Ezekkel a trükkökkel lesz tökéletesen rendezett a fagyasztód

Nem tudni, hogyan alakul mindig így, de a fagyasztóban – legyen bármekkora – mindig kevés a hely. Ha épp csak a hűtő aljában van egy kétpolcos, akkor is, ha külön ládát veszel, akkor is, és ha még az erkélyen is helyet kap egy hatalmas darab, akkor is folyamatosan tele lesz pakolva. Lássuk, mit tehetünk annak érdekében, hogy egy kicsit nagyobb rend és több üres felület szabaduljon fel fagyasztóinkban!

A TheKitchn profi pakolók, szervezők, rendrakók, tanácsadók (igen, van ilyen) válaszait várta ezúttal arra a kérdésre, hogyan lehetnek a fagyasztóink a lehető legtökéletesebben áttekinthetők, és hogyan pakolhatjuk be őket a lehető legokosabban. Lássuk a profik 5 legjobb tippjét fagyasztóügyben!

Legtöbbünkben megvan a szándék arra, hogy a fagyasztónk a lehető legoptimálisabban legyen berendezve, ám nehéz ezt fenntartani, amikor véletlenszerűen zuttyan bele alaplé, pörkölt a fagyisdobozban vagy anyukánk lencselevese. Ahhoz, hogy teljes mértékben kihasználhassuk a fagyasztó előnyeit, jól átgondolt rendszerre és néhány pluszeszközre van szükség. Szerencsére John és Sherri Monte, a seattle-i belsőépítészeti és professzionális otthonszervező cég (tényleg van ilyen), az Elegant Simplicity tulajdonosai pontosan tudják, hol rontjuk el, ahogy azt is, hogyan tudnánk a legtökéletesebben csinálni. 

1. Szerezz be hűtőtáskákat!

Kinek van kedve egy takarítás miatt kidobni mindent, ami a ládában van? A félig felolvadt és hatalmas kaviccsá összefagyott málnát és meggyet vajon tényleg fel fogjuk használni a smoothie-ba? Ki tud öt perc alatt rendet tenni a fagyasztóban? Na ugye. Kell, hogy legyen valami, amiben elhelyezheted a fagyott alapanyagokat, másképp nem csoda, ha nincs kedved nekilátni egy hosszabb takarításnak. Az újonnan beszerzett hűtődoboz tök jó lesz majd nyaraláskor, addig pedig szuper tárolóként szolgál a szekrényben. 

Szóval első lépésben takarítsd ki a fagyasztót, és amikor megteszed, vagy távolíts el mindent egyszerre, vagy polcról polcra haladj. Ha a hűtőd tele van, nagyon jól jönnek majd az újonnan beszerzett (vagy épp kölcsönkért) hűtődobozok. 

2. Hozz létre zónákat!

Egyikünk sem szeret negyedórán át válogatni és tanakodni, hogy vajon melyik doboz mögött lesz a korábban eltett alapanyag. A fagyasztó sem örül neki.

Ebbe azért férne még cucc.
Ebbe azért férne még cucc.photoschmidt / Getty Images Hungary

Ha viszont okosan zónákat alakítasz ki a fagyasztóban, mindig tudni fogod, mit hol keress. A polcokat vagy a fiókokat több kategóriába sorolhatod annak alapján, miből készült az, amit belepakolsz, vagy mire fogod használni azokat. A lényeg, hogy egy csokorban legyenek, és te tudj arról, mit hol érdemes kutatnod. A szakértők szerint ezeket a csoportokat érdemes elkülönítened: 

  • Félkész ételek, előkészített fogások
  • Levesek
  • Hal
  • Hús
  • Zöldségek
  • Gyümölcsök
  • Desszertek

3. Címkézz és dátumozz mindent!

A fagyasztott dolgok feliratozása megkönnyíti az étel megtalálását, és ez megakadályozza a pazarlást. Általános szabály, hogy mindent címkézz fel, amit a fagyasztóba teszel, így amikor legközelebb kitakarítod, gyorsan észrevehetsz mindent, ami már túl régi, vagy épp időszerű felhasználni. A dátum után írd fel az étel nevét is. Így könnyen létrehozhatod a korábban említett zónákat a fagyasztó leggyakrabban használt részeihez, és nem kell találgatnod, mi lehet a rejtélyes dobozokban.

4. Használj elválasztókat, rendszerezőket és áttetsző tárolókat!

Szeretjük az elválasztókat és mindenféle belső rendszerezőket, mivel ezek lehetővé teszik a tér elválasztását anélkül, hogy túl sok helyet foglalnának. Ha szeretsz műanyag dobozokba pakolni, azok legyenek áttetszők, és mindenképpen csak egy típust és méretet vásárolj – tanácsolják a szakértők, akik azért szeretik ezt a módszert, mert így mindegyik doboz tetejére illeni fog a következő. 

5. Fagyassz mindent lelapítva, áttetsző műanyag zacskóban!

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Nem csak a zöldborsó számára tökéletes az ilyesmi. Sokkal helytakarékosabb lesz minden alapanyag, ami zacskóba kerül a darált hústól a pizzatésztán át a paradicsomszószig. A dobozok sokkal helyigényesebbek és gyakran nem pakoljuk őket egészen tele, így egy csomó fölösleges helyet pazarlunk a dobozolással. A levestől kezdve az előre elkészített ételeken át a húsokig, minél laposabban fagyasztod őket, annál könnyebb lesz adagonként elosztani és külön tárolókba rakni őket – javasolják a szakértők.

Oszd meg másokkal is!
Mustra