18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Ezek a világ legijesztőbb templomai: az őrült lelkész ma is kísért

GettyImages-183097603
Olvasási idő kb. 6 perc

Ha máskor nem is, halloween közeledtével biztosak lehetünk abban, hogy előkerülnek rémisztő történetek. Vagy legalábbis olyan helyek, amelyeknek még a látványa is hátborzongató, nemhogy a története. A világ kísértetjárta templomai pont ilyenek.

Valakinek élményt, valakinek viszont rettegést hoz az Egyesült Államokból érkezett, eredetileg a betakarításhoz, valamint a valós és a szellemvilág határmezsgyéjéhez kötődő őszi ünnep, pláne azok számára, akiknek a halloween a szellemes dekorációk helyett inkább a szellemjárta helyekről szól. Ezekkel pedig tele a világ, elég csak azokra a templomokra gondolnunk, amelyeket sokan vagy a múltjuk, vagy a jelenben is észlelhető paranormális történések miatt leginkább félve látogatnak. Például ezeket. 

Magányosan álló templom az atomkatasztrófa után

Legyen szó bármiről is, ami elhagyatott, nem meglepő, hogy sokaknak elsőként a csernobili nukleáris katasztrófa után kihalt települések ürességtől kongó épületei jutnak eszébe. Noha valamennyiünk lelki szeme előtt Csernobil kapcsán leggyakrabban a magára hagyott pripjatyi óriáskerék vagy a tönkrement lakóházak jelennek meg, vannak ott még más hátborzongató épületek is. A tilalmi zónában magányosan megöregedő templom képe éppen elég a borzongáshoz. 

A csernobili atomkatasztrófa után a megüresedett városok templomai is romlásnak indultak
A csernobili atomkatasztrófa után a megüresedett városok templomai is romlásnak indultakIhor Khomych / Getty Images Hungary

Egy templom, amelynek egy őrült lelkész tette lett a végzete 

Az egyesült államokbeli Pennsylvaniában található a sokak által az egyik legkísértetiesebbnek tartott Egg Hill Church. Nem is csoda, hiszen a legenda szerint falai között vérfagyasztó események történtek.

Úgy tartják, hogy az 1860-ban épült templom őrült lelkésze az úrvacsora után mindenkivel, majd önmagával is végzett.

Noha a hely hosszú évtizedek óta üresen áll, a kalandokat kedvelő és a paranormális jelenségek nyomában járó emberek beszámolói szerint még ma is hallani a sikolyokat, sőt, gyakran látni sötétben elsuhanó alakokat is.

A kápolna, amely az ördöggel cimborál

Érdekes története van az angliai Clophillben található, 1350-ben épült templomnak is. A faluszéli Szűz Mária-kápolnáról a helyiek úgy tartják, hogy az ördög kísérti, mert a templom oltára déli irányba néz, egyenesen a pokol felé.

Az épület így kiesett a gyülekezet kegyeiből, és az 1840-es évektől kezdve mintegy 170 évig elhagyatottan állt.

A jelentések szerint a templomot az 1960-as években sátáni rituálékra használták, és a helyiektől kezdve a rendőrökön át a filmesekig mindenki látott ott szellemeket.

Egy félelmetes hely, amelyet visszavett a természet

Az angliai Dentonban álló, sűrű növényzetbe burkolt Mindenszentek temploma a 20. század óta a misztériumok lakhelye, még akkor is, ha nehéz meghatározni a kísérteties természet mögött meghúzódó pontos okot. Ma már csak egy omladozó épületet lehet ott látni néhány ott maradt, lerozzant templomi paddal, amelyet az erdő majdhogynem bekebelezett.

Az angliai templomot lassanként visszaveszi a természet
Az angliai templomot lassanként visszaveszi a természetRichard Humphrey / Wikimedia Commons

Egy elsüllyedt város harangtornya 

Mi rejlik a mesterséges tó alatt Oroszország Kaljazin nevű kisvárosában? Nem, ez nem világítótorony, hanem Oroszország elsüllyedt történelmének egy része.

Egy régi legenda szerint az 1940-es években, amikor a kommunista kormány a sziklás Volga átjárhatóvá tételét tervezte, a cél elérése érdekében a folyó felső részén gátak és tározók sorát építettek.

Ennek eredményeként a térség közlekedési eszközöket és vízenergiát kapott, de sok város és település került vízbe. A gátvizek támadását egyetlen épület élte túl: a Makaryevsky-kolostor harangtornyának egy része. 

Az elsüllyedt város harangtornya különös látvány a tó vizében
Az elsüllyedt város harangtornya különös látvány a tó vizébenElena Slepitskaya / Getty Images Hungary

Sokba került, senkinek sem kellett

Az Indiana állambeli Garyban található, 20. századi városi metodista templom a megnyitása után körülbelül 50 évvel zárt be. Noha a gótikus stílusú kápolna építésére a város egymillió dollárt áldozott, a templomnak leáldozott, amikor az acélipar és Gary vagyona megfogyatkozott.

Miután világossá vált, hogy a templom fenntartása több pénzt követelt, mint amennyit a tulajdonosok megengedhettek maguknak, az 1970-es években mindenki lemondott róla, még a gyülekezet is.

Ma az épület olyan kísérteties, hogy a filmkészítők olyan mozik forgatására keresték fel, mint a Rémálom az Elm utcában vagy épp a Transformers. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek