„A gyerekeink sírnak, és azt hiszik, meg fognak halni” – pokoli körülmények uralkodnak a cserkésztáborban

GettyImages-542402342 (1)

A Cserkész Világtalálkozón Dél-Koreában táborozó gyerekek közül már 600-an rosszul lettek. A kánikula mellett a fertőzött szúnyogokra, az elégtelen higiéniás körülményekre és a megfelelő mennyiségű élelem hiányára is panaszkodnak a fiatalok szüleiknek küldött üzeneteikben.

Robert Baden-Powell, a brit hadsereg néhai altábornagya, aki szolgált Indiában és a dél-afrikai második búr háborúban, katonai kalandjait, felderítésről szóló történeteit szívesen vetette papírra. A fiatalok képzeletét megmozgató történetek népszerűek voltak, ahogyan az író azon kezdeményezése is, hogy írás közben támadt ötleteit a gyakorlatban, táborozó gyerekekkel is kipróbálja.

Így indult útjára 1907. augusztus 1-jén a cserkészet mozgalma.

több mint egy évszázados hagyománnyal rendelkező közösség sok ezer tagot számlál szerte a világon, akik közül jó néhányan a hagyományos dzsemborikra is eljárnak. Ezekben a napokban is 158 országból mintegy 43 000 ember vesz részt a világ legnagyobb ifjúsági táboraként ismert rendezvényen, a Cserkész Világtalálkozón Dél-Koreában.

Az alapító (középen) 1941-es haláláig egyengette a mozgalom útját
Az alapító (középen) 1941-es haláláig egyengette a mozgalom útjátTopical Press Agency / Getty Images Hungary

A jelenleg is tartó 25. World Scout Jamboree Dél-Koreában került megrendezésre olyan illusztris résztvevőkkel, mint a tábor nyitóbeszédét is elmondó Bear Grylls. A 14 és 17 év közötti kiscserkészeknek idén a tervezettnél is sokkal nehezebb dolguk van, hogy katonásan helyt tudjanak állni, a koreai hatóságok ugyanis megerősítették, hogy rekordmelegek fenyegetik a résztvevőket. A héten 38 fokot mértek ugyanis, s a fiatalok közül, főleg a 4500 brit cserkész közül többen a rekordhőmérsékletek mellett más, egészségüket veszélyeztető körülményektől is tartanak.

Hiába próbálják nyugtatni a szülőket, és tanácsokkal ellátni a fiatalokat a folyamatos hidratáltsággal kapcsolatban, miután vészhelyzeti riasztást küldtek a dzsembori alkalmazásán keresztül, a szülők pánik üzemmódba kapcsoltak, amit a gyerekektől érkező információk csak fokozhatnak. Az egyik brit szülő egyenesen ezt nyilatkozta: „A gyerekeink most már sírnak, és azt hiszik, hogy meg fognak halni.” Már legalább 600 gyerek érintett a hőség miatti tömeges rosszullétben, és ez a szám várhatóan növekedni fog a következő napokban.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra