95 éves a Csepel kerékpár! Emlékszel még a saját biciklidre?

fortepan 269829
Vermes Nikolett

Camping, Tricikli, Tacskó, Fixi. Szavak, amelyeket csak a magyarok értenek, ugyanis nem lehet lefordítani. Sőt, ezeket kifejezetten a hazai felhasználóknak készítették. A Csepel kezdetektől csak országhatáron belül tesztel.

Nem túlzás, ha azt mondjuk, hogy Magyarországon a Csepel biciklit mindenki ismeri, és jó eséllyel minimum egy gyerekkori emlék is kapcsolódik hozzá. Az idén 95 éves magyar kerékpár kapcsán összegyűjtöttünk néhány érdekességet, ami közelebb hoz ezekhez az emlékekhez.

A Camping forradalma

Mindenekelőtt a vállalkozónak született Weiss Manfréd nevét kell megemlíteni, aki halálakor egy óriási vasgyárat hagyott az utódaira. A céget a komplett vezetőség örökölte, akik hamarosan a hadi öntvények mellett kerékpárokat kezdtek készíteni 1928-ban. Ez nem egyszerű üzleti stratégia volt, hanem a béke sajátos jelképe. Az új üzletág sikeres lett, ezzel a Csepel kerékpár megszerezte a „Magyarország első biciklije” címet. A cég azóta legnagyobb számban eladott példánya a legendás Camping kerékpár, amelynek a prototípusát az 1960-as években tervezték. Nem sokkal később új szenzációval rukkoltak elő, a háromkerekűvel, vagy, ahogy sokan ismerjük, a Triciklivel. A ritka közlekedési eszközt kezdetben kizárólag egyedi megrendelésre gyártották, amit az idős vásárlók előszeretettel kértek, de teherszállítás céljából is vásárolták a hazai kisvállalkozók. 

Sorozatban készül a legkelendőbb három modell
Sorozatban készül a legkelendőbb három modellCsepel Kerékpár

Tacskó, a gyerekkor netovábbja

A klasszikus férfi- és női kerékpárok, valamint a Tricikli mellett megjelent a Tacskó névre keresztelt modell. A gyerekbiciklinek tervezett darabok rövid időn belül ott voltak a legtöbb magyar udvarban, garázsban és gangon. Bár nem készült statisztika arról, hogy mennyien tanultak meg Tacskóval kerékpározni, bizonyára százezrekről beszélhetünk. A Csepel ezzel a három típussal megtartotta a legnagyobb kerékpárgyártó címet. A cég minden politikai és gazdasági körülmény ellenére megőrizte szellemiségét, mindazt, amit a béke jelent, így egyenlő lett a szabadsággal és a szórakozással. Sokan ma is féltve őrzik első Csepel kerékpárjukat, míg mások inkább az újabb modelleket gyűjtik. 

A klasszikus forma maradt a kedvenc
A klasszikus forma maradt a kedvencCsepel Kerékpár

Magyar utakon tesztelik

A Csepel bicikliket kezdetektől hazai szakemberek tervezik, kifejezetten a magyar utak sajátosságainak megfelelően, és a prototípusokat itthon tesztelik. Évente több ezer kerékpár gurul ki a Csepel Művek területén található gyártelepről, közel tíz éve főleg a Royal fantázianevet viselő modellek. A tizenhárom éves darab a legújabb a sorban, és a célja, hogy az összes magyar úton megállja a helyét, legyen szó a fővárosi utcákról vagy vidéki hegyekről. Mivel erre sem a Tricikli, sem a Tacskó nem képes – noha gyakoriak a civil kísérletezések –, a fajtára ráragadt a „Fixi” becenév. A modern Camping mellett jelenleg ennek a változatait keresik a legtöbben, és mint kiderült, a biciklis futárok kedvence, lévén, hogy ez a kerékpár veszi legjobban a magyar utakon jellemző közlekedési akadályokat. De kár lenne vetélkedőre hívni az egyes Csepeleket, hiszen mindenkinek a sajátja a legmasszívabb, legszebb és legkedvesebb, dacára minden kisebb balesetnek. (Címlapkép: Fortepan / Leskó Imre)

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra