Ezeket a helyeket mindenképp mutasd meg külföldi barátodnak, ha Budapestre látogat

GettyImages-1189380718 (1)
Olvasási idő kb. 5 perc

Hinnék vagy sem a külföldi turisták, de nem az van, hogy a déli harangszónál bő gatyában lóra pattanunk, hogy ellovagoljunk a pusztába egy kis gulyáslevesért. Az már viszont sokkal életszerűbb, hogy egy (gyógy)fürdő kellemes, meleg vizéből akár téli hidegben is kikászálódva egy sajtos-tejfölös és persze alatta fokhagymás lángossal fojtsuk le az izgalmakat, esetleg az egészet egy combos pálinkával robbantsuk szét. Ezeket tényleg érdemes másnak is kipróbálnia.

Nyakunkon a turistaszezon, érkeznek az iskolai cserediákok, itt a külföldön élő barátok nyári látogatásának ideje, tele a padlás és a könyvespolc útikalauzokkal, a net kipukkad a különböző „must see” ajánlatoktól, mi pedig, akik itt éljük mindennapjainkat, észre sem vesszük, mennyi minden lehet igazán kuriózum egy külföldi számára. Ismerjük a helyi nevezetességeket, fújjuk a hozzájuk kötődő anekdotákat, de hajlamosak vagyunk elsiklani éppen azok fölött a helyi jellegzetességek fölött, amik hétköznapjainkat igazán megkülönböztetik másokétól.

Pedig: „az újszülöttnek minden vicc új”, és különben is: „Rómában élj úgy, mint a rómaiak!”

Itt helyi sakkbajnokoktól külföldi látogatóig mindenki szívesen megfordul
Itt helyi sakkbajnokoktól külföldi látogatóig mindenki szívesen megfordulFrank Rothe / Getty Images Hungary

Kávé, tea, rum, bumm

Noha már 1715-ből tudunk Budapesten kávéházról, virágkorukat, mint a társadalmi és művészeti élet fellegvárai, a kiegyezéstől az első világháborúig élték. A sokszor hideg és rideg polgári lakások helyett az irodalmár és műkedvelő elit, valamint a pezsgő kulturális életre vágyók kedvelt találkozási helyéül szolgáltak. Népszerűségüket jól mutatja, hogy a 20. század elején már mintegy félezer kávéház közül válogathatott a budapesti közönség. Ezek hangulatába mindenképp érdemes bepillantást nyújtani egy ideérkező számára, amire kiválóan alkalmasak a patinás terekkel rendelkező, ma is neves kávéházaink, úgymint például a Centrál, a New York, a Művész, az Astoria, a Gerbeaud, a Párizsi udvar, vagy akár a Callas, a teljesség igénye nélkül.

Joggal jár az élen a budapesti látnivalók között
Joggal jár az élen a budapesti látnivalók közöttHans van de Merwe / 500px / Getty Images Hungary

De, ha már ezt megmutattuk, ellenpólusnak nem érdemes kihagyni történelmi múltunk egy másik lenyomatát, a lassan hungarikum számba menő romkocsmahangulatot sem. Természetesen a Szimplával érdemes kezdeni, de a „bulinegyeddé” vált hetedik kerületben számos kapualj rejt még hasonlót.

A romkocsmák ma már elkerülhetetlen budapesti látnivalók
A romkocsmák ma már elkerülhetetlen budapesti látnivalókPhotoFra / Getty Images Hungary

Ha pedig a gyanútlan turista már kellően elszörnyülködött a mai fiatalok gyülekezőhelyétől, mutathatunk neki ebből a modernebb műfajból is teljesen más stílust. Egyre több ugyanis a csodálatos panorámát kínáló roof topok, vagyis tetőtéri bárok száma: az amúgy is megkerülhetetlen Andrássy úton a 360 Bar, a közeli Hercegprímás utcában a High Note SkyBar, a Matild Palota teteje, vagy a Duna budai oldalán a Clark Ádám téri Leo bár is csodás látványt nyújt egyedi fekvésű fővárosunkról.

Shopping…

Minden turista szeret szuvenírrel távozni. Ezek megvásárlására, legyen az libamájkonzerv, hűtőmágnes vagy pirospaprikapor, tökéletes helyszín lehet a Nagy Vásárcsarnok.

Érthető, hogy ez jut rögtön eszünkbe, pedig van másik is… Getty Images Hungary
Érthető, hogy ez jut rögtön eszünkbe, pedig van másik is… Getty Images HungaryPaolo Paradiso

A vásárcsarnokok építésére a 150 évvel ezelőtti városegyesítés után és a kiegyezést követő konjunktúra kapcsán került sor. Klasszikus csarnoképületet találunk a Klauzál téren, a Hold utcánál, a Hunyadi és a Rákóczi téren, de ilyen a budai oldalon a Batthyány téri csarnok is. Viszont valódi élettel és helyi termékekkel teli piacélményért, lángosért, kofákért, termelői áruért érdemes akár a XIII. kerületi Lehel térre ellátogatni, akár a II. kerületi Fény utcai piacra, de ha még valami ennél is autentikusabb élményt szeretnénk mutatni, akkor meg sem állunk velük az Ecseri piacig.

Itt aztán minden is van, ahogy mondani szokták
Itt aztán minden is van, ahogy mondani szoktákNurPhoto / Getty Images Hungary

A kisebb és újabb hazavihető, modern kézműves portékák kedvelőinek pedig büszkeség megmutatni a változó helyszíneken megrendezésre kerülő WAMP vásárok egyikét, hogy kortárs magyar iparművész vagy kézműves szuvenírrel távozhasson az idelátogató.

Sétálgatunk, sétálgatunk…

Ha pedig csak sétálgatni szeretnénk velük a városban, ejtsük útba az Uránia filmszínház épületét, keveredjünk el a Városligetbe az új Magyar Zene Háza felé, mutassuk meg a Parlament és az Operaház mellett a Bálna sziluettjét is, panorámáért pedig nyugodtan mehetünk a Normafához is, ahonnan kellemes a séta az Erzsébet-kilátóig, és lefelé már sétálni sem kell, elég csak felülni a libegőre.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek