Dallamtapadás: Így született a dal, amely nélkül ma nem tudnánk, ki az a Britney Spears

GettyImages-129796274
Berényi Bianka

Íme, a popdal története, amely a szerző álmában született, eredetileg más előadónak szánták, és sikerét azóta sem tudta megismételni senki.

A 90-es években a popzene olyan változáson ment keresztül, ami meghatározta a műfajt onnantól kezdve, és a mai napig érezteti a hatását a dalokban. Az úttörő, aki elhozta ezt a változást, és ezzel szupersztárrá emelt egy akkor még csak 16 éves amerikai lányt, Max Martin volt. Ő a valaha élt legnagyobb svéd zenei producer, zeneszerző, aki a mai popzene 90%-áért is felelős. Az a dal pedig, amely beírta magát a poptörténelembe, nem más volt, mint a …Baby One More Time, míg a 16 éves lány a Louisiana állambeli, katolikus vallású Britney Jean Spears volt.

Zenei mérföldkő

Ez a dal volt Britney azonos című debütáló albumának első dala, és azonnal olyan megaslágerré vált, amit a mai fiataloknak szinte lehetetlenség elképzelni, ugyanis akkor még nem volt YouTube vagy egyéb közösségi oldalak, pusztán a tv, a rádió és a magazinok. Valahogy nagyon jókor volt mindenki jó helyen ennek a dalnak a születésekor, mert ez a single olyan sikert hozott Britney-nek, amit azóta sem sikerült senkinek megismételnie, és valószínűleg már nem is fogja tudni senki. A dalt Max Martin zeneszerző álmában írta, amit utána, ébredéskor fel is játszott, hogy ne felejtse el. A jellegzetes mély zongora az elején, a hook, a refrén, mind egyszerűségében nagyszerű és fülbemászóan slágeres.

A dal címe eredetileg más volt, amit egy félreértés szült. A slágernek eredetileg azt a címet adták, hogy Hit Me Baby (One More Time). A hit azonban jelentése szerint ütést, verést jelent, és ezt kifogásolta Britney akkori lemezkiadója, a Jive Records. Martin viszont csak arra utalt a „hit” szóval a szövegben, amit a „call = hívni” amerikai szlengjének tartott. Tehát a dal eredeti címében nem a verésre utal a szöveg, hanem arra kéri a szerelmes lány a volt párját, hogy hívja fel őt újra telefonon, és beszéljék meg a dolgokat, mert megöli őt a magány a szerelme nélkül, akkor is, ha a kapcsolat közel sem volt tökéletes. Így a kiadó kérésére, hogy mindenkinek egyértelmű legyen, és ne is tudjon belekötni, átírták a címet …Baby One More Time-ra.

Britney a stúdióban rögtön beleszeretett a demóba
Britney a stúdióban rögtön beleszeretett a demóbaGetty Images

Másnak szánták

Érdekesség, hogy a dalt eredetileg másnak szánták, a TLC nevű amerikai R&B lánytriónak, de nekik nem tetszett, így felajánlották az akkor még ismeretlen Britney-nek. Az énekesnő Stockholmba repült, találkozott Max Martinnal, és amikor megmutatták neki ezt a dalt, azonnal tudta, hogy ez sláger lesz. Így 

Spears beköltözött a stúdióba, és hozzátette azt az érzelmi töltetet, amit egy szerelmi csalódás okoz, majd Martin is kicsit az énekesnő személyiségéhez igazította,

Britney felénekelte, és amikor megjelent, olyan sikert aratott, amire sem az előadó, sem a producer, de gyakorlatilag senki nem számított. Azt sejtették, hogy sikeres lesz a szám, de hogy ennyire, azt sosem gondolták volna.

Csillag születik

„Körülbelül hat hónapig voltam stúdióban, hallgattam és rögzítettem az anyagokat” – mondta Spears Chuck Taylornak a Billboardtól, a videóklip forgatásán adott interjúban. „…de igazából még nem hallottam egy slágert sem. Amikor elkezdtem dolgozni Max Martinnal Svédországban, lejátszotta nekem a Baby One More Time demóját, és már az elejétől fogva tudtam, hogy ez az egyik olyan dal, amelyet újra és újra hallani szeretnék majd. Nagyon jónak éreztem. Bementem a stúdióba, és hozzáadtam a magam dolgát, próbáltam kicsit több átéléssel énekelni, mint a demó verzión” – mondta Britney a dalról. Azóta mind tudjuk, hogy az énekesnő milyen karriert futott be az elmúlt 20 évben, és nem egyslágeres előadó lett belőle. 

A svéd slágerguru tette fel Britney-t a zenei térképre
A svéd slágerguru tette fel Britney-t a zenei térképreGetty Images

Ikonikus klip is járt hozzá

1998. november 3-án jelent meg a dal, és rögtön az első nap 500 000 példány kelt el belőle. Az USA-ban, Európában és Ázsiában is hatalmas sláger lett, és mindezt csak tetézte a hozzá forgatott ikonikus videóklip, amit abban a középiskolában forgattak, ahol anno a Grease-t is. A dal videója Britney ötlete volt, és a gimis szerelmi történethez viselt iskoláslány-egyenruha olyan trendet indított el világszerte, amit ma is sokan próbálnak utánozni, több-kevesebb sikerrel.

A Billboard szerint a dal 32 hetet töltött a Hot 100 listán, és továbbra is Spears valaha volt leghosszabb ideig listavezető kislemeze.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra