Ezeket az ételeket felejtsd el, mielőtt repülőre ülsz

GettyImages-625473078

Ha a repülést el sem tudjuk képzelni anélkül, hogy előtte jól belakjunk, akkor bizony kellemetlen helyzetbe hozhatjuk magunkat. Szakértők magyarázzák el, miért.

Az utazásra való felkészüléskor érdemes figyelembe venni az általános egészségi állapotunkat, beleértve azt is, hogy mit eszünk és iszunktanácsolják a szakemberek. És hogy miért? Mert nem mindegy, mennyire tesszük próbára az immunrendszerünket, mennyire borítjuk fel az emésztőrendszerünk normális működését, a megfelelő hidratációról már nem is beszélve. 

Csak sósat ne!

A magas nátriumtartalmú élelmiszerek fogyasztásától például óva int Tracy Lockwood Beckerman dietetikus. Mint mondja, a repülő alacsony páratartalma és száraz levegője miatt gyakori a repülés közbeni kiszáradás. A hipertóniás kiszáradás során pedig pont a vérben található sók szintje nő meg, vagyis több folyadékot veszítünk, mint ásványi anyagot. Vanessa Rissetto dietetikus még azt is hozzátette, hogy

a levegőben történő nyomásváltozások visszatarthatják a vizet is, így a túlságosan feldolgozott vagy túl sok sót tartalmazó ételek súlyosbíthatják a problémát.

A szakemberek egyöntetű véleménye tehát az, hogy ha el szeretnénk kerülni a dehidratációval összefüggő fejfájást, székrekedést és fáradtságot, fogyasszunk hidratálást segítő ételeket, például zöldségeket és gyümölcsöket vagy sovány fehérjét.

A túl sós ételek fogyasztása mindenképp kerülendő repülés előtt
A túl sós ételek fogyasztása mindenképp kerülendő repülés előttJamie Grill / Getty Images Hungary

Emésztőrendszeri buborékok ellen

Beckerman a szénsavas italokat is száműzné az utazás előtti menüből, hiszen a kabinnyomás változása egyeseknél puffadást vagy extra gázképződést okozhat.

Ha tehát elkerüljük ezeket, minimálisra csökkenthetjük az emésztőrendszerben keletkező buborékok mennyiségét.

Érdekes csavar azonban a történetben, hogy az utazás közbeni rosszullétekre vagy turbulencia miatti émelygésre gyógyírt jelenthetnek a szénsavas italok. A szakértők tehát azt tanácsolják, repülés előtt mindenképpen mérlegeljük az előnyöket és a hátrányokat.

Ezt okozza a levegőben a szeszes ital

„Az alkoholfogyasztás hajlamos kiszáradást okozni, és az alacsony kabinnyomás, valamint a vér alacsony oxigénkoncentrációja miatt más hatást is gyakorol a szervezetre, mint a földön. Ezért nagyobb az esélye annak, hogy hamarabb lerészegedik az ember, és gyakrabban is szalad a mosdóba” – mondja Jonathan Valdez táplálkozási szakértő.

Kerüljük a „gázos” ételeket is!

Mindannyian tudjuk, hogy bizonyos élelmiszerek, így a hagyma, a spárga, a bab, a káposzta, a karfiol és a kelbimbó hozzájárulhatnak a fokozott bélgázképződéshez és a puffadáshoz.

Ha jót akarunk magunknak, hasznos megfogadni Valdez tanácsát, aki szerint a repülős napokon érdemes inkább olyan zöldségekhez ragaszkodni, mint amilyen a spenót vagy a cukkini is.

Felejtsük el az édességet!

Ha érzékeny a gyomrunk, akkor nagyon is fontos elkerülnünk a túlságosan feldolgozott élelmiszereket, például az édességeket vagy a gyorséttermi ételeket, amelyek gyakran tartalmaznak emésztőrendszert megzavaró összetevőket. A szakértők azt mondják, hogy akkor még inkább érdemesebb távol tartani magunkat ezektől az ételektől, ha egyébként is félősen ülünk repülőre, hiszen ekkor még könnyebben kialakulhatnak emésztőrendszeri zavarok. Ha ezt még tetézzük némi feldolgozott élelmiszerrel, alaposan megnehezíthetjük a levegőben töltött óráinkat.

Jobb, ha máskorra hagyjuk az édességek fogyasztását is
Jobb, ha máskorra hagyjuk az édességek fogyasztását isJupiterimages / Getty Images Hungary

Kávé: dehidratál és ébren tart

A táplálkozási szakértők szerint kávét fogyasztani nemcsak annak dehidratáló hatása miatt nem jó ötlet, hanem azért sem, mert még gyakrabban kell felállítani a szomszédunkat, hogy kimehessünk a mosdóba. Emellett a koffein, a túl sok koffein meg aztán pláne, ébren is tarthat a repülés alatt, pedig ekkor volna alkalmunk valamelyest kipihenni magunkat. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra