Nem sokon múlt, hogy Botticelli porig nem rombolta a szomszédja házát dühében

A home office-ban töltött hónapok alatt mind megtapasztalhattuk, hogy a zavartalan munkavégzéshez szükséges csend és nyugalom megteremtése nem egyedül rajtunk múlik, szükség van hozzá a környezetünkben élők körültekintésére is. De mit tehetünk, ha a szomszéd éppen hetekig tartó lakásfelújításba kezd, vagy éppen önvédelmi magánórákat ad? A reneszánsz festő, Sandro Botticelli nem teketóriázott hasonló szituációban – de mi azért ne kövessük a példáját.

A korai reneszánsz neves képviselőjét, Sandro Botticellit olyan munkáiról ismerhetjük, mint a Vénusz születése, a Tavasz vagy Dante Alighieri portréja. Hamar kitűnt az itáliai festők között, huszonöt éves korában már saját műhelye volt, nem sokkal később pedig a Medici család bízta meg különféle munkákkal. A Medici-udvar tagjai több olyan vallási témájú képén szerepelnek, mint például a Háromkirályok imádása. Kevesen tudják, hogy Botticelli a Sixtus-kápolna freskóin is dolgozott. 

Botticelli haragja

Giorgio Vasari Botticelliről írt visszaemlékezésében a festőt szeszélyesnek és különcnek titulálta, ami talán nem is olyan meglepő, tekintve, hogy a leírás szinte minden valaha volt nagy művészre jellemző. Kijelentését azonban egy anekdotával is alátámasztotta. 

Egy nap Botticelli műhelyének szomszédságába egy takács költözött, akinek a szövőszékei irdatlan zajt csaptak. A festő ekkora lármában képtelen volt elmélyülni az alkotás folyamatában, ezért meglátogatta újdonsült szomszédját, és megkérte, hogy állítsa le a munkát. A takács erre azt válaszolta, hogy a saját házában azt csinál, amihez csak kedve szottyan. 

A Háromkirályok imádása című festményén Botticelli önmagát is elrejtette
A Háromkirályok imádása című festményén Botticelli önmagát is elrejtetteWikipédia

A felbőszült Botticelli hazaviharzott, és nemsokára egy hatalmas sziklatömbbel jelent meg a háztetőn. Szomszédja észrevette, hogy a festő a házára készül gurítani az irdatlan követ, ezért számonkérte rajta az otthonát és megélhetését fenyegető produkciót.

Botticelli erre azt felelte, hogy a saját házában azt csinál, amit csak akar. A rémült takács azonnal leállíttatta a szövőszékeket, a festő pedig zavartalan nyugalomban folytathatta munkáját. 

Érdekel, hogyan éltek a híres festők? Mi a legnépszerűbb alkotásaik története? Olvasd el sorozatunk előző részét

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra