Mindennapi drogok a tányéron: a sajt is lehet addiktív

GettyImages-1391485393
Olvasási idő kb. 5 perc

Tudományos vizsgálatok igazolják, hogy a drogfüggőség és az elhízás ugyanazokra a neurobiológiai mechanizmusokra vezethetők vissza. E szerint ugyanúgy szenvedhet valaki élelmiszer-függőségtől, ahogyan a drogok is okozhatnak addikciót. A kutatók azt is kiderítették, mely élelmiszerek tehetnek bennünket legkönnyebben szenvedélybeteggé. Ilyen például a sajt és a cukor is.

Fontos hangsúlyozni, hogy nem okoz minden étel függőséget. Vannak azonban olyan élelmiszerek, amelyeknek sokkal nagyobb valószínűséggel leszünk a rabjai, mint másoknak.

Alkalmi fogyasztóból lesz valaki függő 

A floridai Scripps Kutatóintézetben patkányokon elvégzettből vizsgálatból kiderült, hogy a normális és a túlzott ételfogyasztás közötti átmenet hasonló folyamat eredménye, mint amikor az alkalmi kokain- vagy heroinfogyasztóból kábítószerfüggő válik.

A kontroll nélküli ételfogyasztás függőséghez vezet
A kontroll nélküli ételfogyasztás függőséghez vezetbymuratdeniz / Getty Images Hungary

A kísérletben az állatokat három csoportba osztották. Az elsőben lévőknek normál adag egészséges ételt, a második csoportnak egy kisebb adag gyorséttermi ételt adtak, míg a harmadik csapat szinte korlátlan mennyiséget kapott ugyanabból a zsíros-cukros finomságból. Az étel elfogyasztása után az első két csoport viselkedése nem változott, míg a kontroll nélkül evő állatoknak egy idő után egyre több ételre volt szükségük ahhoz, hogy ugyanazt a stimulációt elérjék. Az elfogyasztott étel mennyisége természetesen a patkányok súlygyarapodásával is járt.

Ezek az élelmiszerek okoznak függőséget

A Michigani Egyetem kutatói egy több mint ötszáz ember bevonásával elvégzett vizsgálat során megállapították, hogy az esetek többségében a függőséget okozó étel többsége feldolgozott élelmiszer, melyeknek általában magas a cukor- vagy a zsírtartalma, esetleg mindkettő.

A cukros és a zsíros ételek is drogként hatnak a szervezetre
A cukros és a zsíros ételek is drogként hatnak a szervezetreChristoph Hetzmannseder / Getty Images Hungary

A kutatásban részt vevők pontszámozása alapján a leginkább addiktív étel a pizza, a csokoládé, a csipsz, a sütemények, a fagylalt, a sült krumpli, a sajtburger, a sajt, a szalonna, a rántott csirke, a vajas pattogatott kukorica, a reggeli gabonapelyhek, a gumicukor, a steak és a muffin. 

Ezek mind-mind olyan feldolgozott élelmiszerek, amelyek nagy mennyiségű zsírt és hozzáadott cukrot tartalmaznak.

A sajt is lehet addiktív

A sajt egyik legfőbb összetevője az emlősök tejében megtalálható fehérje, a kazein, amely az emésztés során kazomorfinokra bomlik, ezáltal hatással lesz az agy fájdalmat, jutalmat és függőséget irányító területeire. A kazomorfin a morfinhoz hasonló boldogságérzést keltő anyag, amely függőséget is képes kialakítani.

Nem csak a tej, a tejtermékek, például a sajt is okozhat függőséget
Nem csak a tej, a tejtermékek, például a sajt is okozhat függőségetmina abodahab / 500px / Getty Images Hungary

Ezért érezheti magát furcsán eleinte az, aki korábban sok tejterméket fogyasztott, majd hirtelen elhagyja azokat.

De aggodalomra semmi ok, néhány nap alatt elmúlik a tejhiány okozta fizikai hatás.

A fenti állítást az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság állatkísérletekkel igazolta. A szakmai szervezet munkatársai akkor figyeltek meg opioidszerű hatást, amikor a kazomorfint közvetlenül hasba vagy az agyba injektálták.

Hogyan tesznek függővé a gyorséttermi ételek?

Az élelmiszertől való függőség kialakulásában nem csak az étkezési szokások és az akaraterő hiánya játszik jelentős szerepet. Biokémiai okai is vannak annak, ha valaki elveszíti a kontrollt egyes ételek fogyasztása felett. 

A finom ízeket jutalmazásként éli meg az agyunk
A finom ízeket jutalmazásként éli meg az agyunkJordi Salas / Getty Images Hungary

A feldolgozott élelmiszereket általában úgy állítják elő, hogy azok nagyon ízletesek, igazán jóízűek legyenek. Mindemellett nagy mennyiségű kalóriát tartalmaznak, és jelentős vércukorszint-egyensúlyzavarokat is okozhatnak. Ezek a tényezők pedig köztudottan fokozzák az étkezés utáni vágyat.

A függőséget okozó étkezési magatartáshoz azonban a legnagyobb mértékben az emberi agy járul hozzá.

Az itt található jutalmazási központ étkezés közben dopamint és más, jó közérzetet keltő vegyi anyagokat választ ki. Ez a jutalomközpont a magyarázat arra, hogy sokan miért szeretnek enni. 

A feldolgozott gyorsételek elfogyasztása hatalmas mennyiségű, jó közérzetet keltő vegyi anyagot szabadít fel, melyek sokkal erőteljesebb jutalmat eredményeznek az agyban a feldolgozatlan élelmiszerekkel szemben. 

Az agy egy idő után egyre több jutalomra törekszik, ezért vágyat kelt a feldolgozott ételek iránt. Ez az ördögi kör vezet végül az ételfüggőséghez, amely többnyire egyetlen összetevőből álló élelmiszerek fogyasztásával csökkenthető.

Ezek az ételek nem okoznak addikciót

A legkevésbé függőséget okozó élelmiszerek többnyire teljes, feldolgozatlan élelmiszerek. A Michigani Egyetemen elvégzett kutatás szerint ilyen az uborka, a sárgarépa, a bab, az alma, a barna rizs, a brokkoli, a banán, a lazac, a kukorica, az eper, a víz, a keksz, a perec, a csirkemell, a tojás és a dió.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek