Beteges hobbik a történelemből, hihetetlen, mivel múlatták az időt régen

GettyImages-72775138 (1)

A modern ember médiafogyasztással múlatja az időt, vagy elmegy kirándulni, étterembe, bulizni. Mindez nem volt mindig így, kicsit szűkebb volt az élményturizmus és a szórakozás kínálata 200 évvel ezelőtt. Ezeket a régi hobbikat ma már inkább betegesnek, mint kreatívnak mondanánk.

Abszurditásban nincs hiány, ha a múlt furcsa szokásait kutatjuk. A régmúlt embere olyan dolgokat tekintett szórakoztatónak, amit ma legfinomabb kifejezéssel is botrányosnak neveznénk. Elég csak a nyilvános kivégzésekre gondolni, meg arra, hogy önszántukból mentek ki az emberek borzongani. Jó, nem volt tévé és nem volt horrorfilm, de mégis: kinek van gusztusa hullaházban nézelődni, vagy csaták közelében piknikezni?

Piknik csataközelben: beteg egy hobbi

Kezdjük egy elég sajátságos ötlettel, és képzeljük el azt, hogy a baráti társaság egyik tagja bedobja a beszélgetésbe, hogy kinek volna kedve elmenni, és a domboldalról élőben nézni a polgárháborút. Márpedig ez nem volt ritka az Egyesült Államokban.

Az amerikai élő történelem sokak számára fontos hobbi. Így dolgozzák fel és játsszák újra a polgárháborús ütközeteket, de vajon a piknikezést is megrendezik ilyenkor?
Az amerikai élő történelem sokak számára fontos hobbi. Így dolgozzák fel és játsszák újra a polgárháborús ütközeteket, de vajon a piknikezést is megrendezik ilyenkor?Education Images / Getty Images Hungary

Az első Bull Run-i csatát 1861. július 21-én vívták a virginiai Manassas városának a közelében. Ez volt az első jelentősebb szárazföldi ütközet az amerikai polgárháború során. Sok amerikai úgy vélte, hogy a konfliktus rövid és viszonylag vértelen lesz, részben ez az oka annak, hogy a civilek kimentek a csodájára járni. És igen, sokan vittek magukkal élelmet is kosárkában, vagy éppen ételárusok láttak egy kis üzleti lehetőséget a gyülekezőben.

Minthogy Washington közel volt, így az elit gondolt egyet, és minden elővigyázatosság nélkül kilátogatott Bull Runra, s a csatatértől alig néhány kilométerre megrendezték a pikniket.

Egyesek katonaruhában jöttek el, nagyon sokan elhozták a családjaikat, fényképészek és a szenátus tagjai közül is sokan jelen voltak az eseményen. De ez a vasárnapjuk elég kalandosra sikeredett, mert a harc felfokozódott, és a déliek egyenesen a piknikezők felé szorították az északi csapatokat, akik menekülőre fogták. Egyszerre hatalmas pánik uralkodott el mindenkin, a legtöbben eldobálták személyes vagyontárgyaikat, és fejvesztve menekültek a piknik helyszínéről. A csata végeztével az újságok szinte azonnal komolytalannak csúfolták a „Piknikező csatának” gúnyolt eseményt. 

A párizsiak hullaháznézőbe jártak

Ez a hobbi a 19. században volt népszerű, amikor a párizsiak jobb híján a hullaházba jártak szórakozni. Azután kezdődött a szenzáció, egy 16 éves lány kilétére próbáltak fényt deríteni, akit állítólag az 1880-as években halásztak ki a Szajnából holtan egy öngyilkossági kísérlet után. „Mona Lisa”-mosollyal az arcán érkezett a hullaházba, és 1886-ban megjelentettek róla egy újságcikket, aminek híre ment. Hatására az emberek elkezdtek elzarándokolni a hullaházban kiállított kislány megtekintésére,

kegytárgyként hazavitték az arcról mintázott öntvényt.

A 19. század végére a hullaház a párizsiak egyik leghíresebb látványossága volt, és a legnépszerűbb szórakozóhelynek számított. Az Európába látogató emberek is felkeresték a párizsi hullaházat, Európa-szerte híre ment ennek a bizarr elfoglaltságnak.

Múmiakicsomagoló partik

Ha meghalljuk a múmia szót, többnyire az egyiptomiak jutnak eszünkbe, ezen változtat majd ez a történet: a múmiák a viktoriánus korban egyet jelentettek az elit partikkal. A 19. században a viktoriánus elit krémje szó szerint múmiakicsomagoló összejövetelekre invitálta egymást.

Mi a múzeumban nézegetjük a múmiákat, ők kicsomagolták őket: ez is elég beteg hobbinak hangzik… Getty Images Hungary
Mi a múzeumban nézegetjük a múmiákat, ők kicsomagolták őket: ez is elég beteg hobbinak hangzik… Getty Images HungaryHolger Leue

Angliát nagyon izgatták az egyiptomiak, ezért a gazdagok versenyszerűen kutatták a múmiákat, majd privát kis rendezvények keretén belül ki is csomagolták őket. Mint egy manapság közösségi médiában népszerű kicsomagolós videó. Csak befolyásos emberek vehettek részt ezekben a szertartásokban, aminek semmi tudományos célja nem volt, csak a szórakozást szolgálta.

A híres sebész, Thomas Pettigrew rendszeresen múmiakibontó partikat rendezett a múmiákért rajongó társainak.

Szerencsére a felhajtás és a vonzalom alábbhagyott, valószínűleg azért, mert abszurd, embertelen és túlságosan is bizarr volt. Az utolsó kicsomagolást 1908-ban Margaret Murray végezte Manchesterben.

Ha mindez nem lenne elég, akkor emeljük a tétet, az európaiak évszázadokon át még csemegéztek is a múmiatetemekből

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra