Fej vagy írás? Nem véletlen, hogy melyik oldalára esik az érme

GettyImages-159615167
Olvasási idő kb. 3 perc

Immár biztos, az egyik oldalra gyakrabban esik a pénzérme. De mire érdemes fogadnunk?

Számtalan vitás kérdést dönthet el egy egyszerűnek hitt játék, s más nem is kell hozzá, csak egy pénzérme. A fej vagy írás története a régmúltba vész, azonban a napokban kiderült, nem is annyira a véletlen műve, hogy melyik oldalra esik az a bizonyos érme. 

Az emberek már az ókori Római Birodalom idején is rendszeresen alkalmazták a pénzfeldobás véletlenszerűnek tűnő intézményét a vitás kérdések eldöntésére, a módszer azóta is töretlen népszerűségnek örvend. Kiválóan alkalmas vitázó testvérek közötti igazságtételre, nehezen eldönthető, komoly kérdések esetén, vagy éppen súlytalan helyzetekben. Még partner sem kell hozzá, elég, ha előttünk áll két egyformán kecsegtető vagy éppen nem túl pozitív kimenetelt ígérő döntési lehetőség, elég egy bélás ahhoz, hogy valamerre billenjen a mérleg

A kő-papír-olló során nagyobb a véletlenek lehetősége, mint ha pénzt dobunk fel
A kő-papír-olló során nagyobb a véletlenek lehetősége, mint ha pénzt dobunk felSiro Rodenas Cortes / Getty Images Hungary

Fele-fele?

Azt hihetnénk, az arányosan súlyozott érmék esetén ugyanakkora a valószínűsége annak, hogy egyszer a fej, másszor az írást mutató oldal kerül felfelé, azonban a napokban nyilvánosságra hozott, több egyetem kutatócsoportjainak eredményeit összesítő tanulmányt olvasva biztosak lehetünk abban, hogy nem 50-50 százalék az esélye annak, hogy helyesen tippeljük meg a felfelé mutató oldalt. 

A kérdést meglepő módon igencsak régóta vizsgálják. Persi Diaconis amerikai matematikus 2007-es elmélete alapján ugyanis pontosan 50 százaléknyi esélyjel érkezhetne bármely oldal a földre, azonban sokan voltak, akik ezt nem hitték el, s tovább vizsgálták a kérdést. 

A lelkes, bár egy idő után biztosan fáradt kezű kutatók 350 757 dobás alapján vonták le a tanulságot. A vizsgálatok során az eltérő dobási technikákat, a pénzérmék kialakítási, anyagbeli és súlybeli különbségeit kiküszöbölendő, nem kevesebb mint 46 különböző pénznemet felhasználva tettek próbát.

A végeredmény a következőképp alakult: az érmék 50,8%-os eséllyel landolnak ugyanazzal az oldallal felül, mint ami a kezdéskor is felénk nézett.

A fej vagy írás szakértői még tippet is adtak, miként keressünk pénzt a fenti ismeret birtokában: ha 1000 fej vagy írás játékban fogadunk, mindig 1 dolláros téttel, és mindig a felfele néző oldalra tippelünk, a végén 1019 dollárunk lesz, amivel ugyan nem teszünk szert hatalmas vagyonra, viszont biztos, apró jövedelemhez juthatunk. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek