Náci katona volt az igazi angol beteg, Almásy László szerelme

1925 Rally Poland - László Ede Almásy

A beduinok áhítattal Abu Ramlának, vagyis a Homok atyjának nevezték, de a valóságos Almásynak nem sok köze volt a filmben megformált alakhoz. Kalandor, sivatagi felfedező, repülésoktató vagy náci ügynök? Vagy mindegyik egyszerre?

1926. február 19-én Almásy László és sógora, Esterházy Antal izgatottan várakoztak Triesztben, hogy felszállhassanak a Vienna nevű hajóra, amely három nap alatt Alexandriába repíti őket. Egyiptomban különleges kihívás várta a két vállalkozó szellemű fiatalembert: egy hathengeres, ötven lóerős Steyr gépkocsival eredtek útnak, összesen mintegy 3000 kilométert megtéve.

Almásy ekkor már több éve foglalkozott autóversenyzéssel, de Afrikában nem a percekkel, hanem a mostoha körülményekkel kellett megküzdenie. Alexandriából a Nílus mentén eljutottak egészen Kartúmig, majd átkeltek a Líbiai- és a Núbiai-sivatagon. Afrikai útjaik közül az első nagy visszhangot kapott, így hamarosan következett a többi expedíció: 1929-ben Ferdinand Liechtenstein társaságában bebarangolta Kelet-Afrikát. Eljutott Kenyába, Tanzániába, Ugandába, majd Mombassából eljutott Szudánon át Egyiptomba. Almásy ezek után végérvényesen eljegyezte magát a Szaharával, nyelvtehetsége és jó kapcsolatteremtési képessége révén pedig támogatókat is szerzett útjaihoz. Egyiptomi hercegek és uralkodók éppúgy támogatták, mint idehaza a későbbi miniszterelnök, Teleki Pál, akivel még cserkészkorukból ismerték egymást.

A fiatal Almásy László
A fiatal Almásy LászlóWikimedia Commons

Felfedezések Afrikában

Nem csak az autózás, a repülés is vonzotta: repülőiskolát is alapított Egyiptomban. Első repülős felfedezőútjára barátjával, Zichy Nándorral indult, de majdnem katasztrófa történt: a viharos szél a sziklafalnak csapta a gépet, amelyből Almásy kis híján kiesett. A harmincas években Sir Robert Clayton és a dúsgazdag egyiptomi herceg, Kemal el Din támogatásával szervezte meg újabb útját, amely során felfedezték a sivatagban a Zarzura-oázist és a Gilf-Kebir-fennsíkot, amelynek sziklabarlangjaiban az őskorból származó strucc-, pálma-, gazella- és zsiráfábrázolásokat találtak. 1934-ben és 1935-ben a Szaharában a Nagy homoktenger nevű hatalmas homoksivatagot térképezte fel, majd tudósított arról a törzsről, amelyek tagjai „magyarab”-nak nevezik magukat, és akik állítólag a II. Szulejmán szultán serege által összefogdosott magyar hadifoglyok, majd katonák leszármazottai.

Rommel szolgálatában

Almásy 1939-ig az angoloknak dolgozott, térképészként, de sivatagi felfedezései révén valószínűleg már ekkor a náci titkosszolgálat látókörébe került. A világháború kitörésekor vissza kellett térnie Budapestre, s rövid idő múlva már a német hadsereg szolgálatában állt, hogy velük hasznosítsa helyismeretét és túlélési tapasztalatait. 1941-ben már Erwin Rommel, a „sivatagi róka” mellett szolgált az Afrika Korpsban. Feladatai közé tartozott a térképek készítése, javítása, a katonák tanítása sivatagi túlélési technikákra, valamint az ellenség megtévesztése, például a jelzőtáblák elforgatásával.

Titkos küldetés: kémek a bordélyházban

1942-ben két német kémet kellett kalandos úton, Líbiából a sivatagon át Egyiptomba juttatnia. A kis csapat Almásy kézzel rajzolt térképei segítségével tájékozódott a homoktengerben, majd kis híján tragédiába fordult az út: eltévedtek, és elfogyott az üzemanyaguk is.

Az akció végül sikerült, a két kém azonban, mint egy rossz vígjátékban, a megérkezés után egy bordélyházban kötött ki.

Amikor az angol titkosszolgálat fülébe jutott, hogy két német férfi Rommel után kérdezősködik egy bordélyházban, azonnal elfogta és kihallgatta őket. Eközben Almásy már visszajutott a német területre, onnan Isztambulba vezényelték mint a német katonai hírszerzés munkatársát. A háború vége után a szövetségesek küldték vissza Magyarországra. (Állítólag, amikor már sejthető volt, hogy a németek elveszítik a háborút, Almásy felajánlotta szolgálatait a briteknek, ők azonban már nem éltek vele.)

Almásy László és Zichy Nándor
Almásy László és Zichy NándorWikimedia Commons

Az igazi angol beteg a fiatal férfiakat szerette

Almásy László, Az angol beteg című filmtől eltérően, nem igazán volt a női nem rajongója: inkább a lőfegyvereket és a fiatal férfiakat kedvelte, no meg Afrikát. Különösebben jóképűnek sem volt mondható, a brit hírszerzés így jellemezte: „Sovány. Haja szőke, egyik oldalon elválasztva. Ovális fejű, magas homlokú. Vékony, hosszú orr. Megjelenés: csúnya, de intelligens.” Egy másik irat élesebben fogalmaz: „Rosszul öltözött. Görnyedten jár. Nagyon csúnya. Ideges szemrángás jellemzi.” Almásy állítólag Budapesten sem nagyon rejtette véka alá homoszexualitását, a második világháború alatt pedig a Luftwaffe egyik tisztjéhez fűzte szenvedélyes szerelmi viszony.

Almásy (aki valójában sohasem volt gróf, de nem tiltakozott különösebben a megszólítás ellen) fennmaradt levelezése szerint a fiatalembert Hans Entholtnak hívták, s a keleti frontról írta vágyódó leveleit a magyar utazónak. Almásy, kihasználva kapcsolatait, áthelyeztette a fiatalembert Észak-Afrikába, de nem sokáig tudtak örülni egymásnak: Entholt életét kioltotta egy taposóakna, amikor 1943-ban Rommel seregei visszavonultak.

Almásy, az „igazi” angol beteg
Almásy, az „igazi” angol betegWikimedia Commons

Náci kém volt?

Almásyt Rommel Vaskereszttel tüntette ki szolgálataiért, cserébe ő a német tábornok emberségét méltatta, amikor hazatérve megírta Rommel seregénél Líbiában című könyvét. Ez kis híján a vesztét okozta: 1946-ban az ügyész erre a könyvre alapozva állította, hogy Almásy náci kém volt. Almásyt meghurcolták és megkínozták, hónapokat töltött kegyetlen körülmények között a börtönben, majd háborús bűnösként népbíróság elé citálták. Csak a híres orientalista, Germanus Gyula kétórás védőbeszédének hatására mentették fel végül a vádak alól.

Pedig Almásy, miután visszatért Budapestre, zsidókat bújtatott a lakásában, például Fuchs Jenő olimpiai bajnok kardvívó fiát. A razziázó nyilasokat elzavarta, akik nem mertek vitába szállni a birodalmi Vaskereszttel kitüntetett, német egyenruhát viselő Almásyval. 1947-ben ismét letartóztatták, menekülnie kellett. Bécsbe, majd Triesztbe jutott. Befolyásos barátai ellátták igazolványokkal, és feltették egy Kairóba tartó gépre. Sportrepülés-oktatásból, valamint sivatagi autós kirándulások szervezéséből tartotta fenn magát, de 1951-ben, Ausztriába utazva súlyosan megbetegedett: a korábbi útjain összeszedett vérhas jelei mutatkoztak rajta. Megműtötték, de az életét nem tudták megmenteni: 1951. március 22-én Salzburgban elhunyt.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra