Hiába szerepelsz a végrendeletben, ebben az esetben nem jutsz hozzá a pénzhez

shutterstock 185820254
Olvasási idő kb. 4 perc

A Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) online felmérése szerint a válaszadók jelentős része nem rendelkezik releváns ismeretekkel a hagyatéki eljárásokkal kapcsolatban.

Az öröklési jogszabályokkal kapcsolatos ismereteket vizsgálta online felmérésében a MOKK . A válaszadók jelentős része, mintegy kétharmada nem volt tisztában a bankszámlákkal kapcsolatos öröklési szabályokkal, nem tudták azt sem, mely esetekben nem örökölhetnek elhunyt szerettük után. 

A felmérés eredményeit a napokban hozta nyilvánosságra a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK). Mint kiderült, a válaszadók sok esetben nem rendelkeznek kellő ismerettel az örökösödési jogszabályokkal kapcsolatban. 

Bankszámlánk tartalma mindig a haláleseti kedvezményezetté, amennyiben megnevezzük
Bankszámlánk tartalma mindig a haláleseti kedvezményezetté, amennyiben megnevezzükINDEX

Nem mindig az örökösé a bankszámla tartalma

"A több mint ötszáz válaszadó kétharmada nem tudta, hogy amennyiben egy bankszámlának van haláleseti kedvezményezettje, minden esetben ő kapja meg a számlán lévő pénzösszeget, még akkor is, ha végrendeletben azt az örökhagyó esetleg másra hagyta.  A többség azzal sem volt tisztában, hogy mi lesz a fel nem vett utolsó havi nyugdíj sorsa, és csak minden második megkérdezett tudta, hogy az elhunyt autója használható a hagyatéki eljárás alatt is. Azzal kapcsolatban azonban szinte minden válaszadó pontos ismerettel rendelkezett, hogy haszonélvezeti jogot nem lehet örökölni"  - áll a MOKK által a Díványhoz eljuttatott közleményben. 

A halotti anyakönyvi kivonat segíthet a pénzhez jutni

Mint írták, a bankszámlán található pénzzel kapcsolatban voltak a válaszadóik leginkább bizonytalanok. Az elképzelésekkel ellentétben ugyanis amennyiben a számla tulajdonosa még életében megjelölt egy haláleseti kedvezményezettet, a bankszámla nem lesz része a hagyatéknak, tehát nem is lehet azt megörökölni. Ilyen esetekben a bank, miután hitelt érdemlően értesült a bankszámla-tulajdonos haláláról, például a halotti anyakönyvi kivonat által, azonnal kifizeti a kedvezményezettnek a számlán lévő pénzt. Ebben az esetben hiába írt az örökhagyó végrendeletet is, amiben esetleg másra hagyta mindenét, nem juthat hozzá a bankban tárolt pénzhez. A MOKK felhívta a figyelmet arra is, hogy ha szándékunk az örökösödést illetően megváltozott a bankszámlanyitás vagy haláleseti kedvezményezett megjelölését követően,

nem elég a végrendelet.

Törölni vagy módosítani kell a kedvezményezetti jelölést. Utóbbi abban az esetben fontos, hogy ha nem szeretnénk készpénz nélkül hagyni szeretteinket a hagyatéki eljárás időszakára, hiszen így az elhalálozást követően is hozzáférhetnek az összeghez. 

„A haláleseti kedvezményezett megjelölésével megelőzhető, hogy egy család hosszú hónapokig pénz nélkül maradjon, amennyiben csak egy bankszámlájuk volt. Ha a számlatulajdonos senkit sem jelöl meg kedvezményezettnek, akkor a halálát követően a bankok zárolják a számlát, és ahhoz majd csak a tényleges örökösök férhetnek hozzá a jogerős hagyatékátadó végzés birtokában”  – húzza alá Tóth Ádám, a MOKK elnöke.

Az autót is használhatják az örökösök halálunk után

Van azonban a bankszámla tartalmán túl más örökség is, amihez hozzáférhetünk a hagyatéki eljárás alatt, ilyen például az autó. Néhány feltétel betartásával ugyanis a hagyatéki eljárás alatt is lehet használni az elhunyt gépjárművét. Amennyiben a vezetőnek van érvényes jogosítványa, nála van a forgalmi engedély és a személygépjármű biztosítva is van, nem szükséges megvárni a jogerős hagyatékátadó végzést azért, hogy használni lehessen. 

Az utolsó havi nyugellátás pedig nem része a hagyatéknak és nem is örökölhető akárki számára.

A fel nem vett, rendszeres szociális ellátások, mint a nyugdíj vagy a munkanélküli segély esetében a törvény szabályozza, ki veheti fel ezeket az örökhagyó halála után . A jogosult halála esetén ezekre elsősorban a vele együtt élő házastársa, ha pedig nem volt házas vagy már egykori házastársa sem él, sorrendben a gyermeke, majd az unokája, szülei, nagyszülei és végül a testvére kaphatja meg a kifizetetlen nyugdíjat. A nem rokon örökös csak az ő hiányukban juthat hozzá a pénzhez.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek