Egyre kreatívabbak a telefonos banki csalások: most így próbálkoznak

GettyImages-619651112 (1)

Sokak számára ismerősek azok a telefonhívások, amelyekben egy magát banki alkalmazottnak kiadó személy próbálja csalás útján megszerezni adatainkat. Ezek birtokában a hívók akár évek megtakarítását tüntethetik el bankszámlánkról.

Egyre kevesebben vannak sajnos azok, akiket még nem keresett meg ilyen hívó: az persze árulkodó lehet, ha a háttérben rádió szól vagy éppen gyermek sír fel, miközben az állítólagos ügyintéző arra figyelmeztet minket, hogy éppen gyanús pénzmozgás zajlik számlánkon, de még meg tudjuk állítani a folyamatot.

Az is árulkodó lehet, ha a hívó fél egy olyan bank munkatársának adja ki magát, amellyel semmilyen kapcsolatot nem ápolunk, nem vezetünk náluk folyószámlát. Ezekben az esetekben nyugodtan bonthatjuk azonnal a hívást – de erre is kitaláltak már egy megoldást.

A banki csalások egyre körmönfontabbak
A banki csalások egyre körmönfontabbakMTStock Studio / Getty Images Hungary

Egyrészt előfordulhat, hogy a telefonunk kijelzőjén azt a számot látjuk, amit akár saját bankunk valódi ügyfélszolgálataként ismerünk: a telefonszám-klónozás ad erre lehetőséget, az interneten elérhető, nyilvános adatainkból pedig akár nevünket és egyéb alapadatainkat is megszerezhetik a csalók. A másik megoldás az, hogy 

a központi bankra hivatkozva próbálnak arról meggyőzni bennünket, hogy valami gond van a számlánkkal.

Ezzel annyi a probléma, hogy a Magyar Nemzeti Bank nem vezet lakossági számlát, így onnan biztosan nem keresnek, ha valami probléma merülne fel.

Ha egy hívás gyanús, akkor a szakemberek szerint érdemes egy pillanatra megállni, elgondolkozni, azonosítást kérni a hívó féltől. Ennek során kiderül, ha átverésre készülnének velünk szemben. PIN-kódot vagy CVV-kódot soha nem kér a bank telefonon, és utalás indítására sem szólítanak fel így. Ha ilyesmire kerülne sor, a hívás biztosan nem valós.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra