Mit keres Darth Vader egy washingtoni templomon?

GettyImages-1194755665
Berényi Bianka

A Star Wars bukott jedije szokatlan helyen van. De mi köze Washingtonhoz Darth Vadernek?

A Star Wars-láz még ma is világszerte csillapíthatatlan. Korosztálytól függetlenül tömegek rajonganak George Lucas Csillagok háborúja-filmjeiért, és mindig újabb sorozatok és feldolgozások jönnek ki a karakterek kapcsán. A filmek legendás gonosza, Darth Vader pedig mindig is kultikus figura lesz, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy már egy templomon is megtalálható. 

Darth Vader és a mosómedve

A legtöbb látogató, aki az északnyugati torony melletti rámpán elhagyja a Washingtoni Nemzeti Katedrálist, nem veszi észre, hogy maga a megtestesült gonosz sújtja őket. Nem, nem az ördög, hanem Darth Vader sötét nagyúr.

Kőfeje a torony középső csúcsa alatti oromzat széléből emelkedik ki, amelyet mindkét oldalon két jóval magasabb csúcs szegélyez. A Star Wars despotáját meglehetősen nehéz látni távcső nélkül, és nem is ő az egyetlen szobor az oromzaton: a másik oldalon egy mosómedve szobra van.

 

Darth Vader, a legendás gonosz jedi
Darth Vader, a legendás gonosz jedipicture alliance / Getty Images Hungary

Gyerekek kedvence

Ez a különös groteszk majdnem olyan régóta létezik, mint maga a karakter. Az 1980-as években végzett kiterjedt felújítások során a Nemzeti Katedrális szponzorált egy „Rajzolj egy groteszket” versenyt a National Geographic World magazinban – amely a National Geographic Kids előfutára volt –, és arra kérte a fiatal olvasókat, hogy nyújtsanak be rajzterveket új szobrokhoz. A felhívásra nagyjából 1400 pályamű érkezett 16 országból.

A nyertes alkotás a „Sagacious Grotesque” volt, egy fogas férfi esernyővel, amelyet a 12 éves Alison Garner, minnesotai kislány csinált. 

Három befutót is kiválasztottak még: a már fentebb említett mosómedvét, egy copfos, fogszabályzós lányt, valamint a 13 éves Christopher Rader által rajzolt a Star Wars leghírhedtebb elesett Jedijét, Darth Vadert. 1986-ra mind a négy rajzot kőben örökítették meg. De nem csupán ezek az egyedi groteszkek, amelyek a Nemzeti Katedrális különböző részein lógnak. 

Mások között van egy üzletember, egy gázálarcos pacifista és két unokája, az egyik sértetlen fényudvarral és egy játék kocsival, a másikon egy törött glóriával és egy sütivel,

amelyet egyértelműen egy közeli sütisüvegből loptak el.

A híres Darth Vader-fejszobor a Washingtoni Katedrálison
A híres Darth Vader-fejszobor a Washingtoni KatedrálisonAlex Wong / Getty Images Hungary

Dan Brown is rajongó

De Luke és Leia kedves öregapja, akit Jay Hall Carpenter faragott ki, messze a legnépszerűbb szobor. A világhírű író, Dan Brown az Elveszett szimbólum című regényében még nyomként is használta a szobrot.

És hála Carpenternek, George Lucas is tudja most már, hogy létezik a Darth Vader-szobor.

2009 körül Lucas megbízást adott az idősebb Douglas Fairbanks szobrának felállítására az alma materében, a University of Southern California School of Cinematic Artsban. Carpentert bérelték fel erre a munkára is, és ők ketten a Lucas Industrial Light & Magic irodájában találkoztak, hogy megvitassák a tervezést. „Megkérdeztem tőle, hogy hallott-e már a Vader-szobor létezéséről –emlékezett vissza Carpenter a blogjában –, és azt mondta, hogy még nem.” Arról nincs hír sajnos, hogy Lucas azóta megjelent-e egy távcsővel a Nemzeti Katedrálisban, hogy megnézze magának a látványosságot.

 

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra