Életmentő tippek: így távolítsd el a falról a különféle szennyeződéseket

GettyImages-936301410

Aggodalomra semmi ok! A legtöbb folt hétköznapi eszközök segítségével is eltüntethető a falról.

A falak az idő múlásával elkerülhetetlenül koszolódni kezdenek – főleg, ha gyerek is van a háznál. Ha szülő vagy, bizonyára tudod, hogy miről beszélek: elegendő egy pillanatra félrenézned ahhoz, hogy gyerkőcöd egy óvatlan pillanatban piszkos ujjlenyomatokkal vagy spagettimaradványokkal dekorálja ki a falat. És akkor a mindent ellepő porról, a cipők által hagyott koszcsíkokról és a főzés közben keletkező zsíros pacákról még nem is beszéltünk.

Így távolítsd el a port és a szennyeződéseket a falról

Első lépésként érdemes utánajárnod, hogy az adott falfelület milyen anyagokkal lett kezelve. Ha mosható festékkel, akkor szerencséd van, hiszen a szennyeződéseket egyszerűen letörölheted.

A gyerekek hajlamosak festővászonként használni a falat
A gyerekek hajlamosak festővászonként használni a falatJessica Peterson / Getty Images Hungary

Egyébiránt a szakemberek a por és a hétköznapi szennyeződések eltávolításához az alábbi általános technikát javasolják:

  1. Töröld le a falat egy száraz mikroszálas törlőkendővel, hogy megszabadulj az olyan felületi szennyeződésektől, mint a por és a pókhálók.
  2. Azokat a szemcsés szennyeződéseket, amelyek a törléssel nem jönnek le a falról, egy puha sörtéjű kefe segítségével távolítsd el. Csak óvatosan, nehogy felsértsd a festéket!
  3. Keverj el egy kevés kímélő mosogatószert meleg vízben, márts bele egy mikroszálas törlőkendőt, majd alaposan csavard ki. Körkörös mozdulatokkal tisztítsd meg vele a falat, majd töröld át újra egy nedves ruhával.
  4. Töröld szárazra a falat egy tiszta mikroszálas törlőkendővel.

Így távolítsd el a foltokat

A makacs foltokat eltávolításához soha ne használj fehérítőt vagy koptató hatású anyagokat, mert károsíthatják a festéket és a falburkolatot, ami további problémákat vethet fel. A teendőd a következő:

  1. A foltos falfelületre permetezz egy kevés semleges pH-jú kímélő tisztítószert. Ha megfolyna a falon, itasd fel egy mikroszálas törlőkendővel.
  2. Várj egy kicsit, hogy a tisztítószer kifejtse hatását, majd töröld le a szennyeződést a falról. Ne alkalmazz túl erős nyomást, mert ezzel ronthatsz a helyzeten.
  3. Az igazán makacs foltok felszámolásához szórj szódabikarbónát egy tálba, víz hozzáadásával keverj belőle pasztát, majd csepegtess rá egy kevés ecetet.
  4. A kapott keveréket kend fel a falra, és hagyd megszáradni.
  5. A megszáradt pasztát töröld le egy puha ruhával. Ha szükséges, ismételd meg újra a folyamatot.
A foltok eltávolításához csak egy kevés tisztítószert szabad használni
A foltok eltávolításához csak egy kevés tisztítószert szabad használniAlexandr Dubynin / Getty Images Hungary

Így tartsd tisztán a falakat

Ha szeretnéd megőrizni a falak tisztaságát, akkor a szennyeződésekkel folyamatában érdemes elbánnod. Ennek érdekében a porosodásra, koszolódásra hajlamos falfelületeket a heti takarítási rutinod részeként rendszeresen töröld le.

A festett falak tisztításánál mindig fokozott óvatossággal járj el. Kerüld az erős súrolását, és ne használj erős tisztítószereket vagy szivacsot. Nedves szennyeződések esetén szintén legyél körültekintő, mert a dörzsöléssel könnyen szétterítheted a foltot.

Ha zsírkrétanyomokat vagy ételmaradványokat kell eltávolítanod, fontos, hogy minél gyorsabban cselekedj, különben a folt megköthet.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra