Pofátlan trükkel verik át most épp az időseket a csalók

GettyImages-1463637004
Olvasási idő kb. 2 perc

Az ajándékkártyák olyan biztonsági rést kínálnak, amit a csalók előszeretettel használnak ki: nem tartozik hozzájuk ügyfélnév és bankszámla, így az ellenőrzésük kevésbé szigorú, emiatt emelkedik a velük elkövetett trükkös átverések száma.

2024 márciusa és májusa között az ajándékkártyákkal kapcsolatos trükkös átverések száma 30 százalékkal emelkedett, ami jól mutatja a probléma súlyosságát. A Microsoft legújabb Cyber Signals jelentése szerint az ajándékkártyákra specializálódott bűnözői csoportok különösen az ünnepek idején aktívak, amikor az ajándékkártyák kibocsátása és használata megugrik.

Biztonsági rést használ ki a csalók trükkje

Magyarországon is növekszik az ajándékkártyák népszerűsége, és ezzel párhuzamosan az ezekkel kapcsolatos csalások száma is emelkedhet. A bűnözők jellemzően a a luxusmárkák és a gyorséttermi láncok fizetési és kártyarendszereit támadják. Nem közvetlenül az egyént célozzák meg, hanem a felhő alapú környezetet, amely az ajándékkártya-rendszert működteti.

A trükkös átverésekkel a csalók idősebbeket támadnakt
A trükkös átverésekkel a csalók idősebbeket támadnaktboonchai wedmakawand / Getty Images Hungary

Az Adatvezérelt Marketing Szövetség (DIMSZ) arra hívta fel a figyelmet, hogy különösen az idősebb korosztály van kitéve ezeknek a csalásoknak. Az 50-79 évesek közül sokan nem védekeznek elég hatékonyan – például nem használnak kétfaktoros azonosítást – miközben napi szinten használják az internetet, és gyakran kattintanak félrevezető tartalmakra.

Az időseket annak ellenére tudják megkárosítani, hogy tisztában vannak a veszélyforrásokkal. Körükben a károsultak aránya relatíve magas, 10 százalék feletti

– mondta Huszics György, a DIMSZ elnöke.

A szakember szerint az idősek átlagosan napi két órát töltenek az interneten, és bár alapvetően bizalmatlanok, digitálisan nem elég képzettek, ezért válhatnak áldozattá. A fiatalok ugyan digitálisan felkészültebbek, viszont kevesebb élettapasztalattal rendelkeznek, ezért ők is veszélyeztetettek.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek