Hollywoodi filmben tűnt fel az elveszettnek hitt magyar csellista, évtizedek óta keresték a nyomát

7363137 83036a7b44bb5f9b8f38a80f33177573 o
Olvasási idő kb. 9 perc

Pár évvel ezelőtt egy hollywoodi szuperprodukcióban tűnt fel egy 90 éve eltűnt magyar festmény. Vajon ki látható rajta, és milyen kapcsolatban állt a művésszel?

A magyar avantgárd egyik meghatározó alakja volt Berény Róbert a 20. század elején, második házasságával rátalált a boldogság, és ez a festményeire is nagy hatást gyakorolt. Az egyik alkotása különös utat járt be, ami révén a világ egyik leghíresebb magyar festményévé vált.

Mozizás közben bukkant fel az elveszett magyar festmény

Barki Gyergely művészettörténész mintegy tíz évvel ezelőtt mozizni ment lányával, hogy megnézzék a Stuart Little, kisegér című produkciót. A film közben azonban az egyik jelenet hátterében különös festményt pillantott meg. Egy kilencven éve eltűnt magyar avantgárd festményt, melyet csak kevesek ismertek egy 1928-as kiállításról készült fénykép alapján. A szerencsés véletlent követően komoly nyomozómunkába kezdett, hogy a magyar csellistáról készült kép nyomára bukkanjon.

Berény Róbert többször is megfestette feleségét és csellóját, bár játszani rajta sosem hallotta
Berény Róbert többször is megfestette feleségét és csellóját, bár játszani rajta sosem hallottaNeményi Márton

A kutatómunka sokkal kalandosabbnak bizonyult, mint a képen szereplő hölgy élete. Breuer Etelka Berény Róbert második feleségeként vált ismertté, pedig minden lehetősége adott volt ahhoz is, hogy híres zenészként ismerhesse meg a közvélemény. Az egyik festményen azonban a művész nem csellóval, hanem délutáni szieszta közben, egy fekete váza mellett mintázta meg asszonyát. A képet 1928-ban ki is állították, azonban a második világháború idején nyoma veszett. 

Karrierje és házassága is derékba tört a festőnek

Érdekes kapcsolat szövődött a csellista és a festő között. Berény megismerkedésükkor már évek óta nem vett ecsetet a kezébe, míg Etelka éppen találkozásukat követően tette le a vonót. De megismerkedésükig hosszú út vezetett. Berény Róbert a kor más, azóta világhírűvé vált magyar festőjével ellentétben nem a nélkülözésből tört a hírnév felé. Apja nagypolgári zsidó üzletember volt, gabonakereskedelemmel foglalkozó tőzsdeügynök. Róbert már kiskorában kinyilvánította, hogy nem számíthatnak rá a családi vállalkozásban, igaz, ekkoriban még hegedűművésznek készült. Egy osztálytársa, Pór Bertalan szárnyai alatt ragadott először ceruzát, majd beiratkozott a budapesti Mintarajz Iskolába, ahonnan később családi hátterének köszönhetően egyenes út vezetett a párizsi Julian Akadémiára. 

A Tanácsköztársaság idején részt vett a kommün munkájában, a börtönt is megjárta, majd emigrált
A Tanácsköztársaság idején részt vett a kommün munkájában, a börtönt is megjárta, majd emigráltFortepan / Bojár Sándor

Itt ismerkedett meg a fauvizmus képviselőivel, s hamar hátat is fordított a klasszikus szemléletű iskolának. Műtermet bérelt, és autodidakta módon képezte tovább magát. Meglehetősen fiatalon, már  19 éves korában kiállították képeit az Őszi Szalonon, majd a Függetlenek Szalonján is, ahol a kritikusok meglepően érettnek nyilvánították munkáit. Szalonja minden nélkülöző művész előtt nyitva állt, szociális érzékenységéről már ekkoriban is tanúbizonyságot tett. Alapító tagja volt a Nyolcak nevet viselő, forradalmian új szemlélettel bíró magyar művészek körének. 

„A mindent együtt egyszerre érzés, a kozmoszt megölelni, karjaimban tarthatni volt mindenkor a dolgozást megindító érzésem. Ennek kifejezését keresem szüntelen.”

– fogalmazta meg ekkoriban céljait egy kiállításuk katalógusának szövegében. 

Első feleségével, egy festőtársa húgával még Párizsban, a Julian Akadémián ismerkedett meg, aki szintén érzékeny, művészi vénával volt megáldva. Spitzer-Somló Ilonát mindenki Léninek becézte, rendkívül művelt, zeneileg is képzett, művészetekre nyitott, modern lány volt, akivel Berény minden tekintetben egy húron pendült, 1912-ben elvette feleségül. Léni vállalkozását is, melyben egyfajta japán minták ihlette, selyemszőtt szőnyegeket készített, közösen vitték tovább. Városmajori palotájuk nyitva állt nem csak a művészek – többek között Bartók Béla – előtt, de Freud csodálóiként a magyar pszichoanalitikus orvosokat is támogatták. Berény a háború végén szerepet vállalt a Tanácsköztársaságban is, legendás Fegyverbe! Fegyverbe! plakátját még a művészet iránt kevésbé érdeklődők is ismerik. A Művészeti és Múzeumi Direktórium szakelőadójaként működött ekkoriban. 

Egyik legismertebb munkája politikai indíttatású volt
Egyik legismertebb munkája politikai indíttatású voltWikimedia Commons

A rendszer gyors bukását követően felesége külföldre menekült, Berény börtönbe került tevékenysége miatt, s házasságuk is véget ért. Léni egy időre Tersánszky Józsi Jenő oldalán találta meg a boldogságot, míg egykori férje depresszióba zuhant, nyugatra emigrált, s ismét váltott: az ecsetet hangszerre cserélve egy vonósnégyes tagjaként kereste meg a mindennapi betevőre valót Berlinben. 

Vonzották a találmányok is, ám ezzel nem volt szerencséje, az általa is feltalált golyóstollat Bíró László József hamarabb szabadalmaztatta, mozigépe pedig nem indította be a befektetők fantáziáját. 

Az elvesztett szerelmet újból megtalálta Berény Róbert

Berlinben eleinte Marlene Dietrich-hel került intim kapcsolatba, a világhír felé kacsintgató, de ekkor még hegedűművészként érvényesülő  színésznő azonban nem köteleződött el a magyar festő mellett. A magányos művész egy partin vonult félre zongorázni, amikor rányitott a szerelem Breuer Etelka képében. A fiatal, magyar származású lány élete végéig hű társa maradt. 

Berény ebben az időszakban, Etának köszönhetően végre levetette magáról a depresszió szürke köpönyegét, újra festeni kezdett. Mivel időközben általános amnesztiát hirdettek Magyarországon, hazatelepültek, s össze is házasodtak. Eta ekkor 27, Berény 39 esztendős volt. S ahogy Berény egyre inkább kiteljesedett a festészetben, felesége úgy hagyta el a zenét a kedvéért. Amikor – immár pesti lakásukból – javíttatni vitte a vonóját, soha többé nem ment vissza érte. A cselló a sarokba került, s tizenöt éven át hozzá sem nyúlt. Saját maga visszatérő migrénjével magyarázta, miért nem zenél többet, férje viszont pszichoanalitikusokat fogadott, hogy segítsenek az asszonynak visszatérni önmagához – de minden kísérlet sikertelennek bizonyult. Berény szerelme Eta iránt minden vásznáról sugárzik, rengeteg képet festett róla, hol csellójával, hol hangszer nélkül, de ő maga játszani sosem hallotta az asszonyt. 

Második felesége élete végéig kitartott mellette
Második felesége élete végéig kitartott melletteWikimedia Commons

Otthonuk egyfajta kulturális szalonná vált, megfordult náluk Bernáth Aurél, József Attila, Kosztolányi Dezső, Karinthy Frigyes és Füst Milán is, de Sigmund Freud is felkereste a házaspárt. 

Sokan vélték úgy ekkoriban, hogy Eta nem depressziós, csupán lusta. A társaság tagjai – főként a nőt pihenve, alvás közben ábrázoló Berény-festmények miatt, illetve a társasági eseményekről való elmaradása okán – semmittevőnek könyvelték el, s úgy vélték, ez az oka annak, hogy nem zenél.

Eta álmai kerültek a festményekre

Barki Gergely, a portrét a filmben felfedező művészettörténész azonban úgy véli, hogy az alvó képek inkább a házaspár Freud munkássága iránti érdeklődését hivatottak szimbolizálni, s Eta nem pusztán alszik, hanem álmodik ezeken az alkotásokon. A párnak egy lánya született, Anna. Budapest és Zebegény között ingáztak a két háború közti időszakban, s ha nem is szegénységben, de a férfi szüleinek egykori jómódját meg sem közelítő pénzügyi körülmények között éltek.  

„A család: Eta, és a kis lányka, Anna Róberttel együtt a legangyalibb kedéllyel lakták a házat. Pénz a tatarozásra nem volt, így fenyegető hiányosságokra a vendég felvilágosítást kapott, olyan formában például, hogy erre a székre ezért meg ezért nem tanácsos ülni. (...) Mindez nem zavarta a kedves és meleg családi életet. (:::) A házaspár tökéletes egybeforrottsága még külön varázzsal is bírt a pusztuló talajon.”

– emlékezett vissza Bernáth Aurél erre az időszakra.

A zsidótörvények elfogadása után bujkálni kényszerültek, tartozásaik miatt otthonukat 1941-ben elárverezte a bank. A háborút követően ugyan kinevezték a Képzőművészeti Főiskola tanárának, s Kossuth-díjat is kapott, de a művészetére a szocialista hatalom nem tartott igényt, talán túl progresszívnek bizonyult, őt pedig a szocreál nem érdekelte. Utolsó éveire ezért egy újabb alkotói válság érte el, s miután gyomorrákot diagnosztizáltak nála, 66 évesen, 1953-ban elhunyt. Felesége 25 évvel élte őt túl. 

Barki Gergely művészettörténész a véletlennek köszönhetően szúrta ki az elveszett festményt egy filmben
Barki Gergely művészettörténész a véletlennek köszönhetően szúrta ki az elveszett festményt egy filmbenIsza Ferenc / Getty Images Hungary

Egy raktárban másodszor is nyoma veszett a festménynek

A háborúban elveszett Alvó nő vázával című kép pedig valamilyen úton Pasadenába került, ahol egy filmstúdió kellékese vásárolta meg pár száz forintért. Később a filmstúdió raktárából is nyoma veszett, felhasználták egy másik filmhez is a Stuart Littlle-t követően, majd törölték a kelléktárból. Barki Gergely hosszas keresőmunka után akadt a festmény nyomára, egy parkban vehette szemügyre először, ahol a helyi hot dog árustól kért kölcsön szerszámot ahhoz, hogy lefejthesse a keretet a képről és ellenőrizze eredetiségét. 

Mivel a kép hátulján ott volt a Munkácsy-céh 1928-as novemberi kiállítású pecsétje, bizonyossá vált, hogy eredeti példányról van szó, nem pedig másolat. A kalandos festmény így tette világhírűvé az álmodó Etán keresztül Berény Róbertet halálát követően több mint fél évszázaddal. Végül 70 millió forintért kelt el. Ez lett a világ egyik legismertebb magyar festménye.

A cikkhez forrásként Nyáry Krisztián Festői szerelmek című könyve szolgált.

Ha érdekel a magyar festők magánélete, ide kattintva Munkácsy Mihály szerelmével is megismerkedhetsz

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek