Ezért nem kéne állatokkal szelfizni nyaralás alatt

GettyImages-157502358
Juhász Marianna

A közösségi médiában mindig nagy tetszést vált ki az olyan fotó, melyen valaki a delfin orrát puszilgatja vagy elefánt hátán „lovagol”. Ám ezek az állatok nem jókedvükből hajtják igába a fejüket. Kegyetlen életkörülményeik olyan szenvedést okoznak az állatoknak, amit a turisták észre sem vesznek.

Habár a delfin valóban egy játékos állat, és szereti az embereket, mégsem ezért húzza mosolyra a száját. A delfin mosolya nem őszinte, mögötte óriási testi és lelki fájdalom húzódik meg. Érdemes ezt tudni az előtt, mielőtt mókáznál és boldog szelfit nyomnál vele.

Rabságba kényszerített állatok

Az emberek szórakoztatására szánt állatokat fogságba ejtik, előfordul, hogy meg is verik azért, hogy beidomítsák őket. Ezek az állatok nem a házi kedvencek boldog, kiegyensúlyozott életét élik. Nem ritka, hogy borzasztó körülmények között tartják őket. A szűk ketreceket, szórakoztató akváriumokat és kicsi medencéket börtönként élik meg a tágas vadonhoz és a hatalmas óceánhoz képest. 

A legtöbb vadállatot még kiskorában elszakítják az anyjától, hogy később árucikk váljék belőle
A legtöbb vadállatot még kiskorában elszakítják az anyjától, hogy később árucikk váljék belőleMediaProduction / Getty Images Hungary

A delfinek, ráják, oroszlánok, elefántok, fókák és még sorolhatnánk azokat a szerencsétlen állatokat, amelyek életük végéig rabságban tengődnek. A legtöbb vadállatot még kiskorában elszakítják az anyjától, majd mocskos, szűkös körülmények között tartják, és szórakoztató árucikként rendszeresen interakcióra kényszerítik az emberekkel.

Mindezt jó, ha tudod, mielőtt úgy döntesz, te is fogságban tartott állattal fotózkodsz a nyaraláson. Az állatok iránti szeretetedet és tiszteletedet ne egy jól sikerült és lájkvadász szelfivel fejezd ki, hanem azzal, hogy a legjobbat akarod nekik.

A delfinek depresszióba esnek

Hiába tűnik úgy, hogy a delfin boldog a vizes cirkuszban, egyáltalán nem az. Csupán a sors fintora, hogy az arcuk úgy néz ki, mintha folyamatosan mosolyognának, pedig csak a szájuk redőzése miatt görbül mosolyra az ajkuk. Ha nem vagyunk ezzel tisztában, azt hisszük, ők is ugyanolyan jól érzik magukat az emberrel úszkálva, mint mi. Valójában ők ilyenkor szenvednek, hiszen természetes közegük a tenger és az óceán, életformájuk pedig a vadászat.

Azok a delfinek, amelyek nem az óceánban vagy a tengerben élnek, gyakran depressziósak lesznek
Azok a delfinek, amelyek nem az óceánban vagy a tengerben élnek, gyakran depressziósak lesznekultramarinfoto / Getty Images Hungary

A delfináriumokban ezt az életteret szűkítik le egy medencényi vagy egy tartálynyi területre, és ez hatalmas törést okoz az állatoknak fizikailag és lelkileg egyaránt.

Depressziójukat körbe-körbe úszkálással fejezik ki, vagy úgy, hogy mozdulatlanul fekszenek a víz alatt, holott a szabadban naponta átlagosan 50 kilométert is úsznak.

A szabadban élő delfinek akár 80 évig is élnek, a rabságban ezzel szemben legfeljebb 30 évet bírnak ki. 

Itt lehet emberséges módon a delfinekkel úszni

Mindennek ellenére van emberséges módja is a delfinekkel úszkálásnak. Ehhez el kell utaznod egy óceánhoz vagy egy olyan tengerhez, ahol delfinek is élnek, és meg kell tanulnod búvárkodni.

Ám ebben az esetben is jó, ha tudod, hogy a vadon élő delfinek egyáltalán nem hagyják, hogy megérintsék őket.

Nem szeretik és nem hagyják magukat megsimogatni. És vigyázz, mert ezeknek a delfineknek nem reszelik le és nem húzzák ki a fogát, mint a turistákkal úszkáló állatokét.

Verik, bilincsben tartják és terrorizálják

Nemcsak a delfinek, hanem az ember rabságában élő elefántok élete is tele van borzalommal. Gyakran megesik, hogy fogvatartóik leláncolják őket, és sokszor ezt úgy teszik, hogy ne is érintkezhessenek a társaikkal.
A hátukra fából nagy kosarakat vagy más ülőalkalmatosságot tesznek, hogy abban hordozzák a turistákat, míg másokat cirkuszi mutatványokra kényszerítenek. 

És mi a helyzet az állatkertekkel?

Az állatparkokban, vadasparkokban vagy állatkertekben sem érzik otthon magukat az állatok, de a körülményeik egészen mások, mint egy cirkuszi mutatvány vagy egy állatshow „színészeként” élő társuknak. A vadonban sem könnyű nekik, hiszen ott meg kell dolgozniuk az életben maradásért és az élelemhez jutásért. Az állatkertben és a vadasparkokban azonban a vadonnál kényelmesebb az állatok élete. 

A vadonban és az állatkertben töltött életnek is vannak előnyei és hátrányai is
A vadonban és az állatkertben töltött életnek is vannak előnyei és hátrányai isMark Kolbe / Getty Images Hungary

Ma már a vadasparkok és az állatkertek között nincs nagy különbség, hiszen sok vadasparkban már nem csak a területre jellemző állatok élnek. Sokan úgy gondolják, hogy ha már börtönben kell élniük, akkor a szafariparkok a legjobbak az állatoknak, mert ott nagyobb területen és szabadon lehetnek az állatok. Valójában ez sem teljesen igaz, hiszen több olyan állat is él ezeken a helyeken, amelyek más éghajlatról származnak, így megszenvedik azokat az időszakokat, amelyek az ő életkörülményeikkel összeegyeztethetetlenek.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra