Popcorn- és rágógumiszínben is pompázhatsz tavasszal a legújabb trendek szerint

GettyImages-1047513358
Molnár-Zolnay Fruzsina

Lehetnek a divattervezők páratlanul kreatív arcok, akik furmányosabbnál furmányosabb ötletekkel próbálják kizökkenteni a trendekre és esztétikára érzékeny divatfogyasztókat a hétköznapok farmer–sportcipő–pulcsi kombójából, de egy idő után a tökéletesen új ötletek elfogynak, és előkerülnek a régi, inspirációul szolgáló elődök „ráncfelvarrott” változatai újragombolva. A 2022-es tavaszi-nyári trendeken keresztül megmutatjuk, mi a kapcsolat a hamarosan legmenőbbnek tartott színek és a divat szempontjából ikonikus 80-as évek között.

A tél sötétebb és monotonabb színei után a tavasz, ahogy a természetben is, mindig üdítőbb és frissebb. 2022 tele viszonylag színpompásan indult, ami a tervezők azon szándékát fejezte ki, hogy a megelőző időszak bezártságát, szorongásait, a járvány okozta gondokat megpróbáljuk kicsit feledni, és optimistábban lássuk a világot. Nem számítottak arra, hogy a tavasz már újabb nehézség és szomorúság elé állítja az embereket, de lehet, hogy annál nagyobb szükségünk van a vidító árnyalatokra, minél több bennünk a felgyülemlett feszültség.

Így koncentráljunk csak arra, hogy a virágokkal együtt kinyíljon a szemünk is a sok élénk árnyalatra, lélegezzünk fel a fekete kabátok, szürke és barna kiegészítők után, és töltődjünk fel derűt, vidámságot hozó színekkel.

A legnagyobb divatdiktátorok, színspecialisták és márkák is arra sarkallnak idén tavasszal, hogy merjünk bátran nyúlni a színekhez. Már megjelentek a kirakatokban is a tavaszi-nyári kollekciók, onnan is tudhatjuk, hogy most színpompás tavasz és nyár vár ránk, ha megfogadjuk a trendguruk tippjeit.

2022. tavasz–nyár divatszínei:

Közelgő tavaszunk és nyarunk színajánlásai fantázianeveikkel
Közelgő tavaszunk és nyarunk színajánlásai fantázianeveikkelVera Fedorova / Getty Images Hungary

A türkiz és kék színek erőteljesebb és visszafogottabb árnyalataikban is hasítanak, a tavaszi égboltot és az üdítő vízesést idéző tónusaikkal. A pinkek is menők lesznek, egészen a halvány, nem nyomulós, finom pasztell rózsavirág árnyalatától a Barbie-rózsaszín teltebb árnyalatán át az erős pinkig. A lila és a zöld is több fronton támad majd, a halvány levendula- vagy lime-árnyalatok mellett szembejöhet a legélettelibb fűzöld és a kicsit markánsabb, de még nem sötét lila is.

Lett volna már popcornárnyalat a '80-as években is?
Lett volna már popcornárnyalat a '80-as években is?Anthony Barboza / Getty Images Hungary

Mit mivel?

A mit? kérdése mindig kiegészül a mivel? problematikájával. Ma szívesebben kombinálunk pasztellszínt pasztellel, de nem volt ez mindig így, ahogy azt jól mintázza az 1980-as New York-i divatfotó is. A blézer szabása és színe viszont szinte változtatás nélkül köszön vissza a mostani trendekben is, a szivárvány számos árnyalatában.

Az arany kiegészítők talán várhatnak most majd a következő őszig vagy télig. A tavasz az anyagában és színében is üdébb, könnyedebb textúrákat preferálja, a vidám színes műanyag, plexi vagy természetesebb anyagok, a rafia, fa, toll előtérbe kerülnek a nehéz aranyhoz képest.

Lehet azért jól kombinálni a finom pasztellárnyalatokat, világos farmereket, és az aranyszínű bizsu kiegészítőket, ahogyan például Madonna tette az 1985-ös Live Aid-koncerten. Az akkori megjelenés több eleme is tovább él a mai divatban: a halvány árnyalatok, amelyek finoman egészítik ki egymást, a finoman virágmintás darabok és a fémesen fényes textúrák is újra köztünk lesznek ebben a tavaszi-nyári szezonban is. 

1985, Live Aid-koncert, Madonna fellépése
1985, Live Aid-koncert, Madonna fellépésePaul Natkin / Getty Images Hungary

Ezek a finom árnyalatok, halvány tónusok illenek a romantikusabb virágmotívumokhoz. Ez sem új, ahogyan az a jelenség sem, hogy a keményebb, markánsabb, erőteljesebb vonulat mellett párhuzamosan él egy lágyabb, érzelgősebb húrokat pengető, romantikusabb esztétika. Ezt most a potpourri-, popcornárnyalatok mellett a humusz és egyéb klasszikus pasztelltónusok képviselik, amelyek között a nude árnyalatok is szerepet kapnak majd. Ez a tendencia áll majd szemben a teli színek élénk irányzatával, vagy épp kiegészíti azt. 

Élénk színek és nadrágkosztümök az 1970-es évek elején
Élénk színek és nadrágkosztümök az 1970-es évek elejénBettmann / Getty Images Hungary

Kedvelt ruhadarabok

Nem csak a színekben, a ruhadarabokban is puskáznak, inspirálódnak, szemezgetnek a tervezők a korábbi időkben bevált formák között. Idén tavasszal a nadrágkosztümök is reneszánszukat élik majd, és ha nem is olyan anyagokkal vagy fejfedőkkel viseljük, mint például Guy Laroche 1971–72-es téli kollekciójában, de egy régi bevált forma, nadrág- és kabátfazon vagy előnyös szabás mindig súghat az utókornak.

Mert ki gondolná az előzőek fényében, hogy a következő nadrágos összeállítás már nem egy autentikus '70-es évekbeli szett, hanem az idei, Melbourne városában megrendezett divathét egyik kreációja. 

Kiemelten fontosak a kiegészítők is, nélkülük ez a szett egész mást üzenne
Kiemelten fontosak a kiegészítők is, nélkülük ez a szett egész mást üzenneNaomi Rahim / Getty Images Hungary

A legfontosabb üzenet, a színek bátor használatára buzdítás mellett, a merész párosításokra való hajlandóság elsajátítása. A szokatlan színkombinációk üdeséget kölcsönöznek majd és önbizalmat adhatnak viselőjüknek, jobb kedvre deríthetik a szemlélődőket. Az, hogy korábban nem mertük volna a pirosat a rózsaszínnel párosítani, vagy a zöldet a kékkel, ne zavarjon senkit. Most nemcsak hogy megengedett, de kifejezetten ajánlott is néha önmagunkat is meglepni.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra