Egykor akkora értékkel bírt a fahéj, hogy fizetőeszközként is elfogadták, mára viszont szerencsére egészben vagy őrölt formában is könnyű és nem is olyan drága hozzájutni. Szívesen használjuk illatos díszként a lakásban, fűszerezzük vele a forralt bort, de örömmel isszuk teákban, és bizonyos gyümölcsleveket is fantasztikusan feldob. Amikor süteményt készítünk, akkor is adja magát, hogy szórjunk belőle a tésztába – ezzel pedig szervezetünknek is jót teszünk!
Fahéj, az egészséges fűszer
A fahéjat nem csak édes tésztákban vethetjük be: aki a curryket szereti, de még nem próbálta ezeket az ételeket fahéjjal fogyasztani, annak mindenképpen érdemes tennie vele egy próbát.
A fahéjat egy kis termetű örökzöld fa belső kérgéből nyerik, majd a napon szárítják, ennek köszönhetően pöndörödik össze olyan jellegzetesen.
Fogyasztása a legtöbb ember számára teljesen biztonságos, amennyiben nem haladja meg a napi egy evőkanálnyi mennyiséget a szervezetünkbe bevitt fahéj mértéke. Tudni kell ugyanakkor, hogy a kasszia fahéj, a fűszer egyik változata, intenzív aromája mellett bővelkedik a kumarin nevű aromás vegyületben, amelynek toxikus hatása is lehet, ha túlzottan sokat fogyasztunk belőle. A ceyloni fahéj esetében ez a veszély nem áll fenn – viszont inkább ne lépjük túl a napi egy evőkanálnyi mennyiséget, ha biztosra akarunk menni.
Már csak azért se, mert azoknak, akiknek diabétesz, szív- vagy májbetegség miatt gyógyszereket kell szedni, a nagy mennyiségű fahéj kölcsönhatásba léphet a szedett készítménnyel. Ha viszont biztonságos mennyiségben fogyasztjuk, a fahéj a következő öt előnnyel kecsegtet bennünket!
Vírus-, baktérium- és gombaölő hatású
A hagyományos kínai medicina gyakorta alkalmazza gyógyszerként ezt a fűszert, melynek aromája a fahéjaldehidtől származik. Ennek az anyagnak antivirális, antibakteriális és gombaölő hatása egyaránt van.
A bélrendszer egészségét is támogathatja
Prebiotikumként segít helyreállítani a bélben található baktériumok egyensúlyát, amivel
az emésztési problémákat is segíti, valamint könnyíti az emésztést.
Csökkentheti a vérnyomást
Egyes bizonyítékok szerint a fahéj fogyasztása vérnyomáscsökkentő hatással bír. Ez azonban még korai vizsgálati eredmény, amelyet hosszabb távú, randomizált vizsgálatokban is alá kell támasztani.
Csökkenti a vércukorszintet és az esélyt a cukorbetegségre
Számos mechanizmus segítségével támogatja szervezetünket a vércukorszint kordában tartásában. Segíti a véráramba kerülő glükóz mennyiségének szabályozását, valamint képes a vércukorszint-szabályozó hormont, az inzulint utánozni. Kutatások szerint a kettes típusú cukorbetegségben szenvedők esetében mérsékelt hatása lehet az éhgyomri vércukorszint csökkentésére.
Az agy öregedésére is hathat
A fahéj két olyan vegyületet tartalmaz, amelyek gátolja az Alzheimer-kór kialakulását okozó fehérjék felhalmozódását. E bizonyítékok nagy része azonban állatkísérletekből származik, így emberekben is meg kell bizonyosodni erről a hatásról.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés