Ilyen kreatívan még egy magyar se használta fel, amit matekórákon tanult

Vermes Nikolett
SEIKO ENZSOL BALAZS 001-1280x762

Gitár formájú desszertjei külön műalkotásként is megállják a helyüket. A ritka kísérletről maga a híres mestercukrász mesél.

Enzsöl Balázs közgazdaságtan-diplomával indult a gasztronómia világába, eleinte mesterszakácsként készítette a fogásokat, majd felismerte, hogy van egy terület a konyhán belül, ami sokkal közelebb áll a reáltudományokhoz, így váltott a cukrásziparra. „Az egyetemen is a matematikai tárgyak érdekeltek leginkább, szeretek a számokkal, képletekkel foglalkozni, ami nagyon jól jött a gasztronómiai területen is. De volt egy pont, amikor azt mondtam: a cukrászathoz kell igazán a mértan, így desszerteket kezdtem tervezni.”

A matematikai gondolkodás a titkos hozzávaló 

A mestercukrász térfogat-, kerület- és területszámítással kezdi a tervezést az íróasztal fölött, utána jöhet az űrtartalom- és a tömegszámítás, majd az ízek, a színek, és alkalomadtán egy kis fizika. „Egy jó desszert precíz előkészítést igényel, és ebben nagy segítséget jelent számomra a matematika vagy éppen a fizika, ha egy extrém formát akarok tányérra tenni. Például tudnom kell, hol legyen a desszert tömegpontja, hogy ne boruljon fejre az egész alkotás” – magyarázza Balázs, majd elárulja, hogy nemrég szilikonformát tervezett legújabb alkotásához. A Hard Rock Hotel Budapest felkérésre gitár alakú édességekkel kezdett foglalkozni, amikor eldöntötte, hogy elkészíti a lehető legegyedibb desszertet, ami létezhet. A Covid alatt 3D-tervezést tanult, ezzel a technikával alkotta meg azt a gitárformát, ami a rockdesszert alapját képezi.

Mértani pontossággal készült desszertek /Fotó: Hard Rock Hotel Budapest
Mértani pontossággal készült desszertek /Fotó: Hard Rock Hotel Budapest

Megszólalásig tökéletes desszert született

„Nagyon örültem Futó Attila F&B igazgató felkérésének, az étterem világa közel áll hozzám, izgalmas kísérletnek ígérkezett, hogy gitárt idéző desszertet készítsek. A végeredmény egy karakteres, erőteljesebb whisky-étcsoki és egy lágyabb, pezsgő-licsi-málna édesség lett. Mindegyikből készült alkoholos és alkoholmentes változat, míg a desszertek színe kifejezi, hogy melyik nyújt markánsabb és melyik kifinomultabb ízvilágot.” Az gitárdesszertek a debütálás óta folyamatos népszerűségnek örvendenek, Balázs pedig minőségkontrollal biztosítja, hogy minden egyes adag megőrizze azt az egyediséget, amivel megtervezte. 

Olyan finom, mint amilyen mutatós 

„Balázzsal az együttműködésünk célja az volt, hogy olyan egyedi desszertet készítsünk, amelyben megjelenik a zene szeretete, a vagányság, és jól kapcsolódik a hotel és az étterem koncepciójához – mondja Bayer Bence marketingigazgató, majd azonnal hozzáteszi, hogy a gitárra emlékeztető desszertek olyan finomak, mint amilyen jól mutatnak a tányéron.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek