Frakk tényleg létezett: valós történetek az ismert retró mesék mögött

balint-agnes

Ha azt mondom, Futrinka utca, Szeleburdi család, Mazsola és Tádé, szinte mindannyiunknak eszébe jut egy gyerekkori emlék. Németh Ágnesnek és Sárváry Barbarának mindez a valóság volt, hiszen Ágnes a lánya, Barbara pedig az unokája Bálint Ágnes írónőnek.

Nincs abban semmi meglepő, hogy a vecsési Bálint Ágnes Emlékháznál egy Frakk névre hallgató vizsla szalad elém. Ő ezen a néven a harmadik a családban, bár az első csak a regényben volt Frakk, valójában Csibésznek keresztelték. Az épület története önmagában is mesés – köze van például Sissihez, a magyarok királynéjához –, a falai közt pedig gyermekkorunk kedvenc történetei születtek meg.

A bosszantó esetekből is sztori lett 

Pedig Németh Ágnes – Bálint Ágnes idősebbik lánya – elmondta, nem volt könnyű élete a szüleinek, mégis, az édesanyja valahogy mindig a dolgok jó oldalát nézte. És boldog volt, ha valamit sikerült megoldania. A 40-es évek végén Budapestről visszaköltöztek Vecsésre, a nagyszülői házba, mert sokszor nem jutott étel az asztalra. 

„Azt hitték, itt majd nevelnek állatokat, termelnek zöldséget, gyümölcsöt, és abból majd megélnek – kezdi a történetet az írónő lánya. „De persze nem értettek hozzá, így nem volt benne sok szerencséjük. Gyerekkoromból emlékszem, hogy állandóan itt volt az állatorvos. Hol a tyúkok lettek pestisesek, hol a disznó orbáncos. Egyszer ültettek mákot, és amikor végre beérett, és kipergették, azt a keveset kitették az asztalra, hogy száradjon. Éjjel a macska a közepébe pisilt, úgyhogy ki lehetett dobni az egészet.

Ezek a mások számára bosszantónak tűnő epizódok viszont megjelentek Bálint Ágnes történeteiben. Például a Szeleburdi családban, amikor elúszik az anyuka fürdőruhája.

Az írónő idősebbik lánya, Ágnes és egyik unokája, Barbara
Az írónő idősebbik lánya, Ágnes és egyik unokája, BarbaraVányik Dóra

„Ez a Duna-parton történt a húgommal és egy kis unokaöccsel – idézi fel az írónő lánya. „Anyánknak olyan fürdőruhája volt, ahol az alsó- és a felsőrész között van egy kis háló. No, ők úgy gondolták, hogy ez remek lesz halászhálónak, mellyel a part mentén úszkáló pici halakat kifoghatják. Igen ám, de elérkezett a délután háromnegyed három, jött a gőzhajó, az jobban izgatta őket, és otthagytak csapot-papot, a fürdőruha pedig elúszott.” 

Károly bácsit a férjéről mintázta

Bálint Ágnes minden történetébe beleírta a családját. Mazsolát és Tádét lányairól, Ágnesről és Annáról mintázta. Ágnes volt a nagyhangú, mint Mazsola, Anna a szelídebb, mint Tádé. Unokái a Labdarózsa című mesében tűnnek fel, Barbara az a kislány, aki megtanul köszönni. Frakk gazdáját, Károly bácsit férjéről, Sándorról mintázta.

A nagypapa ugyanúgy elhagyta a metszőollókat a kertben, ahogyan Károly bácsi. Tavasszal, amikor elolvadt a hó, mindig előkerült néhány, rozsdásan, megviselten.

A hátsó kertben kapirgált Kukori és Kotkoda, a család pedig maga volt a Szeleburdi család. 

„Nem úgy éltünk, mint ahogyan az egy polgári családtól elvárható lenne” – idézi fel Ágnes. „Anyánk rengeteget dolgozott; reggel vonattal ment Vecsésről a Szabadság térre, a Televízió Gyermek- és ifjúsági osztályán volt állásban. Ő találta ki, hogy az esti mesét ne felolvassák, hanem bábfilmeket sugározzanak, az ő nevéhez köthető a Tévé Maci, a Cicavízió embléma és a Kuckó című környezetvédelmi műsor is. Sőt, a Vízipók, csodapók társszerzője is ő volt. Délután pedig itthon írta a könyveket, előfordult, hogy évente négyet-ötöt. Nem akkor főzött, takarított, amikor az elvárható volt, hanem amikor végre akadt rá ideje.”

Barbara utánakutatott a ház történetének. Az a báró Sina György építtette az 1850-es években, akiről Jókai az Aranyembert mintázta. Aztán az Andrássy család vette meg vadászháznak, ők felhúztak egy külön szárnyat a környéken szívesen vadászó Sissinek.

A ház kertjében írna, ha Berci, a kos ezt megengedné
A ház kertjében írna, ha Berci, a kos ezt megengednéBálint Ágnes Emlékház

„A manzárdba vezető lépcsőfokokat már kicseréltettük, de megőriztük őket, a sufnikiállításunkon polcok lettek belőlük, hiszen még a magyarok kedvenc királynője is koptatta azokat a fokokat. Sőt, a legenda szerint – bár ez nehezen hihető – az épületet titkos folyosó kötötte össze a gödöllői kastéllyal, hogy Sissi titokban meglátogathassa a szép akasztottként emlegetett Andrássy Gyulát.” 

A vadászházat aztán az írónő férjének nagyapja vásárolta meg. Az emlékházban el lehet olvasni az 1911. áprilisi apróhirdetést, ahol ki is emelik, hogy az ingatlanban ott van a királyné szobája. 

Bálint Ágnes tavaly lett volna 100 éves

Bár azt hihetnénk, hogy aki egy egész ország gyerekeinek ír mesét, az biztosan sokat olvasott a lányainak, ám ez nem így volt. Rengeteg munkája mellett erre nem jutott már ideje. Ágnes és húga, Anna inkább a nagymama történeteit hallgatta évezettel. 

„Egész délelőttöket végigmesélt, olyan igazán remek történeteket talált ki” – meséli Ágnes. „Ő is nagyon tehetséges volt, Adonyban, a helyi értelmiségieknek színházi darabokat rendezett, verseket írt. A mai korban biztosan kiemelkedett volna valamilyen területen, de az ő korában a nő csak háziasszony volt. Anyánknak viszont már megvolt rá a lehetősége, hogy megmutassa a tehetségét. 14 éves volt, amikor a Fánni, a modern tündér című meséje egy gyermeklapban folytatásokban megjelent – ez tavaly, Bálint Ágnes születésének 100. évfordulóján új kiadásban került a könyvesboltokba –, és 18 éves, amikor kiadták első meseregényét, Az elvarázsolt egérkisasszonyt.”

Volt olyan év, amikor Bálint Ágnes 4-5 könyvet is megírt Fotó: Ványik Dóra
Volt olyan év, amikor Bálint Ágnes 4-5 könyvet is megírt Fotó: Ványik Dóra

„Bár a nagy ház alapján azt lehetne hinni, hogy jómódban éltünk, valójában boldog, de szegény gyerekkorunk volt az ötvenes években. Apám jogászként nem kapott a háború után munkát, végül könyvelőként helyezkedett el a kispesti Gumigyárban. A 70-es évek környékén, amikor már anyánk könyveit megismerték, egy kicsit jobb lett az anyagi helyzetünk. 

Kicsi koromban anyám egyszer felvitt a padlásszobába, amelyik a háború alatt bombatalálatot kapott. Egy részen nem volt tető, fütyült be a hideg szél, és az ablakban egy sötétítőfüggönyt lengetett. Kis idővel később a Mikulástól a húgommal kaptunk egy-egy Egérkisasszony bábut. Ő varrta őket, a ruhájuk pedig az a sötétzöld filc volt, amiből a függöny készült” – avat be a családtörténet egyik fejezetébe Ágnes.

Bálint Ágnesnek három unokája van, a legidősebb, Barbara ma is Vecsésen él, kőhajításnyira a nagymama egykori házától. Ott volt akkor is, amikor a Lepke az írógépen története született.

„Volt Sukorón egy picike nádfedeles kunyhónk, döngölt padlóval, aprócska kályhával, oda költözött le velem és Dóri unokatestvéremmel egy-egy hétre” – idézi fel Barbara. „Emlékszem, mi bejártuk az egész környéket, ő pedig egy akkora asztalka előtt ült, amire épp, hogy ráfért az írógép, és egész nap verte a billentyűket. Közben pedig megtanított, melyik a réten a leánykökörcsin, és tömött csokrokba szedtük az ibolyát. Igazi mesevilág volt, örök emlék.”

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra