Ha berobban, futótűzként terjed majd ez a vírus

GettyImages-1169422056

Sajnos nem dőlhetünk hátra, a Covid-veszélynek még nincs vége. Az új arcturus Covid-variáns villámgyorsan terjed, és igen sajátos tünetet okoz.

Az XBB.1.16-ot, vagyis az arcturus Covid-változatot először 2023 januárjában fedezték fel Indiában, két hónap alatt kilencvenszeresére nőtt az előfordulása az országban. Most ez a törzs egyre nagyobb teret hódít szerte a világban.

Futótűzként terjed

Az omikron 2021 végén és 2022 elején ütötte fel a fejét, és több vírusmutációt hozott létre, emiatt különösen fertőző volt. Ezen variánsok egyike az arcturus, amely egy csillagról kapta a nevét, egyes források szerint azt jelenti: a „medve őrzője”.

A Covid legújabb variánsát néhány napja már Európában is azonosították
A Covid legújabb variánsát néhány napja már Európában is azonosítottákSolskin / Getty Images Hungary

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) április 20-án az arcturust „érdekes változattá” nyilvánította a vírus különösen gyors terjedése alapján. Eddig az arcturust több mint 20 országban észlelték.

A légzőszervek mellett a szemet is megtámadja

Az arcturus fertőzőbbnek tűnik, mint a korábbi törzsek, ráadásul egy új Covid-tünetet is produkál. A korábbi variánsokkal ellentétben sok jellegzetes panasz, például a szaglás- és ízvesztés háttérbe szorult. Ezzel szemben kötőhártya-gyulladást okoz, ami miatt a szem kivörösödik és viszket. Ez a tünet különösen gyerekeknél jelentkezik.
Az arcturus egyéb tünetei közé tartozik a magas láz és a köhögés is. 

Egyelőre azonban kevés vizsgálatot tudtak elvégezni, így nem lehet pontosan megállapítani, mennyivel veszélyesebb a korábbi változatoknál.

Az arcturus ellen továbbra is csak alaposan kézmosással és maszkhasználattal védekezhetünk.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek