A nők imádták, de 26 évesen nyugdíjba vonult a sztár: ez volt az oka

GettyImages-1301089551
Ványik Dóra

Jégembernek hívták, aki soha nem mutatott érzelmeket a nyilvánosság előtt, ám valójában egyre kevésbé bírta a rá nehezedő nyomást. A tenisz máig egyik legnagyobb csillaga még harminc sem volt, amikor – saját szavait idézve – bedobta a törülközőt.

Pedig gyermekként Björn Borg minden volt, csak visszafogott nem. Pontosan azt tette, amit nagy ellenfele – és egyik legjobb barátja – John McEnroe felnőttként: dobálta az ütőt, csapkodott, ordított, egy időre el is tiltották a játéktól. Nem volt képes veszíteni, de nem csak a teniszpályán. 

Nem bírta az óriási figyelmet

Éppen ez volt az egyik oka, hogy 26 évesen visszavonult. Két nagyobb versenyen is kikapott a döntőben. A másik, hogy normális életet akart élni. Gyerekként szinte éhezte a sikert. Apja – aki villanyszerelőként dolgozott – korábban teniszezett, és az ő egyik ütőjével kezdett a házuk alatti garázssor egyik ajtajára ütögetni. 13 évesen már az U18-as játékosok többségét legyőzte, majd későbbi edzője, Lennart Bergelin 15 évesen beválasztotta a svéd Davis-kupa-csapatba. Miután győztes meccset játszott, egy csapásra az ország – és a fiatal lányok kedvence – lett. 

„Mindenki autogramot és fotót akart… És igen, az elején élveztem, de hosszú távon túl sok lett ez az egész” – emlékezett vissza Björn Borg egy interjúban. „És ez az egyik oka, amiért ilyen fiatalon abbahagytam. Az utolsó évek kibírhatatlanok voltak. Főleg a wimbledoni versenyek és a Roland Garros alatt.

Amikor megérkeztem a hotelhez, 100 ember várt rám, ha étterembe mentem, 25 fotós volt ott… Normális életet akartam. És tudom, hogy vannak, akik azt gondolják, bolond voltam, azonban nem tudtam így élni.

Természetesen, a bajnokokat ma is nagy figyelem övezi, de jobban védik őket, míg az én időmben igazi őrület volt körülöttünk. Ez volt az egyik oka, hogy bedobtam a törülközőt.”

Björn Borg első feleségével, Marianával
Björn Borg első feleségével, MarianávalAlain MINGAM / Getty Images Hungary

Első feleségének még mindig Björn Borg a nagy szerelem 

Az óriási médiafelhajtásban 1976-tól – amely első wimbledoni győzelmének éve – háttérországa a korábbi román teniszező, Mariana Simionescu volt, akit 1980 júliusában el is vett feleségül Bukarestben. Házasságuk azonban zajos válással ért véget négy évvel később, amikor a Jégember egy vizespóló-verseny zsűrijeként megismerkedett egy tinédzser modellel. 

Néhány éve, a Borg/McEnroe című film premierje után a Mirror magazin megszólaltatta Simionescut, aki még mindig élete nagy szerelmeként beszélt Borgról. 

„Az a nyár, amikor megismerkedtünk, nagyon forró időszak volt – idézte fel a teniszcsillag első felesége. Björnnek és nekem is. Olyan volt, mint amikor azt álmodod, hogy repülsz. Szerelmesek voltunk, és ez gyönyörű. Életem legizgalmasabb időszakaként tekintek rá vissza, olyan szerelmes voltam, hogy a nevemet se tudtam. Björn egy nagyon édes ember. Nagyon félénk volt, de én tudtam, hogyan csalogassam elő az érzelmeit.

A válás után Mariana soha többé nem ment férjhez. Az édesanyjával él Monacóban, ahová még Borggal költözött szerelmük idején. Björn Borg válásuk előtt egy évvel, hat Roland Garros- és öt wimbledoni tornagyőzelem után, 1983. április 4-én jelentette be visszavonulását. Ugyan 1991-ben néhány évre visszatért, de akkor már nem a trófeákért, csupán a játék öröméért. 

Fiának Nadal a példaképe

A korábbi teniszcsillag a sportkarrier után több vállalkozásba is belekezdett, ebből a tenisz- és sportruházatot, illetve kiegészítőket gyártó cége a mai napig működik. Magánélete azonban – akarata ellenére – rendszeresen a pletykalapok témája volt. 1985-ben született Robin nevű fia egy Jannike Bjorling nevű svéd modelltől, majd 1989-ben újranősült, ezúttal egy olasz énekesnőt, Loredana Bertét vette feleségül. A korábban visszahúzódónak és távolságtartónak tűnő Borg vérvörös öltönyben és rózsaszín ingben vezette oltárhoz hasonlóan vad színekbe öltözött kedvesét, ám a kapcsolat alig három év múlva véget ért. 

Loredana, akivel állítólag még mindig házasok
Loredana, akivel állítólag még mindig házasokMondadori Portfolio / Getty Images Hungary

„A házasságom Borggal nagyon kiábrándító volt – mesélte Loredana egy amerikai teniszmagazinban adott interjújában. Amikor szakítottunk, megütöttem őt egy hotelszobában. Azt hittem, a recepcióról szendvicset rendel, de ehelyett két hivatásos lányt kért.” 

A pár 1992-ben szakított, ám Loredana még tíz évvel később is tudott meglepetést okozni. Amikor 2002-ben Borg elvette Patricia Ostfeldt ingatlanügynököt, a bulvárlapok címlapján kürtölte világgá, hogy a svéd teniszcsillag bigámista, hiszen a vele kötött házasságot nem bontotta fel. Hogy ebből mi az igazság, nem tudni, de tény, hogy Borg harmadik feleségével 20 éve él boldog házasságban. Fiuk, Leo szintén teniszező lett.

Régi barátja, és sporttársa John McEnroe oldalán
Régi barátja, és sporttársa John McEnroe oldalánCarmen Mandato / Getty Images Hungary

„Édesapám soha nem terelt a tenisz irányába, ez az én vágyam, és az is, hogy világszinten a 10 legjobb játékos közé kerüljek – mondta Leo. A példaképem pedig nem Björn Borg, hanem Rafael Nadal. Gyerekkorom óta nekem ő egy bálvány!”

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra