Keresve sem lehetne találni félelmetesebb helyet az egykori elmegyógyintézetnél

GettyImages-478353303

A világ egyik legfélelmetesebb kórházaként tartják számon Nagy-Britannia egykori legnagyobb elmegyógyintézetét, az angliai Whittingham pszichiátriai kórházat. Azt mondják, elég csak az épület környékére merészkedni ahhoz, hogy érezni lehessen a rossz energiákat.

Világszerte jó pár olyan hely van, amelynek falai sötét titkokat rejtenek. Az egyik leghátborzongatóbbért nem is kell túl messzire mennünk: a magyarok egyik kedvenc olasz városától, Velencétől ugyanis csupán 5 kilométerre található Poveglia szigete, amely talaját a régészek szerint elporladt emberi csontok alkotják. A több tucat rémisztő hely közül van azonban egy ugyancsak európai, amely története szintén nem túl szívderítő.

Saját fúvószenekar működött az intézményben

A Whittingham pszichiátriai kórházat 1873-ban azért építették, mert a megye három, már meglévő intézete megtelt. Alighogy elkezdődött az élet a kórház falai között, jóformán egy város épült köré: lett egy nagy csarnoka, gazdasági birtoka, kápolnája és temploma, postája, de működött ott hentes is, sőt, saját vasúttal is büszkélkedhetett. Az akkor még menedékháznak nevezett helynek a kezdetektől fogva saját fúvószenekara és zenekara volt, mindkettő nagyon magas színvonalon működött a betegek és a személyzet részvételével. 

Az 1873-ban nyílt egykori elmegyógyintézet rémisztő képet fest
Az 1873-ban nyílt egykori elmegyógyintézet rémisztő képet festWikimedia Commons

Több mint 3500 lakója volt

A két világháború alatt a háborús sebesültek kezelésére is használt intézmény eredetileg 1100 beteg befogadására volt alkalmas, 1880-ban egy új melléképület megnyitásával viszont 700 betegnyivel bővült a kapacitás, aztán még tovább.

1915-re a lakók száma már elérte a 2820 főt, 1939-ben pedig már 3533-at.

Az 1950-es években itt készült el dr. CS Parker és Charles Breakall jóvoltából az agy elektromos aktivitásának rögzítésére alkalmas EEG korai változata is. 

A négy fal között

Kívülről minden szép és jó volt, ám mint kiderült, az épület falai között korántsem volt ennyire jó a helyzet.

1967-ben egy nyári értekezlet során ugyanis számos kegyetlenséggel és rossz bánásmóddal kapcsolatos panaszt nyújtottak be a vezetőséghez.

Noha ezeket eleinte titokban tartották, végül a kórházi bizottság vizsgálatot indított. Kiderült, hogy az intézményben rendszeresek voltak a kínzások: a betegeket többek között gyakran zárták a lépcsőházak alatti kis helyiségekbe, a mosdókba és a szellőzőudvarra, függetlenül attól, hogy esett vagy fújt, és legtöbbször mindössze kenyeret és lekvárt adtak nekik enni. A válogatott kegyetlenkedéseken túl komoly problémákat találtak az épületeken belül, a jéghegynek csak a csúcsa volt az elszaporodott kártevők jelenléte, a vizsgálat során megannyi súlyos csalásra és sikkasztásra is fény derült. 

A kórház megannyi épülete közül a víztorony volt az egyik
A kórház megannyi épülete közül a víztorony volt az egyikWikimedia Commons

Ez lett a vége

Az eljárás lezárultával a vezető ápoló és a főnővér is „korengedményes nyugdíjba vonult”, két ápolót lopásért, egy másikat pedig emberölésért ítéltek el. A botrány után a Whittingham Kórház egyes részeit bezárták, az 1990-es évek elején pedig elkezdték felszámolni a whittinghami szolgáltatásokat is, mígnem végül 1995-ben bezárták.

Négy évvel később új, kisebb mentálhigiénés intézmény épült és nyílt meg Guild Lodge néven.

A hely környéke mintha el lenne átkozva: terveztek ugyanis ide egy 650 lakásos lakóparkot is, de a 2000-es évek végi gazdasági visszaesés végül megakasztotta a fejlesztést. A területen található épületek közül így sokat lebontottak. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra