Ez a furcsa tünet előre jelezheti az Alzheimer-kórt

GettyImages-1199677896

Egy amerikai kutatás szerint a szaglási képesség romlása előre jelezheti az Alzheimer-kór kialakulását azoknál a személyeknél, akik genetikailag hajlamosak a betegségre.

Világszerte több mint 55 millió ember szenved demenciában, melynek a 70 százalékát az Alzheimer-kór teszi ki, Magyarországon pedig legalább 170–200 ezer embert érint a visszafordíthatatlan, gyors leépüléssel járó betegség. Az Alzheimer-kór pontos kialakulási okát nem ismeri az orvostudomány, ugyanakkor a genetikai hajlamnak nagy szerepet tulajdonítanak a szakemberek, és számos olyan génváltozat ismert, melyek fokozhatják a betegség megjelenésének esélyét.

Ugyanaz a gén hajlamossá tesz a szaglásromlásra és az Alzheimerre is

A Chicagói Egyetem orvoskutatója, dr. Matthew S. GoodSmith az ún. apolipoprotein E (apoE) génnel kapcsolatban végzett vizsgálatokat, amely a vérben található koleszterin és más zsírok szállításáért felel. Mindenki két apoE génnel rendelkezik, egyiket az anyától, másikat az apától örököljük − írja a Daily Mail. A génnek többféle formája ismert, és a tudósok szerint az apoE e4 névre keresztelt változatnak köze van az Alzheimer-kór kialakulásához. Azok, akik egy apoE e4 génnel rendelkeznek (az emberiség mintegy egynegyede) az átlagnál jobban, azok pedig, akiknek mindkét apoE génjük e4-es változat (az emberek mindössze 3-7 százaléka), fokozottan hajlamosabbak a betegségre.

A szaglás romlása előre jelzi az Alzheimert?
A szaglás romlása előre jelzi az Alzheimert?Dima Berlin / Getty Images Hungary

A Neurology hasábjain publikált kutatásban GoodSmith és kollégái 865 résztvevőt vizsgáltak meg és követtek nyomon a szaglás romlása és a demencia kialakulásának összefüggéseit feltárva. Az alanyoknál, akiknek a kórképét éveken keresztül, ismételt tesztek segítségével követtek, alaposan genetikai vizsgálatot is végeztek a kutatók. Egyértelműen kiderült, hogy azoknak, akik legalább egy e4-es génnel rendelkeznek, 37 százalékkal nagyobb eséllyel romlik a szaglásuk 60 éves kor felett, mint azoknak, akiknek egyik apoE génjük sem ebbe a változatba tartozik.

GoodSmith szerint a kutatásból még nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni, ugyanakkor mindenképpen fontos tudni, hogy a szaglás romlása és elvesztése súlyosabb, a háttérben megbúvó problémákra is utalhat, és érdemes ilyen tünetek esetén alaposan utánajárni az okoknak.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra