják jegyzeteléskor, van, hogy néha tollat kell kölcsönkérni valakitől. Egy felmérés szerint egy irodai toll tízszer annyi baktériumot tartalmaz, mint egy irodai WC-ülőke. Arról nem is beszélve, hogy sokan szeretik rágcsálni toll végét és a kupakját…

Szappanadagolók 

A szappanadagoló pumpák a baktériumok melegágyai. Különösen igaz ez az újratölthető szappanadagolókra. A pumpa megnyomásával ugyanis minden baktérium, amit le akarunk mosni, nagy eséllyel az adagolóra kerül. 

A kutatók szerint az újratölthető szappantartályok megérintésével több baktérium kerülhet a kezünkre, mint ha a WC-be nyúlnánk.

Reptéri eszközök

A repülőtereken naponta több ezer ember megfordul. Ahol több ember van, ott a kórokozók száma is megsokszorozódik. Éppen ezért a repülőtereken jobb, ha elkerüljük az ajtókilincsek, az ivókutak, az érintőképernyők és a biztonsági zónában lévő műanyag tálcák érintését, ahová a piszkos cipőiket és táskáikat teszik az utasok. Erre az esetre javasolt kézfertőtlenítőt vagy fertőtlenítő törlőkendőt tartani a kézipoggyászban.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek