Balázsovits Lajos legnagyobb szerepei és rendezései, amelyeket sosem feledünk

balazsovits-lajos-2019

Noha 2018-ban visszavonult, hogy a családjának szentelhesse minden idejét, a filmszerepeire és a színpadon nyújtott alakításaira még mai napig kristálytisztán emlékszünk. Balázsovits Lajos Balázs Béla-díjas magyar színművész, színházi rendező és színigazgató, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja ma, 76 éves korában elhunyt. Legnagyobb szerepeivel emlékezünk rá.

Az 1946. december 4-én, Nagykanizsán született Balázsovits Lajos még el sem végezte a Színház- és Filmművészeti Főiskolát, amikor már a Madách Színház színpadán állt, és később, a diplomája megszerzése után csatlakozott is a színház társulatához. A filmezést is még főiskolásként kezdte, pályakezdőként pedig már Jancsó Miklós állandó színészeinek egyike lett. 

Jancsó-filmek

Balázsovits Lajos olyan filmekben nyújtott felejthetetlen alakítást, mint a Még kér a nép, a Szerelmem, az Elektra vagy épp a Magyar rapszódia, az Allegro barbaro, a Szörnyek évadja, az Isten hátrafelé megy, A mohácsi vész, az Ede megevé ebédem. Sokan emlékszünk rá mint a Kék Duna keringő egyik miniszterére, és a nagy alakítására Fekete Laci NÉKOSZ-főtitkárként a Fényes szelekben. 

További jelentős filmszerepei

A Halhatatlanok Társulatának örökös tagjává választott művész több más, jelentős filmrendező alkotásaiban is játszott. Ő alakította a Makk Károly rendezésében készült Isten és ember előtt című filmjének orvosát, Zoltánt, akinek kapcsolata egy görög emigráns lánnyal tragédiába torkollik. Balázsovits Lajost láthattuk Pásztori Balázs szerepében Sára Sándor filmjében, a Fedobott kőben, és ő volt István, a Kovács Kati által megformált főszereplő vőlegénye Mészáros Márta Holdudvarában is. 

A jóképű osztályfőnök

A színész a 70-es években megannyi hölgy szívét rabolta el az Abigél című filmsorozatban, ahol a főszereplő, a 15 éves Vitay Gina osztályfőnökét, Kalmár Pétert alakította. Ám Balázsovits Lajost nem csak ebben a sorozatban láthattuk viszont: szerepet kapott többek között a Különös házasságban Szucsinka plébánosként, de játszott az 1969-ben készült négyrészes fekete-fehér, a Magyar Néphadsereg vadászrepülő-növendékeiről és oktatóiról szóló, az Őrjárat az égen című magyar filmsorozatban is. 

Vissza a színházba

Noha Balázsovits Lajos az 1990-es évektől kezdve újra inkább a színház világára koncentrált a színészi szerepek mellett rendezőként és színházigazgatóként, Jancsó Miklós felkéréseit ekkor sem utasította vissza. 

Rendezőként is emlékezeteset alkotott: az ő nevéhez fűződik a Játékszín Jacobowsky és az ezredes, a Furcsa pár, a Black Comedy, a Szerelem, ó! és az Olympia című előadása is.

Emlékezetes színpadi alakítást nyújtott Alajoskaként az Éjjeli menedékhelyben, a Béla királyban, Az ördögben, az Isten, császár, paraszt című színdarabban, Orgonként a Tartuffe-ben, Ági Miklós szerepében A hattyúban, valamint a Beatrixban, Zsenyaként az Örvényben, Dr. Goldbergként a Halálsakkban, de különös emlékeket őriz az is, aki látta a Tornyot választok című darabban, a Gázlángban vagy épp az Őrült nők ketrecében. 

Díjai és elismerései

Balázsovits Lajos 1982-ben Balázs Béla-díjat kapott, 1987-ben Érdemes Művésznek, tavaly nyáron pedig a Nemzet Színészének választották az elhunyt Haumann Péter helyére. 2020-ban Nagykanizsa polgármestere a város díszpolgárává választotta. Balázsovits Lajos 2018-ban visszavonult a színháztól, azóta a családjának szentelte minden idejét. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra