Nem is gondolnád, milyen jóképű volt II. Erzsébet ritkán látott negyedik gyermeke

GettyImages-52102041
Fekete Luca

II. Erzsébet és Fülöp herceg négy gyermeket nevelt fel: III. Károly brit királyt, Anna brit királyi hercegnőt, András yorki herceget és Eduárd wessexi grófot. Utóbbiról alig hallunk valamit, így most pótoljuk az elmaradásunkat.

Eduárd Antal Richárd Lajos Londonban született meg a család negyedik gyermekeként 1964 tavaszán. Amikor a világra jött, még csak ketten álltak előtte a trónutódlásban, két idősebb bátyja. Azóta azonban történt egy s más, a jelenlegi király is saját családot alapított, s így az ő ágán Vilmos herceg az, akinek fejére valószínűleg a korona kerül majd. Ettől azonban még III. Károly testvérei is érdekesek, még ha nem is forognak a bulvármédiában oly gyakran.

Akkor miért nem hallunk Eduárd hercegről eleget? Azért, mert az emberek valamiért nem szeretik, népszerűsége még a súlyos botrányokba keveredett András hercegénél is alacsonyabb. Pedig születésekor még mindenki ugyanúgy kedvelte, hiszen ő volt a legkisebb gyermek.

Családi fotó 1972-ből: Anna hercegnő, András herceg, Fülöp herceg, a királynő, Eduárd és Károly hercegek
Családi fotó 1972-ből: Anna hercegnő, András herceg, Fülöp herceg, a királynő, Eduárd és Károly hercegekFox Photos / Getty Images Hungary

Fiatalkorában külsejére sem lehet semmi panasz.A herceg eleinte a Buckingham-palotában tanult, aztán a skóciai Gordonstoun iskola következett, ami után magántanárként dolgozott.

Eduárd herceg 1982-ben lovakat szemlél egy versenyen
Eduárd herceg 1982-ben lovakat szemlél egy versenyenTim Graham / Getty Images Hungary

Az első botránya rögtön hazaérkezése után robbant: annak ellenére vették fel a Cambridge-i Egyetemre történelem szakra, hogy eredményei jóval gyengébbek voltak az elvártnál. 

1979-es kép, Eduárd balról a második a fotón
1979-es kép, Eduárd balról a második a fotónKeystone / Getty Images Hungary

Később színészként szerepelt több darabban és a televíziózásba is belekóstolt. Több dokumentumfilmet és drámát is rendezett a BBC-nek, bár sokan itt is jogosulatlan előnyszerzésről pusmogtak. A sportban azonban vitán felül remekelt.

Ő maga is kitűnő lovas, ahogy azt el is várják, ez a kép a nyolcvanas években készült róla
Ő maga is kitűnő lovas, ahogy azt el is várják, ez a kép a nyolcvanas években készült rólaTim Graham / Getty Images Hungary

1999 jegyezte el Sophie Rhys-Jonest, egy PR-ügynökség tulajdonosát, majd abban az évben el is vette.

Eduárd herceg és felesége, Sophie
Eduárd herceg és felesége, SophieTim Graham / Getty Images Hungary

A herceget ezt megelőzően többször vádolták azzal, hogy homoszexuális, ezt ő minden alkalommal cáfolta. A házaspárnak két gyermeke született, Lady Louise Windsor és James, Severn vikomtja, jelenleg 19 és 15 évesek.

Eduárd herceg és felesége még II. Erzsébet királynővel lovasprogramon vesznek részt
Eduárd herceg és felesége még II. Erzsébet királynővel lovasprogramon vesznek résztChris Jackson / Getty Images Hungary

A család abból él, hogy kötelezettségeiket teljesítik (megjelennek ott, ahol azt előírják nekik és követik a protokollt, annak idején Fülöp herceg feladatainak nagy részét is ők vállalták magukra, amikor az már gyengélkedett), évi 141 000 fontért, amit mindig a család feje fizet nekik. 

A négy gyermek egy képen II. Erzsébet temetésén
A négy gyermek egy képen II. Erzsébet temetésénSamir Hussein / Getty Images Hungary

Eduárd herceg legutóbb azzal került a hírekbe, hogy a rabszolgasággal kapcsolatos jóvátételi kötelezettség rá is vonatkozik.

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra