Orbán Viktor egyik kedvenc zenekarának csak harmadszorra sikerült nevet találnia

Mindig azon töprengtél, honnét kaphatta a nevét kedvenc zenekarod? Vajon tényleg a legfurcsább névválasztással lehet befutni? Milyen titokzatos sztorik bújnak meg egy-egy bandanév mögött? Sorozatunkban megtalálod a választ.

A régi vicc szerint nem létezhet vietnámi háborúban játszódó film anélkül, hogy meg ne szólaljon benne a Creedence Clearwater Revival (CCR) legendás dala, a Fortunate Son. A hippikorszak ikonikus rockzenekara mindössze öt évig létezett, mégis alapvető hatást gyakorolt a könnyűzene történetére. De vajon honnét ered különös elnevezésük?

A Kaliforniából indult zenekart John Fogerty énekes-gitáros és öccse, a szintén gitáron játszó Tom Fogerty alapította Stu Cook basszusgitáros és Doug Clifford társaságában – ugyan a CCR csak 1967-ben született, a tagok már jóval korábban, 1959 óta együtt zenéltek. Eredetileg The Blue Velvets (Kék bársonyok) néven léptek fel – a név Tonny Bennett ismert slágerére utalt –, majd a ’60-as évek derekán a Beatles népszerűsége szülte „brit invázió” farvizét meglovagolva The Golliwogs néven próbálkoztak betörni a köztudatba. A golliwog egy ma már igencsak rasszistának számító angol rongybabafajta, mely nagy, gyapjas frizurájú fekete gyerekfigurát formáz. Fogertyéknek három évbe tellett, mire rájöttek, mennyire hülyén hangzik ez a név, de végül 1967-ben bekövetkezett az újbóli névváltás.

„A szerencse fiai” – Tom Fogerty, Stu Cook, Doug Clifford és John Fogerty (1970).
„A szerencse fiai” – Tom Fogerty, Stu Cook, Doug Clifford és John Fogerty (1970).Michael Putland / Getty Images Hungary

A szintén furcsán hangzó, de sokkal amerikaiasabb és jobban csengő Creedence Clearwater Revival három különböző helyről származó szó összekapcsolásából született. A Creedence a frontember egyik közeli barátja, Credence Newball keresztnevének kicsit módosított alakja, a Clearwater (tiszta víz) pedig egy sörreklám nyomán ugrott be Fogertynek: az ominózus tévéreklámban az Olympia sörmárka idillikus természeti képekkel illusztrálva bizonygatta a nézőknek, hogy termékük a gyártáshoz felhasznált kristálytiszta víztől kapja különleges ízét. A Revival (feléledés, felelevenítés) pedig azt volt hivatott kifejezni, hogy a formációnak ez már a harmadik próbálkozása, és újult erővel vágnak neki a zenélésnek.

A CCR munkássága, mely jelentős részben Fogerty dalszerzői tehetségének köszönhette sikereit, a hagyományos blues, folk és country elemeit ötvözte a rockzenével, emellett – dacára a tagok észak-kaliforniai származásának – az amerikai Dél, a Mississippi vidékének jellegzetes témáit, ikonográfiáját és kulturális hagyományait építette bele dalaiba (nem véletlen, hogy sokan a southern rock műfaj megalapozójaként tekintenek a CCR-re). A banda hamar kultikus státuszba emelkedett, mind az USA-ban, mind világszerte, amit az is jelez, hogy ők voltak a legelső fellépő, akit leszerződtettek a legendás woodstocki fesztiválra.

A vietnámi háború témáját egy munkásosztálybeli fiatal – akit besoroztak a hadseregbe, szemben a gazdagok gyerekeivel, akiknek a szüleik elintézték a felmentést – szemszögéből bemutató Fortunate Son a ’60-as évek ikonikus felvétele lett. Emellett a CCR olyan klasszikusokkal gazdagította a rocktörténetet, mint a Born on the Bayou, a Bad Moon Rising, a Have You Ever Seen the Rain, a Lookin’ Out My Backdoor, illetve a Tina Turner által sikerre vitt Proud Mary.

A zenekar öt nagylemez után 1972-ben feloszlott. A szakításhoz a tagok között egyre elmélyülő konfliktus vezetett, melynek oka az volt, hogy Cook és Clifford zenei és üzleti téren is nagyobb beleszólást szerettek volna kapni a banda ügyeibe. Tom Fogerty szintén összeveszett a testvérével, ezért egy évvel a feloszlás előtt ki is szállt a zenekarból. A frontember a feloszlás után tizenöt évig egyáltalán nem volt hajlandó a CCR dalait játszani koncertjein, csak a ’80-as évek második felében békélt meg legendás örökségével. Ugyan a tagok többször léptek már fel együtt az elmúlt évtizedekben – gyakran egymás szólólemezein –, igazi CCR-újraegyesülésre sohasem volt és valószínűleg már nem is lesz példa. A zenekar csak az Egyesült Államokban 26 millió lemezt adott el, 1993-ban pedig beválasztották őket a Rock ’N’ Roll Hírességek Csarnokába. Sőt, egy interjúban még Orbán Viktor magyar miniszterelnök is egyik kedvenc zenekaraként nevezte meg Fogertyék négyesét.

Ha elmerengtél már más zenekarok nevének eredetén is, kövesd sorozatunkat! Legutóbb a ZZ Top nevének eredete után nyomoztunk.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek